Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΡΑΕ: Αποφασίζει για ελαφρύνσεις καταναλωτών από τις ΥΚΩ και για τις απαιτήσεις της ΔΕΗ


Engineer

Recommended Posts

Στην αυριανή (29/6) ολομέλεια της Αρχής θα συζητηθεί και το θέμα των απαιτήσεων της ΔΕΗ από τις ΥΚΩ, οι οποίες πιθανότατα θα μειωθούν κατά 200 εκατ. ευρώ

 

Το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) τόσο ως προς τον προσδιορισμό του ποσού που πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για παρελθόντα έτη, όσο και ως προς τον εξορθολογισμό των χρεώσεών τους προς ελάφρυνση των καταναλωτών θα απασχολήσει την

 

Ολομέλεια της ΡΑΕ στην αυριανή (29/6) συνεδρίασή της.

 

Αυτό που εξετάζει η ΡΑΕ στο πλαίσιο και των σχετικών κυβερνητικών δεσμεύσεων είναι ο καταναλωτής να μην επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση των ΥΚΩ για όλη την ενέργεια που κατανάλωσε, αλλά μόνο για την ποσότητα που υπερβαίνει την κλίμακα τιμολόγησης.

 

Σήμερα οι χρεώσεις ΥΚΩ είναι κλιμακωτές με βάση την κατανάλωση και ο καταναλωτής όταν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο εύρος κατανάλωσης χρεώνεται από την πρώτη κιλοβατώρα στην υψηλή τιμή, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται με υψηλό κόστος ειδικά τους χειμερινούς και θερινούς μήνες που λόγω χρήσης ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και ψύξη αντίστοιχα η κατανάλωσή του αυξάνεται σημαντικά.

 

Ο συγκεκριμένος τρόπος τιμολόγησης έχει χαρακτηριστεί από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως άδικος για τους καταναλωτές, γι’ αυτό και δεσμεύτηκαν για την κατάργησή του.

 

Βάσει του θεσμικού πλαισίου ο υπουργός Ενέργειας θα πρέπει να αποφασίσει έπειτα από γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία και αναμένεται αν όχι αύριο Πέμπτη πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Αλλαγές στην κλιμάκωση των χρεώσεων

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Worldenergynews, η ΡΑΕ εκτός από την κατάργηση της χρέωσης σε υψηλότερη τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα προσανατολίζεται και στην αλλαγή των υφιστάμενων σήμερα κλιμακωτών χρεώσεων για τις ΥΚΩ.

 

Σήμερα ισχύουν τέσσερις διαφορετικές κλίμακες καταναλώσεων και χρεώσεων ΥΚΩ αντίστοιχα ως εξής:

 

• Για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση ανέρχεται σε 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα

• Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, μεταξύ 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση ανεβαίνει σε 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα

• Στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες, η τιμή διαμορφώνεται στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα

• Και στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η τιμή μονάδας των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα.

 

«Ψαλίδι» 200 εκατ. ευρώ στις απαιτήσεις της ΔΕΗ

 

Την Ολομέλεια της ΡΑΕ θα απασχολήσει και ο προσδιορισμός των ανακτήσιμων ποσών για ΥΚΩ από τη ΔΕΗ για παρελθόντα έτη, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες με την αρμόδια Αρχή να επανεξετάζει όλα τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί από ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα αυτή φαίνεται να ψαλιδίζει τα 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ κατά 200 εκατ. ευρώ.

Αφού προσδιορισθεί το ποσό η ΡΑΕ θα αποφασίσει και το χρονικό ορίζοντα για την ανάκτησή τους στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από το συμπληρωματικό μνημόνιο και με στόχο να μην προκύψει μεγάλη επιβάρυνση για τους καταναλωτές.

 

Πηγή: www.worldenergynews.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.