Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπάρες Οδοστρώματος


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα όποιος γνωρίζει να με κατατοπίσει στο παρακάτω ζήτημα.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 52,παρ. 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας του 2012: 

''Σε οδούς, στις οποίες για ειδικούς λόγους επιβάλλεται η αναγκαστική μείωση της ταχύτητας των οχημάτων ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας τους, μπορεί να ορίζεται, με απόφαση του οικείου Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, η δημιουργία ειδικών διαμορφώσεων του οδοστρώματος ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δήμόσίων Έργων καθορίζονται οι κατηγορίες των οδών στις οποίες επιτρέπεται η δημιουργία των ως άνω διαμορφώσεων ή η τοποθέτηση κινητών εμποδίων, οι προϋποθέσεις δημιουργίας ή τοποθέτησής τους, οι προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και η ειδική σήμανση που πρέπει να εφαρμόζεται, κατά περίπτωση.''

 

Μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί κάποια Υ.Α, αλλά παρ' όλα αυτά τοποθετούνται μπάρες (στα διόδια) σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

 

Η ερώτησή μου είναι , αν κάποιος φυσικά γνωρίζει, αν υπάρχει ευρωπαική νομοθεσία που υπερκαλύπτει την ελληνική και τον Κ.Ο.Κ.

Εργάζομαι σε τεχνική υπηρεσία Δήμου (δεν θα αναφέρω σε ποιον ) και ο Δήμος έχει προβλέψει την τοποθέτηση μπάρας σε δημοτική οδό με σκοπό την περιορισμένη διέλευση οχημάτων (μόνιμων κατοίκων), αλλά η απάντηση της αποκεντρωμενης περί έγκρισης της κατασκευής, σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων Δήμων, ήταν αρνητική.

Αναρωτιέμαι αν βασίζεται κάπου αυτή η απόφαση διαφορετικά νομίζω πως υπάρχει μεγάλο θέμα.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγγνώμη για το μεγάλο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

θα δεις σε αυτο

ΥΑ ΔΜΕ//2009 (ΥΑ ΔΜΕΟ/οικ./5076/στ-ζ/1971/φ.132 ΦΕΚ Β 1720 2009): Προσωρ.Τεχν.Προδιαγρ.δοκιμαστικής τοποθέτ.υπερυψωμ.λωρίδων σε οδοστρώμ.για μείωση ταχύτητ.(άρ.109 ΚΟΚ) (490192)

 

και ο δικηγορος του Δημου

την σχετικη νομολογια στο αρθρο 56 και 109 ΚΟΚ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Η παραπάνω αναφορά είναι μάλλον για τα λεγόμενα "σαμαράκια"...Για "μπάρες" (πως? με τηλεκοντρόλ ας πούμε?) νομίζω ότι δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία και περιορίζει την ελέυθερη πρόσβαση οποιουδήποτε διερχόμενου...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Η συγκεκριμένη ΥΑ αναφέρεται στα "σαμαράκια", τα οποία θεωρώ πως αντιστοιχούν στη διαμόρφωση της οδού.

 

Όσον αφορά στα κινητά εμπόδια, όπως θεωρώ πως είναι μια μπάρα με μία κάρτα αναγνώστη ( ώστε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει αναλόγως με το αν έχεις ή δεν έχεις κάρτα ), υπάρχει κάποια αντίστοιχη ΥΑ ;

Το περίεργο είναι ότι σε απάντηση υπαλλήλου από το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών , εκφράζει προσωπική άποψη και θεωρεί πως η μπάρα δεν θεωρείται κινητό εμπόδιο γιατί λέει πως είναι πακτωμένη στο πεζοδρόμιο.

Οκ ας το δεχτώ. Για τις μπάρες που υπάρχουν στα διόδια όλης της χώρας υπάρχει κάποια ΥΑ (ή καποια ευρωπαική νομοθεσία) όπου να αναφέρει και τις τεχνικές προδιαγραφές ;( γιατί ξαναλέω ότι αν δεν υπάρχει τότε υπάρχει μεγάλο θέμα )

 

Αυτό ήταν και το αρχικό μου ερώτημα. Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.