Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Ρώτησα την πολεοδομία της Γλυφάδας και μου είπαν ότι δεν χρειάζονται άλλο έντυπο από την αίτηση ενημέρωσης προ 48ώρου με τα στοιχεία (άδεια της οικοδομής). Κατόπιν επανήλθα στην πολεοδομία της Βουλιαγμένης όπου βρίσκεται το ακίνητο, και ρώτησα: "Μήπως έγινε παρανόηση και το δεύτερο έντυπο που μου δώσατε (για τακτοποιήσεις αυθαιρέτων) ήταν για εργασίες μικρής κλίμακας; Στη Γλυφάδα δεν το ζητάνε".

 

"Εμείς το ζητάμε και για τη 48ωρη" μου απάντησε ορθά-κοφτά η αρμόδια μηχανικός.

 

Επίσης υπάρχει διχογνωμία μεταξύ δύο μηχανικών τη ίδιας πολεοδομίας σε διαφορετικά τμήματα: Η μία είπε να δηλωθούν μόνο τα τυχόν αυθαίρετα στην προς στεγανοποίηση επιφάνεια, η άλλη είπε ότι πρέπει να δηλωθούν και νομιμοποιηθούν οποιαδήποτε αυθαίρετα υπάρχουν στην πολυκατοικία. ( υπάρχει αλλαγή χρήσης στα ισόγεια)

 

Εκείνο που με προβληματίζει είναι αν η νομιμοποίηση κάποιων τετραγωνικών πέραν των αναγραφομένων στο συμβόλαιο συνεπάγεται αναδρομική χρέωση για μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ, χαράτσι ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κλπ. 

 

Ήδη έχουν ξεσηκωθεί κάποιοι συνιδιοκτήτες εναντίον μου γιατί δεν άφησα τον εργολάβο να αρχίσει τις εργασίες στεγανοποίησης χωρίς καμία ενημέρωση της πολεοδομίας. Επίσης θύμωσε και ο εργολάβος που είχε προγραμματίσει ν' αρχίσει σήμερα, λέγοντας ότι πουθενά δεν παίρνουν άδειες για στεγανοποιήσεις.

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς οι περιπτώσεις αυτές με τις οικοδομές είναι οι πιο δύσκολες. Γιατί άντε να πείσεις έναν ιδιοκτήτη ότι πρέπει να τακτοποιήσει τα αυθαίρετά του αλλά το να βρεις και να πείσεις 50 ιδιοκτήτες μιας οικοδομής προκειμένου να κάνεις μια μικρή εργασία που πιθανόν δεν τους αφορά κιόλας είναι σχεδόν ακατόρθωτο.

 

Όποιος θυμώνει να πιεί ξύδι. Στην τελική αν ήθελαν ας μη σε ρωτούσαν ή ας μην άκουγαν τη γνώμη σου και ας ξεκινούσαν εργασίες αυθαίρετα. Αυτό που με εξοργίζει συνήθως με μερικούς πελάτες είναι ότι δε θέλουν να κάνουν απλώς το δικό τους, θέλουν να κάνουν το δικό τους αλλά με την έγκρισή σου και την ευθύνη σου! Τους λες δηλαδή για να κάνεις αυτες τις εργασίες πρέπει να γίνουν τα α β γ και γκρινιάζουν "ώχ μωρε τώρα.,. και σιγα μη θέλει γι αυτό άδεια.." Και τους λες κάντο άλλα να ξέρεις θα ναι αυθαίρετο και οι συνέπειες είναι αυτες. Και δεν αποφασίζουν ούτε να ακολουθήσουν το νόμιμο τρόπο που τους προτείνεις ούτε όμως και να πάρουν οι ίδιοι την ευθύνη να κάνουν το δικό τους. Παρά μόνο κάθονται και σε πρήζουν και γκρινιάζουν να τους κάνεις το χατήρι να εγκρίνεις αυτό που θέλουν αυτοί ώστε μετά άμα κάτσει η στραβή να μπορούν να σου πούνε "μα εσύ είπες ότι γίνεται". Συγγνώμη που βγήκα λίγο εκτός θέματος και γενικεύω παρόλο που εδώ μιλάμε για μια εργασία πραγματικά πολύ μικρής έκτασης αλλά δυστυχώς η θέση μας δεν είναι να κρίνουμε αν οι απαιτήσεις του νόμου είναι λογικές ή παράλογες αλλά απλώς να τον ακολουθούμε.

Ειχα συζητήσει και μια αντίστοιχη περίπτωση δική μου για μικρή κλιμακα βέβαια εδω

http://www.michanikos.gr/topic/19616-Ερώτηση-για-άδεια-βαψίματος-κτιρίου-με-χρήση-σκ/?p=910824

 

Στο διαταύτα:

Η υπεύθυνη δήλωση που υπογράφει ο ιδιοκτήτης πάνω στο έντυπο είτε της μικρής κλίμακας είτε της 48ωρής βεβαιώνει μεταξύ άλλων και τη νομιμότητα του κτιρίου. Στο ίδιο έντυπο πρέπει να αναγράφονται τα νομιμοποιητικά στοιχεία είτε αυτά είναι άδεια είτε 4178 είτε κάτι άλλο.

Όταν πρόκειται για εργασίες σε ξεχωριστή ιδιοκτησία τότε όλα τα παραπάνω αφορούν στην ιδιοκτησία αυτή και δεν οφείλεις να ελέγξεις τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ή στα κοινόχρηστα

Όταν πρόκειται για εργασίες σε κοινόχρηστο τμήμα καταλήξαμε λίγο πολύ και στην παραπάνω συζήτηση που παρέθεσα ότι αν μη τι άλλο πρεπει να είναι ρυθμισμένα τουλάχιστον τα κοινόχρηστα

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά της 48ωρης δυστυχώς επειδή δεν αναγράφονται ρητά πουθενά κάθε πολεοδομία κάνει τα δικά της. Αυτά που μου ζητάνε συνήθως είναι το έντυπο, συμβόλαιο ή κτηματολόγιο και στέλεχος άδειας ή/και 5φυλλο δήλωσης 4178 αν υπάρχει.

Τα αυθαίρετα που δηλώνονται προφανώς θα πρέπει μετά να δηλωθούν και στο Ε9 και θα συμμετέχουν στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό όμως είναι ένα κομμάτι που καθόλου δεν αφορά το μηχανικό. Και στην τελική αντί να σκέφτονται τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώνουν από δώ και πέρα ας σκεφτούν τους φόρους που γλίτωναν παρανόμως για τα αυθαίρετα τόσα χρόνια

Και να σφυρίξεις στον εργολάβο ότι θα πρέπει να πάει και στο ΙΚΑ

 

Συγγνώμη και πάλι για το μακροσκελές ποστ και για το μικρό παραλήρημα εκτός θέματος

Link to comment
Share on other sites

Danaikaterina, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο που διέθεσες για το πρόβλημά μου!

 

Περιέγραψες τα πράγματα πολύ σωστά, παραστατικά και με γλαφυρότατο τρόπο.

Πραγματικά λογοτεχνικό κομμάτι το "μικρό παραλήρημά" σου! Άκρως απολαυστικό!

 

Αυτή, δυστυχώς, είναι η αλήθεια για τους πονηρούς ευθυνόφοβους συνανθρώπους μας. Καρμπόν οι αθεόφοβοι!

 

Μετά από τη συζήτηση αυτή, ξεκαθάρισα τι πρέπει να κάνω. 

 

Σας ευχαριστώ όλες και όλους. Με συγκινεί η αδελφοσύνη που υπάρχει σε αυτό το φόρουμ! 

 

Νάστε καλά! 

Link to comment
Share on other sites

p.s

Στη 48ωρη δεν υπάρχει πουθενά υπογραφή μηχανικού. Υπάρχει μόνο η υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη πάνω στο έντυπο. Αφού τους ενημερώσεις για τα παραπάνω μπορείς να τους πεις αν θέλουν να πάρουν την ευθύνη και να τη βγάλουν τη 48ωρη.

Link to comment
Share on other sites

p.s

Στη 48ωρη δεν υπάρχει πουθενά υπογραφή μηχανικού.....

p.s. στο p.s.

Και στις μηνύσεις προς τα δικαστήρια (αν θυμάμαι καλά) δεν υπαρχει πουθενά η υπογραφή του δικηγόρου αλλά αν το πάει χωρίς να στο έχει ετοιμάσει και συντάξει δικηγόρος το πάει.... το πάει φιρί φιρί για προβλήματα ε…. 

 

λέμε τώρα ....  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.