Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περιβαλλοντική κατάταξη οδού


gpalogos

Recommended Posts

Συνάδλεφοι,


 


Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του Πίνακα  περιβαλλοντικής κατάταξης για την ομάδα των υδραυλικών έργων στην περίπτωση 15α "αντιπλημμυρικά έργα'' αναφέρεται ότι :


 


''Τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιούνται προς εξυπηρέτηση της εγκάρσιας διάσχισης υδατορεμάτων από έργα όπως οδογέφυρες  συμπαρασύρονται από την κατάταξη των τελευταίων ακόμη κι αν είναι χαμηλότερη του αντιπλημμυρικού έργου, υπό την προϋπόθεση ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν εκτείνονται σε μήκος κοίτης που υπερβαίνει τα 500m εάν το έργο που διασχίζει το υδατόρεμα είναι υποκατηγορίας Α2, ή τα 100m εάν το τελευταίο είναι κατηγορίας Β ή δεν κατατάσσεται. ''


 

Στην περίπτωση αυτή πηγαίνω για την κατάταξη του έργου στην ομάδα 1 της οδοποιίας. Η γέφυρα της οποίας την περιβαλλοντική αδειοδότηση θέλουμε να προχωρήσουμε συνδέει δύο χωριά. Πιστεύω ότι για μια επαρχιακή οδό, όπως στην περίπτωση της οδού που περνάει τη γέφυρα, είμαι στην περίπτωση ΑIV της ομάδας 1 του Πίνακα της Περιβαλλοντικής κατάταξης.

 

 

Ο προβληματισμός μου βρίσκεται στο χαρακτηρισμό της οδού ως τοπικής ή ως συλλεκτήριας, διότι στον Πίνακα της περιβαλλοντικής κατάταξης έχει ξεχωριστά τις περιπτώσεις των τοπικών οδών μεταξύ μικρών οικισμών και των συλλεκτήριων οδών. Στην 1η περίπτωση κατατάσσεται ως Α2, ενώ η 2η κατατάσεται ως Α2, για οδούς εντός natura 2000, ή ως Β για οδούς εκτός natura 2000. Κοιτάζοντας την ΟΜΟΕ (τεύχος 1) για το χαρακτηρισμό των οδών, η αλήθεια είναι ότι δεν έβγαλα άκρη, λόγω και μη γνώσης του αντικειμένου της οδοποιίας.

 

Θα μπορούσε κάποιος συνάδελφος, με βάση και την εμπειρία του σε έργα οδοποιίας, να μου δώσει ιδέα για το που τελικά θα κατατάξω το έργο;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Link to comment
Share on other sites

Στον πίνακα 2.4 σελ. 16 ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ συνήθως κατατάσσουμε τέτοιες οδούς στην κατηγορία ΑΙV (εκτός σχεδίου, συνδέει μικρούς οικισμούς), επομένως είναι συλλεκτήρια οδός (αν κατάλαβα καλά το ερώτημα σου). 

Πρόκειται για κατασκευή νέας οδού όμως?

Μπορείς να παραθέσεις το απόσπασμα από την περιβαλλοντική κατηγοριοποίηση γιατί δεν μπορώ να το βρω πρόχειρα?

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά την οδό, πιστεύω ότι είναι επαρχιακή οδός που εκκινά από μια δημοτική κοινότητα και καταλήγει κάθετα σε άλλη επαρχιακή οδό. Η γέφυρα είναι τμήμα της οδού και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μικρούς οικισμούς.

 

Ο προβληματισμός μου για την κατηγοριοποίηση της οδού είναι ο εξής: Διαβάζοντας τις ΟΜΟΕ, κατέληξα ότι είναι κατηγορίας ΑIV. Όμως στον Πίνακα 2.4, στην κατηγορία AIV, έχει κοινό χαρακτηρισμό '' Οδός μεταξύ Οικισμών Συλλεκτήρια οδός'' χωρίς να βγάζω άκρη για το πότε μιλάμε για Οδό μεταξύ οικισμών ή συλλεκτήρια οδό.

 

Στον αντίστοιχο πίνακα της περιβαλλοντικής κατάταξης και για την περίπτωση των οδών κατηγορίας AIV, έχει ξεχωριστή κατάταξη για Οδός μεταξύ Οικισμών, όπου είναι πάντα κατηγορίας Α2 και θέλει ΜΠΕ και ξεχωριστά για συλλεκτήρια οδό όπου ανάλογα αν είναι σε περιοχή natoura 2000, θέλει ΜΠΕ ως κατηγορίας Α2 ή ΠΠΔ ως κατηγορία  Β.

 

 

Συνεπώς είναι σημαντικό να καταλήξω περί τίνος πρόκειται όσον αφορά την οδό.

 

Προσπάθησα να κάνω εισαγωγή ως φωτό το κομμμάτι της κατάαξης, όμως δεν τα κατάφερα και αναγκαστικά στο περιέγραψα.Ελπίζω να σε κάλυψα για ποιο πράγμα αναφέρομαι.

Link to comment
Share on other sites

Το αν είναι χαρακτηρισμένη επαρχιακή ή όχι θα πρέπει να το δεις στις αποφάσεις περιφέρειας/νομαρχίας, δεν μπορείς να το ξέρεις αλλιώς....

 

Πρόσεξε λίγο: 

Αν είναι η μοναδική οδός που συνδέει τους δύο μικρούς οικισμούς τότε είναι Α2

Αν είναι συλλεκτήρια που σημαίνει ότι "συντρέχει" σε οδό που συνδέει τους οικισμούς αλλά όχι η μοναδική ή η κύρια τότε πας Β (εκτός Νατούρα, έτσι? γιατί αλλιώς τι το συζητάμε....)

Η κατάταξη γίνεται ακόμα με την ΚΥΑ 1958/2012? (Την βρήκα στα αρχεία μου...)

Αν μπορεις βάλε ένα απόσπασμα χάρτη ΓΥΣ 1:50.000 κρύβοντας τα τοπωνύμια αν δεν θέλεις να φαίνονται. Ώστε να βοηθήσουμε καλύτερα...

Link to comment
Share on other sites

Τα δύο χωριά μπορούν να ενωθούν και μέσω αγροτικής οδού, που απλά έχουν μεγαλύτερη απόσταση. Επίσης δε ξέρω αν παίζει ρόλο στο χαρακτηρισμό της οδού η αρχή και το τέλος και όχι ότι συνδέει δυο οικισμούς...ο δρόμος περνάει από τα δυο χωριά και τα συνδέει δεν ξεκινάει από το ένα και σταματάει στο άλλο. Δυστυχώς δεν έχω χάρτη ακόμα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.