Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Η σύνταξη τοπογραφικού για κάθε τα κάθε τακτοποίηση δεν συνάδει ούτε με το γράμμα ούτε με το πνεύμα του νόμου. Προφανώς όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και υπάρχει ανάγκη ζητάω τοπογραφικό, αλλά το κόστος θα είναι μεγάλο για να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.
Θεωρώ πως αφού υπάρχει η τεχνολογία και είναι προσιτή, η κάθε ειδικότητα μπορεί να την υιοθετήσει για να κάνει καλύτερα την δουλειά της στα πλαίσια τον αρμοδιοτήτων του κάθε μηχανικού, για αυτό και η ερώτησή μου που είναι πολύ συγκεκριμένη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 289
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

1 ώρα πριν, lary7 said:

....
Θεωρώ πως αφού υπάρχει η τεχνολογία και είναι προσιτή, η κάθε ειδικότητα μπορεί να την υιοθετήσει για να κάνει καλύτερα την δουλειά της στα πλαίσια τον αρμοδιοτήτων του κάθε μηχανικού, για αυτό και η ερώτησή μου που είναι πολύ συγκεκριμένη.

Θα συμφωνήσω μαζί σου μεν… χρήζει όμως το ερώτημα σου νέου ειδικού θέματος με τίτλο περίπου «αποτυπώσεις κτηρίων και χρήση κατάλληλων οργάνων»

Στην ενότητα Αρχιτεκτονικών που έχουμε μεγαλύτερη αρμοδιότητα και συχνά πυκνά μεγαλύτερες απαιτήσεις στις κτιριακές αποτυπώσεις.

Αν δεν το κάνεις εσύ πιθανά να το ξεκινήσω εγώ από βδομάδα….

Edited by Didonis
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, lary7 said:

Καλησπέρα σε όλους,

θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους τοπογράφους σχετικά με την αγορά εξοπλισμού. Σαν Αρχιτέκτονας δεν θα ασχοληθώ με τοπογραφικά και εξαρτήσεις αλλά θα ήθελα ένα όργανο για απλές αποτυπώσεις κτηρίων ώστε να ξεφύγω απο το laser χειρός και να βελτιώσω την ακρίβεια. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίρνω περιγράμματα, με ή χωρίς πρίσμα, καθώς και υψόμετρα, με 1-2-3 το πολύ στάσεις. Ψάχνοντας λίγο είδα ότι υπάρχουν ταχύμετρα, ηλεκτρονικοι χωροβάτες και τα total station, αλλά δεν ξέρω τι είναι πιο κατάλληλο για την συγκεκριμένη απλή εργασία. Προφανώς θα ψαχτώ και για μεταχειρισμένα αλλά δεν ξέρω ποια είναι η φθηνότερη λύση για την δουλειά που το θέλω, χωρίς ανάγκη να υπάρχει πολύ μεγάλη ακρίβεια.

 

leica s910 Kit , θα χρειαστει να αλλάξεις τον τριποδα γιατί αυτός του kit ειναι της πλακας.

Link to comment
Share on other sites

On 29/2/2020 at 12:38 ΠΜ, lary7 said:

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να παίρνω περιγράμματα, με ή χωρίς πρίσμα, καθώς και υψόμετρα, με 1-2-3 το πολύ στάσεις.

Καλημέρα κ χρόνια πολλά.

Αν ξέρεις πολύ καλά τη δουλειά σου, με ένα αποστασιομετρο, μια μεταλλικη μετροταινια κ ένα χωροβατη καλύπτεσαι για αυτά που περιγράφεις. Σύνολο 300€ μαξ.

Εναλλακτικά παίρνεις το φθηνότερο μεταχειρισμένο τοταλ με δυνατότητα μέτρησης χωρίς πρίσμα. Σε αυτή την περίπτωση παίρνεις επιπλέον και ένα φθηνότερο αποστασιομετρο. Και μια μεταλλική μετροταινια. Σύνολο 1000€ μαξ. Το τοταλ καλυπτει πλήρως και τις μετρήσεις που θα χρησιμοποιούσες χωροβατη. 

Προσωπικά πριν από 15 χρόνια έψαχνα λύσεις σαν αυτές που παραθέτει ο συνάδελφος με το Leica ώστε να αποφύγω το τοταλ, αλλά τοτε δεν ηταν value for money για πολλούς λόγους. Σήμερα δεν έχω άποψη για το αν αξίζουν ή όχι.

Τέλος, θεωρείται gold plating να στήνεις τοταλ για κάθε περίγραμμα, εκτός περιπτώσεων που δεν είναι ορθογωνισμενα. Είναι εργασία που δεν την πληρώνεσαι στα ορθογωνισμενα. Και όταν λέμε ορθογωνισμενα εννοούμε οτιδήποτε κλείνει εντός των επιτρεπτών αποκλισεων με μετρήσεις συνολικης διάρκειας 5 λεπτων. Αν είσαι σε δώμα και μπορείς να πάρεις και διαγωνιους, με το σωστό γεωμετρικό τύπο το μόνο που χρειάζεσαι είναι μια μεταλλική μετροταινια ακόμα και στα πιο παραγωνα περιγράμματα. Όπως κ να χει, ένα μεταχειρισμένο τοταλ των 800€ no prism θα το αποσβέσεις σχετικά γρήγορα. Αν όμως το να στήσεις τοταλ δεν το πληρώνεσαι επιπλέον, τότε πολύ απλά με τους βασικούς κανόνες οικονομικών δεν θα το αποσβέσεις ποτέ μα ποτέ. Και όχι μόνο δεν θα το αποσβέσεις, αλλά θα πολλαπλασιάσεις και τον απαιτούμενο χρόνο αποτύπωσης.

Αυτα

Edited by [email protected]
Link to comment
Share on other sites

Φιλικά πάντοτε, χωρίς συνολική μελέτη τοπογραφικού, αποτύπωσης αυθαιρεσιών από μια εξειδικευμένη ειδικότητα,  και όχι από πολλές

έχει κινδύνους λαθών. από μικρά -> Π.χ. Παράβαση Δ θα παρθεί από το παλιό τοπογραφικό?

μέχρι ...

 

Link to comment
Share on other sites

(....)

 

Μέρος του μηνύματός σου έχει διαγραφεί. Μπορείς να το βάλεις στις αγγελίες. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

Τελευταιο μηνυμα στο forum , μια που δεν αντέχεται το ηλιθιο moderation :

@zavi  εγω και πολλοί άλλοι μηχανικοί που ξέρω θα θέλαμε   prismless ts από αξιόπιστες εταιρίες (leica, topcon κλπ) στα 800€ , οπότε αμα έχεις κάποια πηγή και θέλεις να την  μοιραστείς feel free..

Μια και δεν το αντέχεις να σε βοηθήσουμε να αποχωρήσεις πιο σύντομα. Λαμβάνεις ποινή για απρεπή σχολιασμό. Pavlos 33

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.