Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρατηρητήρια Δομημένου Περιβάλλοντος σε κάθε περιφέρεια


Engineer

Recommended Posts

Με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αναλυτική καταγραφή της δόμησης σε κάθε περιοχή θα ξεκινήσει η λειτουργία Παρατηρητηρίων Δομημένου Περιβάλλοντος σε κάθε Περιφέρεια.

 

Οι αρμοδιότητες των Παρατηρητηρίων θα είναι η εποπτεία, η προστασία, η μέριμνα και ο έλεγχος του δομημένου περιβάλλοντος.

 

Το Παρατηρητήριο θα διαρθρώνεται σε τμήματα στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, ενώ θα συλλέγει από τους δήμους με ηλεκτρονικό τρόπο στοιχεία για την κατάσταση στο δομημένο περιβάλλον, τα οποία θα τα αποτυπώνει σε ετήσια έκθεση, την οποία θα προωθεί στο υπουργείο και ακολούθως στη Βουλή.

 

Μεταξύ άλλων θα έχει τις εξής αρμοδιότητες:

 

-Την εποπτεία της λειτουργίας Επιτροπών που σχετίζονται με το περιβάλλον οι οποίες αποκεντρώνονται σε όλη την περιφέρεια. Οι εν λόγω Επιτροπές είναι: Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, Επιτροπές Προσβασιμότητας και Επιτροπές Κρίσεως Αυθαιρέτων.

 

-Την παρακολούθηση της Ηλεκτρονικής Πολεοδομικής Ταυτότητας του κάθε Δήμου.

 

-Τον έλεγχο της εξέλιξης του πολεοδομικού σχεδιασμού και τη μέριμνα για την επίσπευσή του.

 

-Την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας της Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων.

 

Όπως προέκυψε από συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη με περιφερειάρχες, σχετική διάταξη περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν στον κ. Γ. Σταθάκη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου είναι η έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και η επαρκής χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει διαμορφώνοντας το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή.

 

Όπως δήλωσε ο κ. Σταθάκης, «πρόθεσή μας είναι όσο το δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ Βαθμού. Ο διάλογος είναι ανοιχτός και θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα για να φθάσουμε στο τέλος της ημέρας σε σωστή απόφαση από κοινού με τις Περιφέρειες και τους Δήμους».

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ου-περιβάλλοντ/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Πω, πω, πω, πω, "συριζαϊκές" προσλήψεις!!!!

Προβλέπω, χρόνο ολοκλήρωσης του όλου εγχειρήματος εκεί γύρω στο 3788 μ.Χ.!!!

Link to comment
Share on other sites

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν στον κ. Γ. Σταθάκη ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία και επιτυχία του Παρατηρητηρίου είναι η έγκαιρη στελέχωσή του με το απαραίτητο προσωπικό και η επαρκής χρηματοδότησή του και κατέθεσαν προτάσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες το υπουργείο προτίθεται να αξιοποιήσει διαμορφώνοντας το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή.

 

 

Επαρκής χρηματοδότηση εννοούν εκτός έδρας?Τόσα λεφτά (δεν) έχει το πράσινο ταμείο ας πάρουν από εκεί

Link to comment
Share on other sites

.Δεν θα είναι έτοιμος στις 8 Ιουνίου ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα
5 Ιουνίου 2017
Κοινοποίηση στο Facebook
Κάντε Tweet στο Twitter
Geosense treecomp
Tην προσεχή Πέμπτη 8 Ιουνίου εκπνέει η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης για τα αυθαίρετα. Μόνο που το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο επεξεργάζεται από τις αρχές του χρόνου το υπουργείο, μόλις πρόσφατα πήρε την τελική του μορφή.
Το ΥΠΕΝ, σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές: είτε να προχωρήσει σιωπηρά στην νομοθέτηση του σχεδίου, θεωρώντας ότι τα κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά δεν θα είναι πολύ μεγάλο, είτε να καταφύγει στην τρίτη διαδοχικά παράταση του νόμου για τα αυθαίρετα. Όπως εκτιμάται, η προτεινόμενη ρύθμιση μέχρι να ψηφιστεί θα απαιτήσει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο θα περάσει από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, η οποία θα διερευνήσει τη συνταγματικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων και τη συμβατότητά τους με Ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, ελέγχοντας και την πληρότητα των νέων ρυθμίσεων. Αφού πάρει το πράσινο φως, θα περάσει στις αρμόδιες επιτροπές της βουλής για να ακολουθηθεί την προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ψήφιση του νόμου δεν θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα.
Συνάντηση είχε, ο κ. Σταθάκης, την προηγούμενη βδομάδα, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό και τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, Ανατολικής Μακεδονίας, Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, Πέτρο Φιλίππου.
Ο υπουργός συζήτησε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και τις νέες αρμοδιότητες και τους πόρους που αυτό μεταβιβάζει από την κεντρική διοίκηση στις Περιφερειακές Αρχές. Με βάση το σχέδιο που είχε δοθεί πέρσι σε διαβούλευση, δημιουργείται το Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος, το οποίο θα υπάγεται στο ΥΠΕΝ αλλά θα έχει διευθύνσεις σε κάθε περιφέρεια. Θα ελέγχει την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδιασμού, την αυθαίρετη δόμηση κλπ.

Στο Παρατηρητήριο θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων.
«Μία ακόμη αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους, μετά τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ (για το νερό), μεταφέρεται στις Περιφέρειες από κατ' αρχήν αδυναμία στη λειτουργία και ευθύνη της διαχείρισης της αρμοδιότητας αυτής από το κεντρικό κράτος» δήλωσε ο Κατσιφάρας. Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επισήμανε ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή – μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. «Για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό» δήλωσε ο κ. Τατούλης. Τόνισε πάντως ότι πρέπει να «λυθούν και σημαντικά προβλήματα προκειμένου να λειτουργήσει αυτή η καινούργια Διεύθυνση στις Περιφέρειες» η οποία εκτίμησε ότι θα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: www.newmoney.gr

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

...Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας επισήμανε ότι θα είναι μεγάλο πολιτικό λάθος αυτή η τομή – μεταρρύθμιση να μη συνοδευτεί από την αντίστοιχη στήριξη σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους. «Για πρώτη φορά, η ευθύνη του δομημένου περιβάλλοντος περνά στην αιρετή Περιφέρεια κι αυτό θεωρώ ότι είναι μια εξαιρετική μεταρρύθμιση που ενισχύει τον θεσμό» δήλωσε ο κ. Τατούλης. ...

 

Το μεγάλο πανηγύρι με τις πολεοδομίες στην Ελλάδα και ειδικά τις πολεοδομίες στην Αθήνα ξεκίνησε όταν άρχισε η εφαρμογή του φετίχ της αποκέντρωσης (και καλά) και άρχισαν να ανοίγουν πολεοδομίες οι Δήμοι.

Η χαρά των Δημάρχων, που διόριζαν μηχανικούς, έκαναν υπευθύνους πολεοδομίας αντιδημάρχους με ειδικότητα φούρναρης ή πρόεδρος λαϊκής αγοράς ή γιατρός του ΙΚΑ κλπ(αφου είχε μαζέψει πολλούς ψήφους κλπ) και δεκάδες άλλα φαιδρά που όλα κατέληξαν στο να πάρει το λάδωμα διαστάσεις κανόνας για τα αναγκαία που έπρεπε να γίνουν και όχι για κάποια χάρη που θα έκαναν.

Τώρα πάνε να βάλουν και τις περιφέρειες…

Οπότε για αυτό το άμοιρο δομημένο περιβάλλον θα έχουν το ΥΠΕΚΑ (ή όπως θα το βαφτίζουν κάθε φορά), τους Δήμους και τώρα και τις περιφέρειες….

Το μεγάλο πάρτι πάει για αναβάθμιση σε ιδιαίτερα μεγάλο πάρτι.

 

Λύθηκε και το πρόβλημα πως θα μπει το ζήτημα των ελεγκτών δόμησης στον νέο υπό ψήφιση νόμο για τα αυθαίρετα οπότε οσονούπω θα τον δημοσιεύσουν με τις σχετικές διορθώσεις αρμοδιότητες στις περιφέρειες και το κατάλληλο προσωπικό και πόρους από πράσινα ταμεία κλπ κλπ …..

 

Λογικός και ο ενθουσιασμός απο όλους τους Περιφερειάρχες όλων των χρωματικών αποχρώσεων αφού αποκτούν κι άλλο χρήμα και θέσεις να μοιράζουν κατά το δοκούν .... (με κανόνες και διαφάνεια βεβαίως βεβαίως .... και ειδικά με μακροχρόνιο προγραμματισμό των αναγκών)

 

τα ίδια και τα ίδια...... 

Τέλος.... 

Link to comment
Share on other sites

Didonis

συμφωνώ απόλυτα-αυτό ακριβώς γίνεται

 

Το πανηγύρι μεγαλώνει και πιάνει και τις Περιφέρειες !

Link to comment
Share on other sites

τα είπες όλα,

μικροδιορθώσεις...

Η χαρά των Δημάρχων, που .... έκαναν υπευθύνους πολεοδομίας αντιδημάρχους με ειδικότητα φούρναρης ή πρόεδρος λαϊκής αγοράς ή γιατρός του ΙΚΑ κλπ ενώ στα νοσοκομεία διόριζαν προέδρους μηχανικούς ...

 

Οπότε για αυτό το άμοιρο δομημένο περιβάλλον θα έχουν το ΥΠΕΚΑ το ΚΑ (κλ.αλλαγή) καταργήθηκε με απόφαση τραμπ (κακαταργήθηκε)

 

τα ίδια και τα ίδια...... 

Τέλος.... +++

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

αποσπασμα απο  το προηγουμενο

 

"Στο Παρατηρητήριο θα κατευθύνεται το 25% των νέων προστίμων."

 

με αλλα λογια δηλαδη...με λιγους λογους ητοι,

 

"βαλτε προστιμα εσεις " και ό,τι βγαλουμε  απο ..."μισα"... :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

άρα, ουσιαστικά ένα οργανωμένο κύκλωμα θα δημιουργηθεί σε κάθε περιφέρεια, θα ελέγχει αυτά που θα θέλει, αυτά που θα του λένε, θα διοριστούν αυτοί που θέλουν, θα κάνουν ότι θέλουν χωρις κανέναν έλεγχο απο τα κεντρικά (τελεία), πάμε/είμαστε κατα διαόλου (χωρίς υπερβολη).

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.