Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μελέτη Πυρασφάλειας και νομιμότητα


danaikaterina

Recommended Posts

καλημέρα συνάδελφοι.

Στην περίπτωση που η άδεια είναι προ του 88, πήγα κι έψαξα στην υδομ και δεν βρέθηκε προφανώς μελέτη πυρασφάλειας, τότε πως βγάζεις πιστοποιητικό?

εκδίδεις νέα μελέτη ο ίδιος?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 8 months later...

Καλησπέρα,

κι αν η Ο.Α είναι προ του 89 και υπάρχουν αυθαιρεσίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί; Έχω πχ επέκταση παταριού και αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε γραφείο. Παθητική προφανώς δεν υπάρχει στον φάκελο της Ο.Α. Πρέπει να κατατεθεί παθητική στην Πυροσβεστική για την έκδοση πιστοποιητικού; Και αυτή θα κοινοποιηθεί στην Πολεοδομία υπηρεσιακά; 

Link to comment
Share on other sites

Αν έχει αυθαιρεσίες και αλλάζουν τα τετραγωνικά θέλουν μελέτη (υπάρχει - δεν υπάρχει παλιά) με τον 41/2018.Τουλάχιστον έτσι γίνεται στην πυροσβεστική στην περιοχή μου.

Δεν νομίζω ότι κοινοποιείται τίποτα στην πολεοδομία

Link to comment
Share on other sites

Εδώ οι απόψεις διίστανται. Πολλοί συνάδελφοι ισχυρίζονται πως αφού η άδεια είναι προ του 89 και ο ιδιοκτήτης δεν μπαίνει σε διαδικασία τακτοποίησης, καταθέτουμε μελέτη (για υφιστάμενα) αποτυπώνοντας την πραγματική σημερινή κατάσταση των χώρων και των χρήσεων και δεν κατατίθεται παθητική. Δεν μπαίνουμε δηλαδή στην διαδικασία να ελέγξουμε νομιμότητα. Η πυροσβεστική ελέγχει την ενεργητική, δεν κάνει κάποιο έλεγχο αυθαιρεσιών και δεν κοινοποιεί στην πολεοδομία. Σε σχετική ερώτηση πάντως που έκανα σε πυροσβεστική, δεν πήρα σαφή απάντηση. Γνώμες;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Επαναφέρω το νήμα.

Κτήριο προ του 89 έχει κάνει αλλαγή χρήσης.  Στην πυροσβεστική μου είπαν να κάνω αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και αυτοί δεν ελέγχουν νομιμότητα.  Και ότι μπορώ να προχωρήσω κανονικά. Ίδια περίπτωση που περιγράφει και ο @pankarpen.  Εμένα όμως δεν μου κολλάει και πιστεύω πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης και μετά να εκδώσω το πιστοποιητικό. 

Εσείς τι πιστεύετε για αυτό? Σας έχει τύχει παρόμοια κατάσταση?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αφού είναι υφιστάμενο, δεν απαιτείται να το ανεβάσεις ούτε στο σύστημα e-adeies (εφόσον ήταν νόμιμο),ούτε στο σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ (αν είχε αυθαιρεσία και έκανε τακτοποιήση). Κοινώς όταν δεν υπάρχει μελέτη παθητικής πυροπροστασία, δεν χρειάζεται να το ανεβάσεις σε κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα. ΕΠομένως, στην πράξη δεν έχεις κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα. Το πρόβλημά σου ξεκινάει αν ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής εντοπίσει πολεοδομική παράβαση και στείλει διαβιβαστικό έγγραφο στην πολεοδομία. Πράγμα που αν κατάλαβες καλά δεν θα κάνει.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

κτίριο με οικοδομική άδεια του 1991 τριώροφο με υπόγειο δεν είχε παθητική και ενεργητική ούτε στην πολεοδομία οπότε ούτε και στην Π.Υ. (το κτίριο Δημοσίου, Σχολείο). Κατέθεσα τις μελέτες με την υφιστάμενη κατάσταση όπου το υπόγειο είναι πολλά τετραγωνικά παραπάνω από αυτά που δείχνει η Ο.Α. του τότε Ο.Σ.Κ.. Ο προϊστάμενος πυρασφάλειας ζητάει νομιμοποίηση ή προσθήκη τμήματος στην Ο.Α. (για να πάω με την 41) διαφορετικά, επειδή δεν συμπίπτουν τα τετραγωνικά, δεν μου προχωράει την μελέτη. Σε ερώτηση μου "που αναγράφεται ότι απαιτείται νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης" δεν γνωρίζει να μου απαντήσει και απλά μου ζητάει να συμπίπτουν τα τ.μ. διαφορετικά δεν προχωράει την μελέτη μου. Από την άλλη η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει χρήματα για νομιμοποίηση και ζητάει να της παραδώσω την μελέτη πυρασφάλειας για την εφαρμογή της.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς παρόμοιο πρόβλημα με την Π.Υ. και τι έκανε εν τέλει?

 

Link to comment
Share on other sites

51 λεπτά πριν, kotsosbas said:

Καλησπέρα

κτίριο με οικοδομική άδεια του 1991 τριώροφο με υπόγειο δεν είχε παθητική και ενεργητική ούτε στην πολεοδομία οπότε ούτε και στην Π.Υ. (το κτίριο Δημοσίου, Σχολείο). Κατέθεσα τις μελέτες με την υφιστάμενη κατάσταση όπου το υπόγειο είναι πολλά τετραγωνικά παραπάνω από αυτά που δείχνει η Ο.Α. του τότε Ο.Σ.Κ.. Ο προϊστάμενος πυρασφάλειας ζητάει νομιμοποίηση ή προσθήκη τμήματος στην Ο.Α. (για να πάω με την 41) (και με την 71/88 μπορείς να πας)διαφορετικά, επειδή δεν συμπίπτουν τα τετραγωνικά, δεν μου προχωράει την μελέτη.(έχει δίκιο) Σε ερώτηση μου "που αναγράφεται ότι απαιτείται νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης" δεν γνωρίζει να μου απαντήσει και απλά μου ζητάει να συμπίπτουν τα τ.μ. διαφορετικά δεν προχωράει την μελέτη μου. Δεν μπορεί να προχωρήσει μελέτη παράνομης κατασκευής. Πρέπει  η Ο.Α ή η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών να αφορούν το κτίριο που μελετάς. Με βάση τον 4495/17 και την εγκύκλιο που βγήκε από την Πυροσβεστική, πρέπει όλες οι μελέτς που έχουν παθητική (δηλαδή μετά τις 18/2/89) να αναρτώνται είτε στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων του ΤΕΕ (αν έχουν τακτοποίηση) είτε στο e-adeies, αν έχουν Ο.Α. Δεν γίνεται να πάρει μελέτη πυρασφάλειας μη τακτοποιημένη κατασκευή.Από την άλλη η ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει χρήματα για νομιμοποίηση και ζητάει να της παραδώσω την μελέτη πυρασφάλειας για την εφαρμογή της. Η Σχολική Επιτροπή δεν μπορεί να ζητήσει κάτι. Σε περίπτωση που γίνει καταγγελία για πυρασφάλεια από οποιονδήποτε γονέα, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής πηγαίνει κατηγορούμενος γιατί δεν ακολουθεί τη νομοθεσία.

Έχει αντιμετωπίσει κανείς παρόμοιο πρόβλημα με την Π.Υ. και τι έκανε εν τέλει?

Τακτοποίηση των παράνομων χώρων ή έκδοση άδειας προσθήκης. Το σύνολο του κτιρίου πρέπει να είναι νόμιμο/τακτοποιημένο. Ο αξιωματικός της Π.Υ το πιο απλό που μπορεί να τους κάνει είναι να στείλει κοινοποιήση της μελέτης στην Πολεοδομία με έγγραφο για την ύπαρξη των παρανομιών και να μπλέξοει η Σχολική Επιτροπή.

 

 

Edited by vasilis81
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.