Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης από πλαστικούς σωλήνες


gnusselt

Recommended Posts

Οι ερωτήσεις μου είναι θεωρητικά απλές αλλά πρακτικά δεν το έχω κάνει για αυτό θέλω τα φώτα σας.

Στην κατασκευή ενός δικτύου αποχέτευσης από πορτοκαλί σωλήνα U-PVC Σειρά 41 Φ400:

1) Πώς θα σιγουρευτώ για τη στεγανότητα των συνδέσεων;

Σκέφτηκα να ταπώσω π.χ. 100m και να κολλήσω ένα μανόμετρο στη μια μεριά και ένα μικρό μεταλλικό ρακόρ στην άλλη τάπα από όπου θα πρεσάρω αέρα με ένα κομπρεσέρ μέχρι το μανόμετρο να δείξει λίγο κάτω από την ονομαστική πίεση της σωλήνας. Μετά να ταπώσω το ρακόρ και να το αφήσω 24 ώρες να δω αν "πέσει" ο δείκτης του μανομέτρου.

2) Πώς θα δώσω την κατάλληλη κλίση με την άμμο; Επίσης, πώς μπορεί ο εσκαφέας να ακολουθήσει το θεωρητικό σχέδιο της μηκοτομής μου;

3) Η απαιτούμενη κλίση σε δημοτικό δίκτυο αποχέτευσης σε ποιο κανονισμό ορίζεται; Αρκεί το 2%;

4) Ποιας πίεσης πρέπει να είναι η σωλήνα; Αρκούν 6 atm;

 

 

Link to comment
Share on other sites

1) Εφόσον το δίκτυο δεν είναι υπο πίεση, δε χρειάζεται να αγχωθεί γι'αυτο. Εχει ειδικους ελαστικους δακτύλιους στη μούφα. Απλά προσέχεις τη φορά των σωλήνων. (δηλ η μουφα-θυληκό να ναι κατά τη φορά της κλίσης-κατωφέρειας)

Βάζεις σαπουνάδα,ava,ή οποιο λιπαντικο ταιριάζει για να "μπεί" εύκολα η μια σωλήνα στην άλλη.

Οπότε άσε τις πιέσεις, τις δοκιμές κια τα μανόμετρα.

 

2) Γενικά το μηχάνημα σκάβει σύμφωνα με τα υψόμετρα που του δίνεις απ'τα γνωστά σημεία της μελέτης. Σίγουρα ομως δε μπορει να πιάσει το πόντο. Αναλόγως τώρα την υπηρεσία που θα επιβλεψει μπορεις να το κανεις εύκολα,δύσκολα,τυπικά ή όχι.

Πως το κάνουν οι περισσότεροι εργολάβοι: αφού σκάψουν ρίχνουν 4-5 φτυριές άμμο. Μετράει ο εργοδηγός το ένα άκρο της σωλήνας. Λεει στον εργάτη ένα ποντο πανω, ένα κατω κτλ. Παίζει με την άμμο και την ψιλοπακτώνει. ΜΕτά με την κλίση απ'τη μηκοτομή επι το μήκος της σωλήνας (6μ συνήθως) κανει το ίδιο στο άλλο ακρο. Σηκώνει ή κατεβάζει. Και έπειτα καθεται κανα 2 πανω για να μη κουνηθεί και γεμίζουν το σκάμμα άμμο. 

Το σωστό ειναι, να στρωθεί εκ των προτέρων το σκάμμα με αμμο τους 10+ πόντους και έπειτα να κουμπωσεις-τοποθετήσεις σωλήνες (το χω δει μια φορά να γινεται...)

 

3) υπάρχει οτι προβλέπεται απ'το μελετητή και βγαίνει απ'οσο θυμάμαι απ'τη σχολή, ανάλογα με τις ιδεατές ταχύτητες, επιλογές διατομών κτλ. 2% κατα μήκος κλίση ειναι ΠΑΡΑ πολύ συνήθως. Στις ιδιωτικές παροχές βέβαια που συνδέονται στο δικτυο ειναι συνήθως 3% (δεν εχω συγκρατήσει το λόγο...)

 

4) PVC σειρα 41 αν θυμάμαι καλά 6ατμ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.