Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία


Engineer

Recommended Posts

Η παγκόσμια παραγωγή άνθρακα μειώθηκε κατά 6,2% πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με έκθεση της πετρελαϊκής ΒΡ.

 

Επιπλέον, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, κατά 1,7%. Για άλλη μια φορά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας, σημειώνοντας ετήσια αύξηση παραγωγής 12%.

 

Αν και η ηλιακή, η αιολική και οι υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν προς το παρόν μόνο το 4% της συνολικής ενέργειας στον κόσμο, η αύξηση τους αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της ενεργειακής ζήτησης το 2016.

 

Η έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει συνεχή πτώση λόγω της μετατόπισης των ταχέως αναπτυσσόμενων αγορών προς τα καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η μετάβαση μακριά από τον άνθρακα είναι ευρέως διαδεδομένη. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, κατανάλωσε κατά 52,5% λιγότερο άνθρακα το 2016, οι ΗΠΑ σημείωσαν πτώση 8,8% στην κατανάλωση και η εξάρτηση της Κίνας μειώθηκε κατά 1,6%.

 

«Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο. Οι μακροπρόθεσμες τάσεις που μπορούμε να δούμε σε αυτά τα δεδομένα αλλάζουν τα πρότυπα της ζήτησης και του μείγματος της προσφοράς καθώς ο κόσμος εργάζεται για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της παροχής της απαιτούμενης ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, οι αγορές ανταποκρίνονται σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες, κυρίως την υπερπροσφορά που έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Μπομπ Ντάντλεϊ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου BP.

 

Πηγή: http://www.naftempor...si-stin-istoria

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Επειδή μερικά μαθηματικά που χρησιμοποιεί το άρθρο είναι λίγο "θολά", ας θυμηθούμε τι έγραφε η ίδια εφημερίδα πριν 2 ακριβώς χρόνια:

http://www.naftemporiki.gr/story/1001657/auksisi-tis-pagkosmias-purinikis-paragogis-energeias-kata-45-eos-to-2035

 

«Η πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό κατά τα επόμενα πέντε χρόνια από ό,τι έχουμε δει για περισσότερο από δύο δεκαετίες»

 

Νομίζω ότι ύστερα από αυτό ξεκαθαρίζει το τοπίο...

Link to comment
Share on other sites

Ίσως παίζει κάποιο ρόλο και η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής χάλυβα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν αποκλείεται αλλά το άρθρο θέλει να συσχετίσει τη μείωση του C με τις ΑΠΕ. Πόσο είναι το ενεργειακό αποτύπωμα ανά τόνο χάλυβα;

Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτό, το άρθρο μιλάει για παραγωγή άνθρακα (δηλ. εξόρυξη κάρβουνου) ή παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα??

Link to comment
Share on other sites

Μιλάει για εξόρυξη.Αλλά...

 

Η παραγωγή χάλυβα γίνεται ή από απ' ευθείας θερμική επεξεργασία σιδηρομεταλλεύματος με άνθρακα (κωκ), ή από επεξεργασία σκραπ μέσω ηλεκτρικού τόξου.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια η επεξεργασία σιδήρου σκραπ έχει πάρει σημαντικό ποσοστό από την παραγωγή χάλυβα (61% περίπου) και στην Ε.Ε το 40%. 

 

Με βάση την οικονομική έκθεση προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (Στρασβούργο 6-2013)*, ένας τόνος χάλυβα που παράγεται από σκραπ μειώνει τις εκπομπές CO2 κατά 231 τόνους (!) σε σύγκριση με το παρθένο σιδηρομετάλλευμα. Άρα λοιπόν παρατηρείται εκ των πραγμάτων στροφή της παραγωγής χάλυβα από ανακύκλωση.  

 

Αν υπολογίσεις λοιπόν όλες αυτές τις εξελίξεις, όντως η ελάττωση της παραγωγής χάλυβα λόγω της παγκόσμιας κρίσης, οι νεώτερες μέθοδοι παραγωγής του και η στροφή προς την ανακύκλωσή του, όντως έχουν μειώσει την εξόρυξη άνθρακα παγκοσμίως. Το ερώτημα είναι κατά πόσο.  

 

Το θέμα είναι ότι σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα, ο χάλυβας που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια, στην ουσία προέρχεται έμμεσα από γαιάνθρακα (ΑΗΣ).   ;)  

 

Άρα λοιπόν οι μόνες περιπτώσεις παραγωγής χάλυβα που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή του C είναι: 

α) Η παραγωγή του χάλυβα από ανακυκλωμένο μετάλλευμα και

β) Το ποσοστό ΑΠΕ και φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, στη χώρα παραγωγής ανακυκλώσιμου χάλυβα.  

 

*Από την ίδια έκθεση:

Το 40 % περίπου της παραγωγής χάλυβα στην ΕΕ προέρχεται από καμίνους ηλεκτρικού τόξου που επιτρέπουν την παραγωγή χάλυβα από 100 % ανακυκλωμένη πρώτη ύλη σκραπ. Αυτή η μέθοδος παραγωγής είναι ενεργοβόρος, ωστόσο όταν το σκραπ χρησιμοποιείται ως πρωτογενής πρώτη ύλη ο τύπος αυτός γίνεται αποδοτικότερος ως προς τη χρήση των πόρων. Επίσης, δεδομένου ότι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε σύγκριση με την πρωτογενή παραγωγή χάλυβα από μεταλλεύματα, αυτή η μέθοδος παραγωγής θα πρέπει να ενθαρρυνθεί

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.