Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΕΦΚΑ πρώην Ελεύθερος Επαγγελματίας, νύν μισθωτός


stefanos22

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Περιγράφω την ιδιότυπη κατάσταση στην οποία βρίσκομαι όσον αφορά τις εισφορές μου στον ΕΦΚΑ μήπως είχε κάποιος αντίστοιχο θέμα.

 

Μέχρι και το 2016 ήμουν Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα περίπου 20.000 ετησίως με τα 18.000 να προέρχονται από δελτία παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη.

 

Από φέτος ο εργοδότης μου έκανε σύμβαση μισθωτής εργασίας, κράτησα όμως και το μπλοκάκι μου, για να κόβω κάποια μικροποσά.

Ως αποτέλεσμα βρίσκομαι να διπλοπληρώνω ΤΣΜΕΔΕ, μία φορά ως μισθωτός και μία ως Ελεύθερος επαγγελματίας μιάς και οι φετινές εισφορές για το μπλοκάκι υπολογίζονται με τα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα του 2015 που ήταν πολύ πιο υψηλά από ότι φέτος (20.000 έναντι 2.000 φέτος).

 

Πληρώνω δηλαδή εισφορές περίπου 500 ευρώ το μήνα ως μισθωτός, και μου έρχεται ειδοποιητήριο για άλλα 500 ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Δε θα έπρεπε αφού δίνω 500 ευρώ ως μισθωτός, το ειδοποιητήριο για τα ελευθέρια να μηδενίσει. Μπορώ κάπως να κινηθώ εγώ για να γίνει ο συμψηφισμός;

 

Όχι τίποτα άλλο πρέπει για 20.000 εισόδημα να δώσω 12.000 εισφορές και άλλα 4.000 φόροι-τέλη επιτηδεύματος κλπ πώς να τα βγάλω πέρα με 4.000 για ένα έτος...

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το ν. 4387/2016, οφείλεις εισφορές και ως μισθωτός και ως αυτοαπασχολούμενος. Δεν υπάρχει κάποιο λάθος σε αυτά που περιγράφεις.

 

Οπότε γρήγορα ΔΟΥ για κλείσιμο βιβλίων (και πολύ άργησες...)

 

Φιλικά

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλησπέρα στο forum,

 

Θα ήθελα κάποια σχόλιά σας πάνω στο δίλημα "ΤΣΜΕΔΕ ή ΙΚΑ". Συγκεκριμένα ο εργοδότης έχει την δυνατότητα να με προσλάβει ή σαν μηχανικό είτε σαν υπάλληλο γραφείου. Άσχετα από τις υψηλότερες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, για ποιο λόγο θα προτιμούσα ΤΣΜΕΔΕ αντί για ΙΚΑ; Αναζητώ κάτι σαν...pros & cons για κάθε περίπτωση ασφάλισης με λίγα λόγια. Αν μπορείτε να σχολιάσετε συμβουλευτικά θα το εκτιμούσα!

 

Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

για να ασφαλιστεις σαν μηχανικος στο πρωην και καλα  ΤΣΜΕΔΕ  πρεπει να γραφτεις στο ΤΕΕ ..λογικα πρεπει να κανεις εναρξη και σαν ελευθερος επαγγελματιας αλλα δεν ξερω ακριβως τι ισχυει σημερα ... οπως και να εχει σαν μηχανικος εχεις ολα τα δικαιώματα του χημικου μηχανικου του ελευθερου επαγγελματια φυσικα .. δηαλδη μπορεις να παρεχεις και αλλου υπηρεσιες με μπλοκακι ή να ανοιξεις ακομα και μαγαζι ... σαν μισθωτος απλος χωρις να γραφτεις στο ΤΕΕ δεν ξερω αν εχεις τα δικαιωματα του χημικου μηχανικου .. νομιζω οτι υπο συνθηκες και αναλογα με την εργασια εχεις καποια δικαιωματα αλλα δεν ειμαι και σίγουρος ...

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

και μια και ανοιξα το θεμα και μπορει καποιος να δει και το δικο μου ερωτημα ...

θελω να μπω στο εξοδικαστικο μηχανισμο εχει μπει κανεις χρωσταω πανω απο 20 χιλιαρικα στον εφκα ..

και πλεον ειμαι μισθωτος και ελευθερως επαγγελματιας αλλα με κυριο εισοδιμα πλεον αυτο του μισθωτου ... 

λογικα μεχρι του χρονου τον μαρτιο θα πληρωνω δυο εισφορες ;;; την εχω βαψει για τα καλα και το εξοικονομο δεν με βοηθαει καθολου ολοι οι πελατες ηταν παρανομοι και εφυγαν χαχαχ

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον είσαι μέλος ΤΕΕ και συνακόλουθα και του ΤΣΜΕΔΕ δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Ο εργοδότης οφείλει να σε προσλάβει ως μηχανικό.

Η έναρξη δεν είναι απαραίτητη αν δεν θες να δουλέψεις ως ε.ε. Κατά τ'άλλα, όλοι πλέον στον ΕΟΠΥΥ ανήκουμε, οπότε δεν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα ή μειονέκτημα.

Σχετικά με τα δικαιώματα που λες Γιώργο, αυτά είναι το δικαίωμα υπογραφής μελετών κτλ όταν δουλεύεις ως ε.ε.

Την ιδιότητα του μηχανικού δεν στη δίνει το ΤΕΕ, αλλά το πτυχίο σου.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν εργάζεσαι ως ΕΕ, κλείσιμο βιβλίων ΧΤΕΣ. Πλέον έγινε και η αποσύνδεση της ιδιότητας από την ασφάλιση, οπότε δεν θα πληρώνεις στον ΕΦΚΑ εισφορές αν δεν εργάζεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.