Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Με νομιμοποίηση αυθαιρέτων και οι μισθώσεις ακινήτων


bati7xanthi

Recommended Posts

Δικαίωμα ενοικίασης μόνο κατόπιν της νομιμοποίησης του αυθαιρέτου δίνει το νέο νομοσχέδιο - Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τουλάχιστον δύο χρόνια παράταση στο νόμο - Μέχρι 8 Ιουνίου 2019 οι δηλώσεις

Με την απάλειψη του πιστοποιητικού μηχανικού από τις κληρονομιές και τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά με την ανάγκη νομιμοποίησης αυθαιρέτων και στις μισθώσεις, παίρνει με καθυστέρηση ενός έτους, το δρόμο της θεσμοθέτησης, ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα.

 

Η ρύθμιση αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην κτηματαγορά και πρόσθετα βάρη, σε μια περίοδο που τα ενοίκια γνωρίζουν σημαντική ανάκαμψη και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Μέχρι σήμερα, υποχρέωση νομιμοποίησης με προσκόμιση βεβαίωσης μηχανικού έχουν όσα ακίνητα μεταβιβάζονται ή υπάρχει σύσταση εμπράγματος δικαιώματος.

 

Ειδικά για τις μισθώσεις, η διάταξη στο άρθρο 82 του νόμου που παρουσιάζει το Νewmoney (από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται η κατάρτιση συμβάσεων μίσθωσης, παραχώρησης που αφορά ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αλλαγή χρήσης), υποχρεώνει με έμμεσο τρόπο την νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο εξής στις συμβάσεις μίσθωσης θα πρέπει ο μισθωτής να δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες, προσκομίζοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της δήλωσης υπαγωγής εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο που έχει τακτοποιηθεί. Φυσικά, εάν η αναγραφή στις συμβάσεις περιοριστεί σε αυτά τα σημεία «ξεσκεπάζει» πρωτίστως τις μεγάλες αυθαιρεσίες (χωρίς άδεια). Αφήνει όμως στο απυρόβλητο τις μικρότερης κλίμακας παραβάσεις (ημιυπαίθριους, αλλαγές χρήσης κ.α.).

 

Οι αρχικές σκέψεις να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες σε βεβαίωση μηχανικού εγκαταλείφθηκαν με την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να μην επιβαρυνθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Στην πραγματικότητα όμως η επίμαχη διάταξη, γεμίζει με πρόσθετες υποχρεώσεις τους παρανομούντες, καθώς ο μισθωτής θα είναι αναγκασμένος σε σοβαρές περιπτώσεις να προβεί σε ρύθμιση, προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση ή μελλοντικό κάρφωμα, από τον ενοικιαστή του.

 

Η υποχρέωση αυτή αφαιρέθηκε από τις κληρονομιές, σημείο που προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των πολιτών τους προηγούμενους μήνες αλλά και από τα επαγγελματικά ακίνητα. Στον αρχικό νόμο (Τσιρώνη) που βγήκε στην διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και η βεβαίωση μηχανικού ήταν προαπαιτούμενα και για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα κ.α, πρατήρια καυσίμων και άλλα.

 

Με δύο συστήματα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων

 

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων για τα αυθαίρετα, ορίζεται η 8η Ιουνίου του 2019, η οποία δύναται να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος.

Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε να δώσει άλλη μια παράταση 45 ημερών στον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα (4178/2013) προκειμένου να καλύψει τα κενό που δημιουργεί, η ψήφιση του νέου νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, στην βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα διατηρήσει, το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των δηλώσεων που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο ενώ στις 8 Ιουλίου, προβλέπεται να είναι λειτουργικό και το νέο σύστημα που θα υποστηρίξει τον καινούριο νόμο. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται ενδεχόμενα μελλοντικά συνταγματικά κενά, καθώς η νέα ρύθμιση δεν θα υποχρεώνει κανέναν από όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ξεκινήσει διαδικασία υπαγωγής να μεταπηδήσουν στο νέο νόμο. Στο 4178 αυτό ήταν επιβεβλημένο, από την στιγμή που ο προηγούμενος νόμος (4014) είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός.

 

Για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπαγωγής με τους προηγούμενους νόμους και δεν έχουν προσκομίσει και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προβλέπεται η μετάπτωση στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων. Εφόσον τα καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν τα ποσά του παρόντος νόμου, δεν αναζητούνται. Ειδικά για όσους δεν εξόφλησαν τα πρόστιμα από την υπαγωγή στο νόμο των ημιυπαίθριων (3843/2010), προβλέπεται να καταβάλλουν το υπολειπόμενο ποσό ως παράβαλο, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

 

Το ειδικό πρόστιμο θα υπολογίζεται με τις αντικειμενικές του 2016 και θα καταβάλλεται όπως αρχικά είχε προβλεφθεί σε 80 μηνιαίες δόσεις, προσαυξημένο κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

 

Πηγή: http://www.protothem...oseis-akiniton/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Εντάξει...απλά ανεφάρμοστο μέτρο.

 

Να χαμε να λέγαμε. 

 

Αν θέλουν να βάλουν τα αυθαίρετα στις ενοικιάσεις να το κάνουν μόνο για χοντρές υπερβάσεις. Π.χ. κτίρια χωρίς άδεια ή υπόγεια που γίνανε σπίτια κτλ.

 

Όχι σε νόμιμα ακίνητα όμως εντός σχεδίου π.χ. διαμερίσματα τα οποία έχουν μικροπαραβάσεις και μικρή αξία.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειχαν καμμια δουλεια να ανακατεψουν τις μισθωσεις

 

[ειχαν ξεκινησει και για τους πλειστηριασμους και για τις αποδοχες...μετα καταλαβαν πόοοοσο λαθος ειχαν και τα πηραν πισω]

 

Κρατησαν τις μσθωσεις για ναχουνε να λενε  οτι...... "δεν ηταν ολα για τα μπαζα".

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη ΔΕΝ ηταν λάθος στις αποδοχες εκτος σχεδιου. Μην τρελαθουμε που ολη η Αττικη ειναι γεματη αυθαιρετακια εξοχικα. Αλλά πάμε σε άλλο θέμα.

 

Με τις ανοικιασεις απλα δεν θα γινει τιποτα....

Link to comment
Share on other sites

υπαρχει ηδη "προχωρημενο" θεμα εδω με αρκετες παρατηρησεις και σχολια

 

http://www.michanikos.gr/topic/47606-νέο-νομοσχέδιο-για-τα-αυθαίρετα/?p=917744

 

στο μεταξυ "λειτουργουν" αλλα 3-4  αν τα μετρησα σωστα

και μαλλον θα ανοιξουν και άλλα

 

αν γινεται ας μεταφερθουν ολα

στο παραπανω

 για να μην απαντουμε δυο και τρεις φορες στο ιδιο θεμα

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

"Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο εξής στις συμβάσεις μίσθωσης θα πρέπει ο μισθωτής να δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες, προσκομίζοντας τον αριθμό της οικοδομικής άδειας ή της δήλωσης υπαγωγής εφόσον πρόκειται για αυθαίρετο που έχει τακτοποιηθεί. Φυσικά, εάν η αναγραφή στις συμβάσεις περιοριστεί σε αυτά τα σημεία «ξεσκεπάζει» πρωτίστως τις μεγάλες αυθαιρεσίες (χωρίς άδεια). Αφήνει όμως στο απυρόβλητο τις μικρότερης κλίμακας παραβάσεις (ημιυπαίθριους, αλλαγές χρήσης κ.α.)".

 

Η φράση κλειδί: Ο μισθωτής δηλώνει ότι το ακίνητο είναι χωρίς αυθαιρεσίες...

Η συνέχεια του γνωστού σήριαλ "τρια πουλάκια κάθονται..."

Ανεφάρμοστη και προδήλως ακατανόητη διάταξη έτσι όπως τουλάχιστον έχει διατυπωθεί στο προσχέδιο.

Link to comment
Share on other sites

μάλλον <<ΕΚΜΙΣΘΩΤΗΣ>> εννοούν, και όχι μισθωτής.

Είναι γελείο. Εδω λές να σταματήσει η παραοικονομία και αντι αυτου οδηγούν σε μάυρες μισθώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Και τι εννουν αυθαιρεσία, αφού όλα τα σπίτια έχουν κάποια αυθερεσία απλή (μπαλκόνι, μπάρμπεκιου , αλλαγη μπάνιου κλπ)

Link to comment
Share on other sites

παυλε

καλημερα...

 

νταξ'

να  ερθουν οι  "αρμοδιες πηγες"

 

και να ποτισουν τα  "τρια πουλακια καθονταν"

 

τωρα που ειναι καλοκαιρι

και διψανε τα καημενα :smile: :-) :smile:

 

 

σωστη η παρατηρηση του κατρ

 

ποιος μισθωτης και μαραθα θα δηλωνει???

 

 

[ο δημοσιογραφος ειπε λεει...... ο μισθωτης λεει...

τι με ρωτατε εμενα λεει]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

μάλλον > εννοούν, και όχι μισθωτής.

Είναι γελείο. Εδω λές να σταματήσει η παραοικονομία και αντι αυτου οδηγούν σε μάυρες μισθώσεις χωρίς να υπάρχει λόγος. Και τι εννουν αυθαιρεσία, αφού όλα τα σπίτια έχουν κάποια αυθερεσία απλή (μπαλκόνι, μπάρμπεκιου , αλλαγη μπάνιου κλπ)

Καλά σωστό και αυτό. Από το δημοσίευμα κάποιας εφημερίδας είναι οπότε μην περιμένεις και πλήρη ακρίβεια. Λένε ότι σύμφωνα με πηγές. Ποιες πηγές είναι αυτές που προσέθεσαν τον μισθωτή στο λεκτικό, ενώ το άρθρο 82 του ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ αναφέρει γενικά ότι απαγορεύονται οι μισθώσεις σε ακίνητα με αυθαιρεσίες. Όπως γράψαμε και στο άλλο νήμα, αυτό το άρθρο θα καταργηθεί..."ΧΘΕΣ".

 

Δημήτρη, θα βάλουν και περιβαλλοντικό τέλος για το ξεδίψασμα των πτηνών :mrgreen:

Τους έχω ικανούς για όλα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.