Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανελκυστήρα


george08

Recommended Posts

Καλημέρα.

Θέλω να υπολογίσω το ποσοστό του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνει ο ανελκηστήρας μιας πολυκατοικίας ως προς το ποσοστό του συνολικού ρεύματος που κατανωλώνει η πολυκατοικία. Δηλαδή από τα 70 ευρώ που πάνε για ρέυμα, πόσα πάνε για τον ανελκυστήρα και πόσα για τα φώτα. Υπάρχει κάποιος (εμπερικός φαντάζομαι) τρόπος υπολογισμού για να μην πέσω πολύ έξω;

Edited by george08
Link to comment
Share on other sites

Δεν με ενδιαφέρει ακρίβεια επιπέδου 5%. Μόνο τάξη μεγέθους. Δηλαδή αν σε μια μέση πολυκατοικιά κατοικιών είναι 50 φώτα-50 ασανσέρ ή 20 φώτα-80 ασανσέρ.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Για να βρεις την τάξη μεγέθους, αν δεν έχεις άλλες χρήσεις κοινόχρηστου ρεύματος, π.χ. σε λεβητοστάσια, πρέπει να κάνεις κάποιες παραδοχές:

 

1) Ανάλογα με την κατανομή του πληθυσμού στην πολυκατοικία και την μέση κινητικότητά του, θα υπολογίσεις τον "μέσο όροφο" δλδ τον όροφο που θα μαζευτεί θεωρητικά όλος ο πληθυσμός της πολυκατοικίας. 

2) Υποθέτεις για λόγους απλότητας ηλεκτρομηχανικό ανελκυστήρα (με αντίβαρα).

3) Υποθέτεις ότι όταν ανοίγει το φως του κλιμακοστασίου χρησιμοποιείται και ο ανελκυστήρας.

 

Από εκεί και μετά τα πράγματα είναι απλά. Ξέρεις την εγκατεστημένη ισχύ του φωτισμού του κλιμακοστασίου και τον χρόνο λειτουργίας του, ξέρεις την εγκατεστημένη ισχύ του ανελκυστήρα (κινητήρας και φώτα) και την ταχύτητά του και υπολογίζεις ανάλογα.

 

Αν ο ανελκυστήρας είναι υδραυλικός του αφαιρείς ένα 10% περίπου από την αρχική υπολογιζόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και αν είναι ηλεκτρομηχανικός με καθοδήγηση από invterter του αφαιρείς ένα 20%.   

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις τα εξής:

0. Βλέπεις στον μετρητή, πόση ενέργεια αντιστοιχεί στην μία περιστροφή του δίσκου

1. Κλείσε (ή φρόντισε να μην λειτουργούν) όσες κοινόχρηστες καταναλώσεις μπορείς να κλείσεις, π.χ. φώτα, πιεστικό νερού, κτλ

2. Με τις ελάχιστες καταναλώσεις, μέτρησε πόσους κύκλους κάνει ανά εύλογο χρονικό διάστημα π.χ. ανά 15 sec ο δίσκος του μετρητή. Σημείωσε τα 4 νούμερα που αντιστοιχούν σε 4 συναπτά 15sec.

3. Βάλε κάποιον να καλέσει τον θάλαμο του ανελκυστήρα από τον τελευταίο όροφο (ενώ ο θάλαμος θα βρίσκεται στο ισόγειο), και μόλις ο θάλαμος φτάσει στον τελευταίο όροφο κάποιος να τον καλέσει από το ισόγειο, κ.ο.κ. για περίπου 2-3 λεπτά. Στα 2-3 αυτά λεπτά, πάλι κάποιος θα καταγράφει το πλήθος των στροφών ανά 15 sec.

4. Χωρίς να κινείται το ασανσέρ, επαναλαμβάνεις το βήμα 2.

 

5. Υπολογίζεις μέσο όρο για το βήμα 2 (που θα πρέπει, για επαλήθευση, να είναι πολύ κοντά στον μέσο όρο του βήματος 4)

6. Υπολογίζεις μέσο όρο 15sec για το βήμα 3.

7. Αφαιρείς το (5) από το (6). Η διαφορά πολλαπλασιασμένη επί 4 θα πρέπει να είναι η κατανάλωση ενέργειας ανά λεπτό.

 

8. Υπολογίζεις πόσες κινήσεις κάνει περίπου την ημέρα το ασανσέρ, και πόσο χρόνο (σε λεπτά)  διαρκούν. Πολλαπλασιάζεις τον χρόνο των υπολογισμένων κινήσεων με την κατανάλωση που έχεις υπολογίσει στο βήμα 7.

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Η πιο αξιόπιστος υπολογισμός θα είναι όπως ανέφερε ο ASTRAH παραπάνω με μετρητή ή διαφορετικά με αναλυτή ενέργειας.

Για τάξη μεγέθους θα πρέπει να κάνεις πολλές παραδοχές για τον ανελκυστήρα.

Πχ υπάρχουν οικογένειες με παιδιά οπότε ανεβοκατεβαίνουν για το σχολείο τόσα παιδιά, πάνε φροντιστήριο κλπ, οι συνταξιούχοι πάνε λαικη κλπ δηλαδή θα πρέπει να ανάγεις τη χρήση/δρομολόγια ανα διαμέρισμα εβδομαδιαία και από εκεί με το χρόνο που κάνει για τον αντίστοιχο όροφο. Γνωρίζεις την ισχύ του κινητήρα και υπολογίζεις τη νενέργεια.

Τα φώτα του κλιμακοστασίου τα υπολογίζεις με τη χρήση του ανελκυστήρα ίσως και λίγο λιγότερο και τις σταθερές καταναλώσεις κήπος ή φώτα εισόδου.

Εμπειρικά δεν υπάρχει κάτι αξιόπιστο. 

Αξιόπιστο θα είναι το αποτέλεσμα αν κάνεις μετρήσεις. Διαφορετικά να σου πει κ΄θαε ένοικος/ιδιοκτήτητης τα δρομολόγια που κάνει εβδομαδιαία και φυσικά να γνωρίζεις ισχύς κινητήρα λαμπτήρων. Και φυσικά όλα αυτά σε περίοδο που δεν χρησιμοποιείτια ο λέβητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.