Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

γιατι 15cc συναδελφε? αφου με καλυπτει και το 21cc μαζι με το gps. θελω να ακουσω την γνωμη ωστε να αποφυγω μικρολαθη που μπορει να φανουν σε μελλοντικες εργασιες..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 289
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γιατί το 15αρι εγώ ως τοπογράφος το θεωρώ το όργανο βάσης, που σε καλύπτει σε πάρα πολλές περιπτώσεις....

Εκφράζω τον υποκειμενισμό μου βέβαια γιατί έχω αλλάξει 4 όργανα και η μικρότερη ακρίβεια που είχα ποτέ ήταν στα 10cc.

Αυτή τη στιγμή είμαι με 2 5αρια!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κι εγω 15cc πήρα γιατί είχε αυτόματη διόρθωση (TILT) και στους δύο άξονες ενώ το 20ρι είχε μόνο στον ένα.

Αυτά για topcon βέβαια, αυτό που θές να πάρεις μπορεί να τα έχει όλα. Δες αναλυτικά τις διαφορές τους και αν είναι μόνο η γωνιακή ακρίβεια τότε πάρτο.

Link to comment
Share on other sites

15 με 20cc μιδαμινή διαφορά, απλά κάποιοι διαγωνισμοι δημοσίου ζητάνε 15cc και έχει επηρεάσει. Τώρα αν δεν ασχολείσαι με διαγωνισμούς και το θέλεις όπως αναφέρεις μόνο για απλά τοπογραφικα είσαι καλυμμενος.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Ενδιαφέρομαι και εγώ για γεωδαιτικό σταθμό. Από αυτά που διάβασα μάλλον δεν χρειάζομαι παραπάνω ακρίβεια από 15cc. Κάνω αποτυπώσεις εντός σχεδίου χωρίς να πρέπει να εξαρτηθώ από τριγωνομετρικά.

Η ερώτησή μου είναι αν μπορώ να εμπιστευτώ μεταχειρισμένο μηχάνημα. Απ' ότι βλέπω αρκετές εταιρείες που εμπορεύονται τοπογραφικά όργανα πουλάνε και μεταχειρισμένα. Ακόμη δεν έχω ρωτήσει, αλλά υποθέτω ότι θα δίνουν κάποια εγγύηση.

Ο σταθμός θα πρέπει να είναι reflectorless για 100-200μ.

Ένα εύλογο ερώτημα είναι και το κόστος. Υποθέτω ότι θα έχουν πέσει οι τιμές. Πάντως οι δουλειές έχουν πέσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα σας. Είμαι και εγω σχετικά νέα μηχανικός (σε εμπειρία νέα) και έχω λίγο μπερδευτεί. Θέλω να ξεκινήσω να ασχολούμαι με τα απλά τοπογραφικά, λέγοντας απλά εννοώ τοπογραφικά για άδειες, νομιμοποιήσεις και για συμβόλαια. Γιαυτό και θέλω να εφοδιαστώ με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Έχω λιγο μπερδευτεί. Προσανατολιζόμουν σε ενα total station, μήπως ομως δεν μπορέσω να κάνω τη δουλειά μου. Πρέπει να πάρω Δέκτη GPS; Μου ειναι απαραίτητος; Χωρίς αυτό δεν θα μπορώ να κάνω τη δουλειά μου; Είναι και το κόστος παραπάνω αλλά και με όσα λέχθηκαν παραπάνω για κάποιον μη τοπογραφο ίσως είναι λάθος επιλογή. 

Link to comment
Share on other sites

1.Απλά τοπογραφικά δεν υπάρχουν.Όπου βάζεις την υπογραφή σου έχεις και τις ανάλογες ευθύνες.Ευκολότερες αποτυπώσεις έναντι άλλων , ναι.

2.Για τις περιπτώσεις που αναφέρεσαι προφανώς απαιτούνται εξαρτημένα τοπογραφικά.Αν δεν έχεις ήδη στάσεις πολυγωνομετρίας ή τριγωνομετρικά σημεία γνωστά και εξαρτημένα στην περιοχή σου (και ελεγμένα για την ακρίβειά τους), προφανώς πρέπει με κάποιο άλλο τρόπο να εξαρτήσεις τις μετρήσεις σου. Η απλή λύση είναι ένα gps rover με μια συνδρομή (την πιο οικονομική) σε ένα σωστό δίκτυο.Η πιο περίπλοκη είναι να ψάχνεις υφιστάμενα δίκτυα (πχ απο πράξεις εφαρμογής ή υφιστάμενα τριγωνομετρικά δίκτυα) και να κάνεις οδεύσεις ή τριγωνισμούς (χρονοβόρος διαδικασία και αν δεν προσέχεις τι μετράς και απο που, μπαίνουν στο παιχνίδι και τα σφάλματα που πρέπει να ξέρεις τι διορθώνεις).

Εναλλακτικά, συνεργάζεσαι με συνάδελφο που έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (αν έχει και εμπειρία ακόμα καλύτερα) ή αγοράζετε μαζί τον εξοπλισμό αυτό και προχωράτε. Η συνεργασία μερικές φορές σε σώζει απο χοντρά λάθη, είναι οικονομικά συμφέρουσα και άκρως κοινωνική (γνωρίζεις και τους συναδέλφους σου με την ευκαιρία, για μελλοντικές συνεργασίες).

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Με δεδομένο ότι τα τοπογραφικά πλέον είναι εξαρτημένα , θέλεις και total και gps.

Το κόστος εξακοντίζεται και είναι άγνωστο πότε θα αποσβέσεις , ειδικότερα αν λάβεις υπ'όψη σου την κάμψη στις δουλειές και την πτώση των αμοιβών.

 

Σε αυτά που είπε ο συνάδελφος SUBARAKIS πιο πριν ,να προσθέσω και άλλη μια περίπτωση :

Δες αν στην περιοχή σου νοικιάζουν γεωδαιτικά gps. Αυτά χρεώνονται με την μέρα , οπότε αν μπορείς να μαζέψεις 4-5 τοπογραφικά μαζί το κόστος θα είναι μικρό.

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.