Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χρονοδιακόπτης σε Μ/Σ 230/24V


Deathnekros

Recommended Posts

Καλησπερα ,θα ηθελα να κανω μια ερωτηση αν γινετε να κανω μια συνδεση απο Χρονοδιακοπτη σε Μ/Σ 230V με εξοδο 24V ο οποιος αναβει 4 λαμπες που ειναι σε σειρα ,το σχεδιο ειναι αυτο πανω κατω ειναι προχειρο το εκανα απλως για να δειτε τι εννοω..

 

34e6dnd.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ναι, γίνεται.
Στο σχέδιο μια λάμπα έχει 3 ακροδέκτες, τι ακριβώς είναι? αν είναι εν σειρά δεν φαίνεται στο σχέδιο και είναι μόνο 2 αντί για 4.
Με μπερδεύει λίγο το L και N στο δευτερεύον αλλά μπορεί να είναι αυτομετασχηματιστής.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Το χρονικό σου μπορείς να το βάλεις είτε στα 24V είτε στα 220V. Δική σου επιλογή (οικονομικό κριτήριο και κατανάλωσης ενέργειας) είναι σε ποιά πλευρά θα το βάλεις επιλέγοντας την κατάλληλη τάση λειτουργίας του πηνίου του χρονοδιακόπτη αντίστοιχα. Απλώς θα πρέπει να δεις ποιό είναι το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να διαρρέει την επαφή του χρονοδιακόπτη.Συνήθως χρησιμοποιούνται σε βοηθητικά κυκλώματα(πχ να δίνουν εντολή σε ρελέ) και όχι για φορτίο ισχύος. Ενδέχεται όμως τη συγκεκριμένη ένταση που θα διαρρέει το πρωτεύον του ΜΣ σου να την αντέχει.

Οι λάμπες αφού είναι AC παράλληλα όπως το έχεις σχεδιάσει.

Link to comment
Share on other sites

Η σύνδεση που κάνεις είναι σωστή. Το πρωτεύον πηνίο περνάς από τον χρονοδιακόπτη. Καλό βέβαια είναι ο χρονοδιακόπτης να οπλίζει ένα ρελέ 2 επαφών το οποίο θα τροφοδοτεί τον Μ/Σ .

Stet ποτέ ο χρονοδιακόπτης στο δευτερεύον , διότι έτσι το πρωτεύον του Μ/Σ θα πρέπει να είναι πάντα υπό τάση .

Link to comment
Share on other sites

Σταύρο στην παραπάνω περίπτωση ίσως να είναι καλύτερα να μπει στο πρωτεύον όπως αναφέρεις για να έχεις εξοικονόμηση ενέργειας ( η λειτουργία εν κενώ του ΜΣ θα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτή του πηνίου του χρονοδιακόπτη). Όπως και να μπει ένα ρελέ ισχύος.

Το ποτέ στο δευτερεύον που αναφέρεις πάει για την εξοικονόμηση ενέργειας?

Link to comment
Share on other sites

Αν πρόκειται για οικιακή χρήση ή απλώς δημιουργία ατμόσφαιρας τότε ο χρονοδιακόπτης (συνήθως) είναι κάτι τέτοιο και μόνον στο πρωτεύον συνδέεται.
Μια πιθανή εξήγηση για το #7 μπορεί να είναι ότι το πρωτεύον εκτίθεται σε τάση χωρίς να χρειάζεται και (συνήθως) τα 230VAC είναι μολυσμένα με ένα σωρό πράματα, πχ DC, που μερικά μπορεί να βλάψουν τον αυτομετασχηματιστή στο #1.
Συνήθως ο Μ/Τ είναι step-down, το δευτερεύον έχει πιο πολλά Amps απο το πρωτεύον, συμφέρει ο διακόπτης να είναι στο πρωτεύον, μιλάω για οικιακή και hobby δουλειές.
Στην βιομηχανία μπορεί να είναι αλλιώς.

 

Καλή ιδέα ο ρελές αλλά είναι υπερβολή IMHO, εκτός και αν δεν του φτάνουν τα 3.5kW του διακόπτη.

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Πουθενά δεν χρησιμοποιείς τον χρονοδιακόπτη στο δευτερεύον για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν. Τόσο σε οικιακή, επαγγελματική και βιομηχανική χρήση. Το ρελέ το χρησιμοποιείς μόνο και μόνο να προστατέψεις την επαφή του χρονοδιακόπτη ,έτσι ώστε σε περίπτωση βραχυκυκλώματος του Μ/Σ το όλο σφάλμα να το τραβήξει η επαφή του ρελέ. Διοτί άλλα τα 40 € του χρονοδιακόπτη και άλλο τα 10 € του ρελέ (μιλάμε πάντα για υλικό ράγας και όχι σαν τον τύπο που αναφέρει ο ΑΜΗhanos ). Συν τοις άλλοις αν θες να ενεργοποιήσεις και άλλα φορτιά με τον ίδιο χρονοδιακόπτη, να έχεις τη δυνατότητα .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.