Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα μέχρι την Κυριακή: Στους 45 βαθμούς η θερμοκρασία


Engineer

Recommended Posts

Σε καμίνι θα μετατραπεί η χώρα προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Οι ζεστές ημέρες αναμένεται να γίνουν αφόρητες, αφού ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει έως και στους 45 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Σταύρο Ντάφη, φυσικό και μετεωρολόγο.

 

Όπως τονίζει ο κ. Ντάφης, στις χώρες των Βαλκανίων η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 14 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει αισθητό το κύμα ζέστης και πόσο θα επηρεάσει τη περιοχή των Βαλκανίων;

 

Από την Τρίτη, μία διαταραχή χαμηλών πιέσεων μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Ευρώπη, προερχόμενη από τον Ατλαντικό, θα οδηγήσει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την Ανατολική Ευρώπη. Η Ιταλία αρχικά θα βρίσκεται στο επίκεντρο των υψηλών θερμοκρασιών και μέχρι το τέλος της εβδομάδας στα Βαλκάνια η θερμοκρασία θα είναι έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης (σε υψόμετρο 1.500μ). Στην Ελλάδα περιμένουμε θερμοκρασίες μεταξύ 40-45°C σε ηπειρωτικές περιοχές, και στις παραθαλάσσιες 4-6 βαθμούς χαμηλότερες, όμως η αυξημένη υγρασία θα ανεβάζει την αίσθηση πάνω από τους 46°C.

 

Posted Image

 

 

Ο Ιούνιος ξεκίνησε με χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές και όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις σας έρχονται αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Πόσες ημέρες εκτιμάτε ότι θα διαρκέσουν;

 

Έπειτα από ένα αρκετά δροσερό και βροχερό πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου, η θερμοκρασία ανέβηκε αισθητά τις τελευταίες μέρες. Οι θερμοκρασίες που καταγράφουμε μέχρι σήμερα βρίσκονται κοντά ή ελάχιστα πάνω από τον μέσο όρο για τον Ιούνιο, κάτι που φαίνεται να αλλάζει μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς ο υδράργυρος θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Η θερμοκρασία με τα σημερινά προγνωστικά δεδομένα φαίνεται να υποχωρεί από την Κυριακή 2 Ιουλίου.

 

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 49°C στην Καλιφόρνια και τους 48°C στην Αριζόνα. Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καταγράφηκαν και στην Κεντρική – Δυτική Ευρώπη, με 37°C στο Παρίσι, 34.5ºC στο Λονδίνο και 35°C στη Βιέννη.

 

Πώς εξηγείτε τις σφοδρές καταιγίδες με χαλάζι και ανεμοστρόβιλους που έπληξαν περιοχές της Ελλάδας; Πού θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες;

 

Στη χώρα μας οι καταιγίδες των προηγούμενων ημερών ήταν απόλυτα φυσιολογικές για την μεταβατική περίοδο προς το καλοκαίρι, καθώς η σημαντική θέρμανση του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες ψηλά στην τροπόσφαιρα οδήγησαν σε καταιγίδες με έντονο χαρακτήρα. Οι κυριότερες κακοκαιρίες μάλιστα παρατηρήθηκαν Σαββατοκύριακο κάτι που εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από τα ατμοσφαιρικά κύματα Rossby που έχουν περίοδο 7-10 ημερών στο Β. Ημισφαίριο, με τη μία κακοκαιρία να διαδέχεται την άλλη έπειτα από μία εβδομάδα. Οι καταιγίδες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν κυρίως ορεινά τμήματα της Ηπείρου, Μακεδονίας, Δυτικής Στερεάς και Δυτικής Πελοποννήσου μέχρι την Τρίτη 27 Ιουνίου, δροσίζοντας πρόσκαιρα μερικές περιοχές.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ην-κυριακή-στο/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έφτασε κοντά 46 βαθμούς στις Μοίρες Ηρακλείου και 45.5 στην Λάρισα χτες! Ενώ η αισθητή θερμοκρασία σε περιοχές (λόγω υγρασίας) ήταν ακόμα υψηλότερη! Νομίζω έχει πολλά χρόνια να κάνει τέτοιες θερμοκρασίες...

Link to comment
Share on other sites

Αφόρητος καιρός, ειδικά για όσους έχουν αναπνευστικά θέματα, απαιτείται να μετακινούνται, έχουν ξεμείνει μόνο με ανεμιστήρα ή έχουν διακοπή από ΔΕΗ. Οι τιμές όζοντος σήμερα ξεπέρασαν τα όρια, ευτυχώς δεν έχει υψηλή υγρασία. Λίγη υπομονή ακόμα παιδιά & τελείωσε (για την ώρα).

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου αρέσει η ζέστη πολύ... Έκατσε από Παρασκευή και το ΣΚ τη βγάλαμε παραλίες, καφεδάκια μια χαρά... :)

 

 

Sent from my iPhone 6s Plus using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.