Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπεύθυνος επίβλεψης λειτουργίας εγκατάστασης.


zapmaria

Recommended Posts

Καλησπέρα

προχθές έστειλαν ένα χαρτί στην εταιρεία που εργάζομαι, από την Νομαρχία, το οποίο αναφέρει ότι για κάποιους λόγους η εγκατάσταση θεωρείται μη απλή χημική εγκατάσταση και ότι την τεχνική επίβλεψη της λειτουργία της εγκατάστασης πρέπει να την αναλάβει αποκλειστικά και μόνο χημικός μηχανικός.

Επειδή μάλλον θα αναλάβω την θέση, ξέρει κανείς τι ευθύνες περιλαμβάνει και τι ακριβώς πρέπει να κάνει αυτός ο υπεύθυνος λειτουργίας????

 

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Όταν κάποιος μηχανικός αναλαμβάνει την τεχνική επίβλεψη μιάς βιοτεχνίας βιομηχανίας σύμφωνα με το βασιλικό Διάταγμα της 16 Μαρτίου 1950

"Περί διαιρέσεως κατατάξεως και απογραφής των μηχανολογικών εγκαταστάσεων, περί αδειών εκπονήσεως μελετών μηχανολογικών εγκαταστάσεων, επιβλέψεως εκτελέσεως και επιβλέψεως της λειτουργίας αυτών." (ΦΕΚ 82/Α/17-3-50) στην ουσία είναι υπεύθυνος για τη σωστή και ομαλή λειτουργία της καθώς και για την συντήρηση του εξοπλισμού της.

 

 

Επακριβώς το άρθρο 12 του παραπάνω ΒΔ λέει:

 

Ευθύναι της τεχνικής επιβλέψεως.

Άρθρ. 12.

– 1. Ο αναλαμβάνων την υπεύθυνον τεχνικήν επίβλεψιν εκτελέσεως εγκαταστάσεώς τινος οφείλει, να λαμβάνη πάντα τα ενδεικνυόμενα μέτρα δια την εκτέλεσιν της εγκαταστάσεως, συμφώνως προς την χορηγηθείσαν σχετικήν άδειαν, τους εν ισχύϊ εκάστοτε κανονισμούς και τα δεδομένα της επιστήμης και της πείρας και να θέτη ταύτην εν λειτουργία μόνον κατόπιν τηρήσεως πάντων των υπό των κειμένων διατάξεων προβλεπομένων προϋποθέσεων και όρων των απαιτουμένων αφ’ ενός δια την επίτευξιν του καλλιτέρου και οικονομικωτέρου τρόπου λειτουργίας της εγκαταστάσεως, αφ’ ετέρου δε δια την αποτροπήν παντός κινδύνου ή ενοχλήσεως του εργαζομένου προσωπικού ή παντός τρίτου.

–2. Ομοίως ο αναλαμβάνων την υπεύθυνον τεχνικήν επίβλεψιν της λειτουργίας εγκαταστάσεώς τινος οφείλει να προβαίνει εις τακτικήν επιθεώρησιν της εγκαταστάσεως από απόψεως ασφαλείας και εκμεταλλεύσεως υποδεικνύων εγγράφως και υπευθύνως τα κατά την κρίσιν του επιβαλλόμενα μέτρα αφ’ ενός μεν προς ασφαλή λειτουργίαν αυτής προς αποτροπήν κατά το δυνατόν παντός κινδύνου ή ενοχλήσεως του εργαζόμενου προσωπικού ή παντός τρίτου, αφ’ ετέρου δε προς επίτευξιν του καλλιτέρου και οικονομικωτέρου τρόπου λειτουργίας της εγκαταστάσεως. Τας υποδείξεις ταύτας δια τα προτεινόμενα μέτρα ο έχων την υπεύθυνην τεχνικήν επίβλεψιν της εγκαταστάσεως υποχρεούται ν’ αναγράφη εν προς τούτω τηρουμένω βιβλίω ημερολογίω ούτινος γνώσιν οφείλει να λαμβάνη ο διευθυντής της εγκαταστάσεως.

– 3. Εις περίπτωσιν καθ’ ήν τα λόγω ασφαλείας υποδειχθησόμενα μέτρα δεν ήθελον ληφθή υπόψη εκ μέρους της διευθύνσεως της επιχειρήσεως, ο έχων την υπεύθυνον τεχνικήν επίβλεψιν της εγκαταστάσεως ουδεμίαν θα φέρη ευθύνην, δια παν εκ της μη λήψεως των υποδειχθέντων μέτρων επισυμβησόμενων ατύχημα ή ζημίαν των εργαζομένων ή παντός τρίτου.

– 4. Η ευθύνη του αναλαμβάνοντος την υπεύθυνον τεχνικήν επίβλεψιν εγκαταστάσεως άρχεται 2 μήνας από της αναλήψεως υπηρεσίας δι’ εγκαταστάσεις υπαγομένας εις την κατηγορίαν δ΄ και 1 μήνα δια τας εγκαταστάσεις των λοιπών κατηγοριών.

 

 

Τώρα όταν μια εγκατάσταση είναι μη απλή χημική εγκατάσταση (για την επίβλεψη το όριο είναι 600 ΗΡ ιπποδύναμη του η/μ εξοπλισμού) τότε απαιτείται χημικός μηχανικός για την επίβλεψη λειτουργίας της και μηχανολόγος ή ηλεκτρολόγος ή ναυπηγός για την επίβλεψη συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

Επίσης στις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται επίδομα (δεν θυμάμαι ακριβώς πόσο- 13 ή 17 % επί του βασικού) για τον υπάλληλο που αναλαμβάνει την τεχνική ευθυνη. Όταν είναι εξωτερικός συνεργάτης τότε η αμοιβή του καθορίζεται από τη συμφωνία μεταξύ εργοδότη - μηχανικού.

 

(βέβαια αν κρίνω ότι το ερώτημα έχει γίνει εδώ και καιρό μπορεί να σου έχουν λυθεί οι απορίες , αλλά απαντάω μήπως το χρειάζεται κι άλλος συνάδερφος)

;)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Κάποια πιο πρόσφατη νομοθεσία για την επίβλεψη της λειτουργίας βιομηχανίας από Χημικό Μηχανικό?

Πρέπει να συμπληρωθούν και έντυπα ανάθεσης και ανάληψης λειτουργίας. Υπάρχουν κάποια πρότυπα έντυπα??

 

Ευχαριστώ εκ'των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Η πιό πρόσφατη νομοθεσία για την επίβλεψη της λειτουργίας βιομηχανίας από Χημικό Μηχανικό είναι το ΠΔ 274/97 που χαρακτηρίζει τις χημικές εγκαταστάσεις.

Πρότυπες δηλώσεις δεν υπάρχουν. Κάνεις μια ΥΔ που λές ότι:

αναλαμβάνω την επίβλεψη λειτουργίας της βιομηχανίας .............. που βρίσκεται στο .....................

και αντίστοιχα ο ιδιοκτήτης ότι αναθέτω στον .................................. την επίβλεψη λειτουργίας της βιομηχανίας .............. που βρίσκεται στο .....................

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σχετικά με το βιβλίο συντήρησης του Η/Μ εξοπλισμού που θεωρειται από το ειρηνοδικίο υπάρχει κάποια τυποποιημένη μορφή πως θα πρεπει να ειναι φτιαγμένο?Τι εννοώ,θα πρεπει να γινει πχ καταγραφή των μηχανηματων και κάτω από τα μηχανηματα να αναγραφονται οι οδηγίες-συντηρήσεις και ημερομηνία που έγιναν αυτές? ή απλά θεωρούμε ένα λευκό (αδειο) βιβλίο και γράφουμε μετά οτι κάνουμε?

Link to comment
Share on other sites

Όπως το είπες. Ένα απλό βιβλίο λευκό . Εκεί μετά γράφεις της παρατηρήσεις σου.

 

Π.χ. Ημερομηνία 22 Μαρτίου 2012

Έγινε συντήρησης του τάδε μηχανήματος .

Έγινε σύσταση να αλλαχθεί το τάδε εξάρτημα κλπ.

 

Στην ουσία πρέπει να γράφεις τις παρατηρήσεις σου για ότι γίνεται (συντήρηση αλλαγή εξατημάτων) και για ότι δεν γίνεται αλλά θα έπρεπε (π.χ. αν χαλάσει ένα όργανο μέτρησης και ο εργοδότης δεν το έχει αλλάξει το γράφεις ότι έγινε υπόδειξη αλλαγής)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.