Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Διαφωνω με την απευθειας επιλυση και κατεβασμα dxf..Μπορεις να την πατησεις και να μην το παρεις χαμπαρι.Ολα τα οργανα το κανουν πλεον αυτο αλλα το αποφευγω.Δεν εχεις τον ελεγχο το μετρησεων σου.Και φυσικα δεν μπορω να δεχτω οτι ο τοπογραφος τελικα θα αποφυγει το λογισμικο για τις επιλυσεις.Ειναι σημαντικο κομματι για την δουλεια μας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 289
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ο sundance έχει ένα δίκιο. Μπορεί κάτι να γίνει ιδίως όταν έχεις πολλές στάσεις. Πες ότι αντί για την s1 προσανατολισμό έγραψες ότι χτύπησες την s2 , το όργανο δε θα το καταλάβει αυτό . Απλά μετά θα το καταλάβεις στη σχεδίαση. και άλλα μπορεί να συμβούν. Σε αυτή τη μέθοδο πρέπει να έχεις και ένα δεύτερο στοιχείο ελέγχου και να έχεις κάποια εμπειρία μετρήσεων ώστε να βλέπεις κατευθείαν το λάθος. Εγώ το χρησιμοποιώ όταν έχω μία ή δύο στάσεις όπου δεν μπορεί να γίνει τίποτα λάθος. Τώρα δεν μπορείς να κλείσεις και οδεύσεις με αυτή τη μέθοδο, δεν έχεις έλεγχο, αλλά είναι καλό εργαλείο για ταχύτητα.

Τώρα για τα όργανα αν θέλετε κατεβάστε το εγχειρίδιο του nikon και δείτε τις δυνατότητες του. Δεν μιλαώ για τα ρομποτικά που έχουν και windows πάνω, αλλα για το απλό total station. Εγώ το έχω ψάξει αρκετά το nikon και έχει φοβερές δυνατότητες. Αλλά sundance για αυτό που λες και το πρόγραμμα του γεωδαιτικού σταθμού λογισμικό επίλυσης. Δεν πιστεύω ότι ο τοπογράφος θα την πατήσει από τέτοια πράγματα , από άλλα ναι. Πχ τι δήλωση 651 έκανες, αλλά όχι από την αυτόματη επίλυση μέσα απο το όργανο

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε geosurf ο τοπογράφος μπαίνει σε νέα εποχή... τουλάχιστον σε θέματα εξοπλισμού και δυνατοτήτων που του δίνονται, κατά τα άλλα όλα τα άλλα μένουν ίδια .

 

Ωστόσο τα totalstation πλέον μετατρέπονται και σε χρήσιμα εργαλεία επίλυσης και απόδοσης .

 

Και εγώ επιλύω στο γραφείο τις μου. Και τι δε θα έδινα όμως να επιλύω από το πεδίο κάποιες απλές περιπτώσεις .

 

Και ο τολμών μετρά ...

Link to comment
Share on other sites

chris_anst αναρωτιέμαι τι το τόσο έχει ενα Nikon..... Σαν κάτοχος ενός Topcon GPT3005LN μιλάω και το εργαλείο κάνει "πάπάδες". Έχω και long non-prism... Ξέρεις τι σημαίνει αυτό? Non-prism 1200μ με απόκλιση οριζοντιογραφική <=1cm. Εξυπηρετεί όταν έχει αποτυπώσει παλλιότερα μια οικοδομή εξαρτημένη στο ΕΓΣΑ, και τώρα την βλέπεις καλά στα 500-600μ, για να πας ως εκει με στάσεις θες 3/4 ώρας τουλάχιστον. Nikon δούλεψα πριν κανένα χρόνο συναδέλφου και 1)παίρνει πιο αργά τη μέτρηση 2)η κίνηση μέσα στο μενού είναι τόσο αργη που κάνεις κι ένα τσιγάρο στο μεταξύ 3)σχετικά δυσνόητο μενού (πάντα συγκριτικά με το παραπάνω Topcon) Κι από λεφτά είναι και πιο ακριβό <ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ>

Link to comment
Share on other sites

Πόσο το πήρες αυτό αδερφέ ;

 

Και φυσικά και εδώ ισχύει το : " όποιος δε παινέψει το totalstation του θα πέσει

και άντε να μετρήσει ... "

 

Υπάρχει κανένας που να έχει σχόλιο για κανένα south ;

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου sor θα διαφωνήσω μαζί σου ως προς την οριζοντιογραφική ακρίβεια <=1cm που λες ότι δίνει το Topcon GPT3005LN. Μπορεί να λέει έτσι ο κατασκευαστής αλλά σίγουρα θα έχεις διαπιστώσει στο πεδίο ότι όταν κάνεις non-prism μετρήσεις και το διπλοτσεκάρεις τότε θα δεις ότι χάνεις κάτι παραπάνω. Όσο για τα 1200μ. τα έχεις πετύχει με non-prism?

Τουλάχιστον αυτό έχω διαπιστώσει εγώ δουλεύοντας με ΤΟPCON.

 

 

Θα συμφωνήσω γενικά μαζί σου ως προς τα ελαττώματα που σημείωσες στα Nikon.

 

Εγώ πάντως παραμένω πιστός οπαδός Leica. Για τους λόγους που ανέφερε πιο πάνω ο geosurv...

 

Πάντως αν δεν υπήρχε Leica λογικά Topcon θα επέλεγα

 

Και φυσικά και εδώ ισχύει το : " όποιος δε παινέψει το totalstation του θα πέσει

και άντε να μετρήσει ... "

Συμφωνώ απόλυτα... Αυτό ξέρουμε αυτό εμπιστευόμαστε :D
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω μαζι σου Thomas απλα ειμαι λιγο διστακτικος με τα απευθειας αποτελεσματα..Το εχω κανει και εγω για πολυ απλες περιπτωσεις (Βαση S1-S2) αλλα μεχρι εκει.Η τεχνολογια προχωρα και σιγουρα ο γεωδαιτικος σταθμος αποτελει εργαλειο με απιστευτες δυνατοτητες και που φυσικα τις χρησιμοποιω και μου λυνουν τα χερια.Αλλα σε μεγαλες δουλειες και με αυξημενες απαιτησεις προτιμω να εχω τον πληρη ελεγχο εγω των μετρησεων μου

Οσο αναφορα για τo Topcon 300#LN σιγουρα ειναι εργαλειο το Non prism αποστασιομετρο του οταν προκειται για καμια πλαγια(υψομετρια)και κανενα πρανες αλλα μεχρι εκει..Δεν θα τολμουσα να αποτυπωσω (με Non Prism)κτιριο ή καποιο σοβαρο χαρακτηριστικο σημειο σε αποσταση μεγαλυτερη απο 100μετρα.Ποσο μαλιστα και με το συγκεκριμενο οργανο που θεωρω οτι εχει λιγο κατω απο το μετριο φακο ενω ταυτοχρονα και τις μετρησεις του δεν τις θεωρω και τις πλεον αξιοπιστες(100 φορες να παρεις την ιδια αποσταση ποτε δεν σου δινει την ιδια αποσταση).Απλα το θεωρω σχετικα αξιοπιστη λυση γαι τα λεφτα του και φυσικα με ευκολο menu.Τωρα για τα Pentax το εχει ενας φιλος συναδελφος και να σου πω την αληθεια δεν εχω βγαλει ακομη ακρη το πω δουλευει.Η αληθεια ειναι βεβαια οτι δεν ασχοληθηκα και πολυ μια και το menu του το θεωρω πολυ κουραστικο και δυσνοητο.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου σου συστήνω leica είναι ότι πιο ευχρηστο στην αγορά και φυσικά με την καλύτερη πιοότητα..δες την σειρα tps400 είναι η πιο οικονομική και πάρα πολύ καλή..επίσης αν δεις τα leica είναι τα πιο γρήγορα στον χρόνο μέτρησης και με τον καλύτερο φακο(απλά δεν παίζεται και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτηματά τους....)

καλά από ότι ξέρω είναι κ τα nikon αλλά αρκετα περίπλοκα στην λειτουργεία τους..κάνε μια έρευνα αγορας και να σου κάνουν μια παρουσίαση για το πως δουλέυουν...πήγαινε leica και topcon(παρόμια με nikon) που είναι στην Αθήνα και nikon που είναι στη Θεσσαλονίκη...

απλά πρόσεξε τισ κινέζικες εταιρίες γιατί κυκλοφορούν πολλές και από ότι έχω δει μία νομίζεις πως είναι η nikon εξωτερικά........

καλή αγορά και απόφαση....

 

επίσης τα leica έχουν την καλύτερη οθόνη (διευκολίνει πολυ) μετά από έγχρωμα μοντέλα εταιριών όπως topcon...

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Γεια σε όλους!

Θα αγοράσω total station και είμαι ανάμεσα στο GPT3105 της Topkon, το TCR405 της Leica και το NPL352 της Nikon. Θα ήθελα να ακούσω γνώμες από συναδέλφους που έχουν δουλέψει με τα παραπάνω όργανα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

εγώ έχω NPL362 και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Θα πω πρώτα για τα topcon τα οποία δουλευα επί 5 χρόνια σε άλλους τοπογραφους και τελικά επέλεξα να αγοράσω nikon.

Τα topcon έχουν πολύ στιβαρή και γερή κατασκευή και από όσο έχω ακόυσει δε χαλάνε εύκολα αν και εχω δει topcon να χαλάνε χωρίς κανένα λόγο.

Είναι γρήγορα στην επεξεργασία και αποθήκευση σημείων λόγω του είναι ενεργό το EDM όπως και στα άλλα όργανα αλλά καταναλώνοντας πολύ μπαταρία. Το μενού είναι χάλια και με ελάχιστες δυνατότητες. Θα έλεγα ότι αν το topcon σου φτιάχνει μια ομελέτα το nikon σου φτιάχνει μουσακά, και το Leica από όσο λίγο το είδα. Πέρνει αρκετά καλά και γρήγορα σημεία και το laser δουλεύει πολύ καλά ακόμη και σε δύσκολες επιφάνειες αντανακλασης.

Αλλά όπως είπα οι δυνατότητες του ιδίως στη χάραξη είναι ελάχιστες.

Τέλος ο φακός του σε σχέση με άλλα όργανα είναι κατώτερης ποιότητας.

 

Το nikon τώρα που έχω εδώ και δύο χρόνια έχει πρόβλημα στην ταχύτητα επεξεργασίας, μάλλον έχει αργό επεξεργαστεί. Πέρνει πιο γρήγορα σημεία από ότι το topcon αλλά ο χρόνος περίπου ισοσταθμίζεται στην καθυστέρηση που έχει κατά την καταγραφή του σημείου. Αν εστιάσεις καλά παιρνει με λίγο χρόνο δύσκολα σημεία και επίσης είναι καλό σε μεγάλες αποστάσεις καθώς έχει φοβερό φακό όπως και το leica. όσον αφορά το laser του δεν είναι και ότι καλύτερο καθώς σε δύσκολες απιφάνειες δυσκολεύεται πολύ αλλά σε κοντινές πέρνει αξιόπιστες μετρήσεις με τη βοήθεια του auto focus ώστε να είσαι σίγουρος ότι δε χτύπησες κανα κλαδί αντί για τη γωνία του κτιριου. Αυτό όμως που με έκανε να επιλέξω Nikon ήταν το πολύ καλό μενού του το οποίο έχω εξαντλήσει σε όλες της δυνατότητες του και κυριολεκτικά αντικαθιστά ενα φορητό Η/Υ. Έχει προγράμματα εγκατεστημενα για τομές,εμπροσθοτομίες, επεκτάσει γραμμών,offset και πλήθος υπολογισμών τα οποία μου φάνηκαν πολύ χρήσιμα. Σε μερικές περιπτώσεις με έσωσαν από δεύτερη επίσκεψη στο πεδίο γεγονός που σε ανάλογη περίπτωση με όργανο topcon χρειάστηκε δευτερη επίσκεψη. Και το topcon έχει εμπροσθοτομία αλλά όχι τόσο καλή όσο το nikon καθώς το δεύτερο σου δίνει τυπική απόκλιση από κάθε σημείο που πήρες και επιλέγεις ποια θα κρατήσεις. Αλλά κάτι το απλό που έχει το nikon είναι η χάραξη. Μπορείς να βάλεις σε οποιοδήποτε σημέιο το στόχο να πάρεις μέτρηση και να σε καθοδηγεί το όργανο μπρος πίσω δεξια και αριστερά ώσπου να φτάσεις στο επιθυμητό σημείο. Επίσης μπορεί στην ευθεία δύο γνωστών σημείων να χαράξεις ένα τρίτο σε ότι απόσταση θέλεις. Ετσι για παραδειγμα αν ένα σημείο που προκειται να χαράξεις δεν μπορέι να υλοποιηθεί το βάζεις 1 μέτρο στην ίδια ευθεία με ένα άλλο γνωστό. Αν είχες topcon τι θα έκανες? Το έχω αντιμετωπίσει αυτό πολλές φορές.

 

Τέλος πάντων είμαι υπέρ του Νιkon αλλά και υπερ του Leica το οποίο δε το γνωρίζω και πολύ καλα, αλλα είμαι κατά του topcon γιατί το μένου του είναι πρωτόγονο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.