Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πανευρωπαϊκή διάκριση για το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ


basgoud

Recommended Posts

Πανευρωπαϊκή διάκριση έλαβε το πρόγραμμα Smartonics, του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, ως ένα από τα τρία καλύτερα έργα της Ευρώπης των τελευταίων τεσσάρων ετών, στον τομέα του.

 

Το έργο βραβεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Nanoforum 2017, που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα για τα καινοτόμα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στον τεχνολογικό και κοινωνικό τομέα.

 

Το βραβευμένο έργο παρουσιάστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το 14ο πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας, που διοργανώνει το εργαστήριο του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και το οποίο ξεκινά το Σάββατο 1η Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουλίου. Αφορά την παραγωγή εύκαμπτου φωτοβολταϊκού, OLED και βιοαισθητήρων, με τη χρήση νανοϋλικών, που μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες διαστάσεις (μέτρων), μέσω μίας πιλοτικής μονάδας παραγωγής, μοναδικής στο είδος της, που βρίσκεται στην Θέρμη Θεσσαλονίκης.

 

Η παραγωγή των προϊόντων μπορεί να γίνει είτε με εκτύπωση ή με την τεχνολογία φέροντος αερίου (Gas Transport Technology), πάνω σε πολύ λεπτές επιφάνειες (μεμβράνες), με δυνατότητα χρήσης και εφαρμογών σε κτίρια, οχήματα, θερμοκήπια, ρούχα, σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

 

Πρόκειται για εύχρηστο, σχεδόν διάφανο, ελαφρύ προϊόν, που μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να αντικαταστήσει την χρήση πυριτίου και γυαλιού για την παραγωγή ενέργειας και για τη λειτουργία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, με πολύ περισσότερες δυνατότητες- αποδόσεις και διάρκεια ζωής.

 

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιο Λογοθετίδη, το εύκαμπτο φωτοβολταϊκό δοκιμάζεται από την FIAT, η οποία έχει τοποθετήσει το προϊόν στην οροφή συμβατικού αυτοκινήτου, με στόχο την παραγωγή βοηθητικής ενέργειας που θα μειώνει την κατανάλωση καυσίμων κατά 15-17% ή τη θερμοκρασία στο όχημα. Μεγαλύτερες αποδόσεις υπολογίζεται ότι θα έχει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

Το έργο διήρκεσε τέσσερα χρόνια (ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016), με τη συμμετοχή 18 πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανιών, εκ των οποίων έξι από την Ελλάδα (τρεις εταιρείες και τρία πανεπιστήμια) και είχε προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ (8 προήλθαν από χρηματοδότηση της ΕΕ και 4 από συμμετοχές των εταιριών).

 

Ο κ. Λογοθετίδης ανέφερε ότι ήδη το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ συντονίζει το επόμενο έργο, το "Smart Line", το οποίο όπως εξήγησε θα είναι «το εργοστάσιο του μέλλοντος» (Factory of Future), δηλαδή η βελτίωση και αυτοματοποίηση της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής των εύκαμπτων φωτοβολταϊκών της Θεσσαλονίκης.

 

Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. «Μας ενδιαφέρει να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη ένα μεγάλο Κέντρο Νανοτεχνολογίας», είπε και προσέθεσε: «Φέτος διακινήθηκαν 3,5 τρισ. ευρώ στην αγορά των νανοϋλικών σε όλο τον κόσμο και το 2020 υπολογίζεται ότι ο τζίρος αυτός θα φτάσει τα 5,5 τρισ., γιατί να μην πάρει και η Ελλάδα ένα κομμάτι από αυτή την αγορά;».

 

Πάντως, προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του εργαστηρίου του ΑΠΘ, ως Κέντρου Νανοτεχνολογίας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι για το οποίο θα υπάρχουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

 

Το 14ο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας 2017

 

Το συνέδριο Νανοτεχνολογίας, που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Πόρτο Παλλάς, θα ξεκινήσει με το 11ο Θερινό Σχολείο στις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες, στα Οργανικά Ηλεκτρονικά και στην Νανοϊατρική (1-8 Ιουλίου).

 

Στις 3-6 Ιουλίου θα διεξαχθεί το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Εύκαμπτων Οργανικών Ηλεκτρονικών, στις 4-7 Ιουλίου το 14ο Διεθνές Συνέδριο Νανοτεχνολογιών και Νανοεπιστημών, η 7η Διεθνής Έκθεση Νανοτεχνολογιών, Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοϊατρικής (3-7 Ιουλίου), καθώς και το Επιχειρηματικό Forum (4-6 Ιουλίου).

 

Στο Nanotexnology 2017 συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι και 50 εταιρείες, πανεπιστήμια και ινστιτούτα, από 65 χώρες του κόσμου.

 

Στο Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών παίρνουν μέρος εκατό φοιτητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, ενώ στη διάρκεια του Συνεδρίου και της Έκθεσης Νανοτεχνολογίας έχουν προγραμματιστεί 200 συναντήσεις.

 

Φέτος διοργανώνονται εφτά Special Workshops στα οποία θα παρουσιασθούν η Ελληνική Αριστεία μέσα από τα Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, οι πολιτικές από ΕΕ και ΗΠΑ, φορείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των Νανοτεχνολογιών, οι εξελίξεις στις καινοτομίες που αφορούν τα νέα υλικά, τα οργανικά ηλεκτρονικά, τη βιομηχανία των νέων υλικών και των «έξυπνων» υφασμάτων και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα για εμπορικούς σκοπούς η εργαστηριακή έρευνα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποθήκευσης και νέες τεχνολογίες, που διερευνά νέες προοπτικές φιλικής προς το περιβάλλον και φθηνής ενέργειας που προσφέρει αυτονομία και νέες δυνατότητες.

 

Σε ό,τι αφορά την νανοϊατρική στο 14ο πολυσυνέδριο, η υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν νέα ερευνητικά δεδομένα για την χρήση νανοσωματιδίων στη μεταφορά φαρμάκων, κυρίως για τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, στην αναγεννητική ιατρική (εκφυλιστικοί νόσοι, αναγέννηση ιστών με νέα βιο-υλικά) και στην κλινική "μετάφραση" των ερευνών στην εφαρμοσμένη ιατρική.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.