Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πώς μπορεί ένας πολιτικός μηχανικός να γίνει αρχιτέκτονας;


vagop

Recommended Posts

Αν ένας φορτηγατζής, ένας πυγμάχος μπόρεσε και έγινε αρχιτέκτονας μπορεί και ένας πολιτικός μηχανικός. Αναφέρομαι στον γνωστό Ιάπωνα αρχιτέκτονα Ταντάο Άντο.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Tadao_Ando)

 

Μια προσέγγιση είναι η μελέτη κτιρίων, το σκίτσο, τα ταξίδια. Αυτό λέγεται πως έκανε και ο Ταντάο όταν αποφάσισε πως ήθελε να γίνει αρχιτέκτονας και φυσικά, όπως άλλοτε και άλλοι μεγάλοι αρχιτέκτονες, πέρασε και αυτός από την Ελλάδα. Άρα το να ζει κανείς σε αυτή τη χώρα ίσως να θεωρείται και ένα προτέρημα. Με τη μελέτη κτιρίων (όχι μόνο επί χάρτου αλλά πρωτίστως εκ του φυσικού) μαθαίνει κάποιος για τη δομή, τη σύνθεση, την πρακτική και αισθητική λειτουργία των κτιρίων. Το σκίτσο έιναι αναπόσπαστο εργαλείο, όχι γιατί ένας αρχιτέκτονας πρέπει να γίνει καλός καλλιτέχνης και να μπορεί να αποτυπώνει σε χαρτί αυτό που βλέπει ή φαντάζεται. Άλλωστε στην εποχή μας μπορεί κανείς να συνθέσει αρχιτεκτονική χωρίς να πιάσει μολύβι. Κάθε άλλο λοιπόν - το σκίτσο βοηθάει τον μελετητή να αντιληφθεί τις παραμικρές λεπτομέρειες του θέματος του, τη μορφολογία μα κυρίως τις λειτουργίες και το τρόπο κατασκευής. Ένα καλό αρχιτεκτονικό σκίτσο συχνά είναι κάτι σαν καρικατούρα όμως, καταφέρνει μέσα από απλές και λίγες γραμμές να παρουσιάσει κάποιες σημαντικές πληροφορίες. π.χ. την απόληξη μιας στέγης, τη λεπτομέρεια μιας σκάλας, το φως και τη σκίαση σε μια πρόσοψη. Τέλος τα ταξίδια σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν γίνονται απλά για να αποκομίσει κανείς πληθώρα εικόνων και αρχιτεκτονικών στυλ. Αλλά για να μελετήσει κυρίως διάφορα αρχιτεκτονικά θέματα και προβλήματα (μορφολογικά, κατασκευαστικά) και τους διάφορους τρόπους που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι η μελέτη του ευρύτερου κοινωνικού, πολιτιστικού, οικονομικού πλαισίου. Κάθε κτίριο, καλό ή κακό, αποθήκη ή παλάτι, εκφράζει μια εποχή και κάποια κατάσταση. Μελετώντας λοιπόν αυτό το υπόβαθρο μας βοηθά να το κατανοήσουμε καλύτερα. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να γίνει αρχιτέκτονας, αυτή η μέθοδος παραπάνω έιναι δοκιμασμένη και καλή.

 

Άλλη μια μέθοδος, αφού κάποιος έχει κάποιες βάσεις στην αρχιτεκτονική, έιναι να δουλέψει στην οικοδομή. Εκεί στη πράξη έχει να μάθει πάρα πολλά. Αυτό έκανε και ο Howard Roark, ο ήρωας του "Fountainhead" της Ayn Rand - ένα πολύ καλό μυθιστόρημα που περιγράφει το αστείρευτο πάθος ενός άνδρα για την αρχιτεκτονική (φυσικά και για μια πολύ γοητευτική γυναίκα!). http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fountainhead

Link to comment
Share on other sites

Κατά τα άλλα συμφωνώ με camelot και palex (ρε palex τόσο πολύ σου άρεσε η black isle? rpg και ξερό ψωμί με "ρόγκο" avatar!!!)

 

Aν και off topic, δεν εχω ιδεα τι μου λες! τυχαια το διαλεξα το avatar, μου αρεσε η κουκουλα! Για ενημερωσε με γιατι μιλαs σε παιχνίδια αναφέρεσαι; Να ξερω και εγω τι έβαλα!

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Οι δεκατρείς «επίσημες» ειδικότητες μηχανικών που μπορούν να ενταχθούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) διαγκωνίζονται επί δεκαετίες για το ποιος θα μπορεί να κάνει ποια μελέτη, ποιος μπορεί να υπογράφει μια άδεια λειτουργίας εργοστασίου, βιολογικού καθαρισμού ή κάποιας άλλης εγκατάστασης. Δυο-τρεις ειδικότητες εμφανίζονται σαν «παντογνώστες», μπορούν να υπογράφουν τα πάντα: από μια «αεροδιαστημική» μελέτη μέχρι τη μελέτη για αγωγό αποχέτευσης. Κάποιες άλλες, που οι εκπρόσωποί τους θεωρούν πως αδικούνται, δεν έχουν καν δικαίωμα να υπογράψουν για μελέτες ή έργα για τα οποία σπούδασαν. Πηγή: Protagon.gr

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
On 6/3/2009 at 2:16 ΜΜ, pk10gr said:

Αλλο εχει δικαιωμα να κανει αρχιτεκτονικα σχεδια και αλλο ειναι αρχιτεκτονας...

😁

Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας:

2. Αναρτούμε ουσιώδη μηνύματα.

jbosdas

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.