Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια δόμησης για κατασκευή σοφίτας σε υφιστάμενη πολυκατοικία


Recommended Posts

Αγαπητέ Didonis,

 

Ίσως τελικά και να πάει να χαθεί η μπάλα με του νόμους (άλλο πατάρια, άλλο σοφίτες, άλλο κλιμακοστάσια)....  Παρόλα αυτά, μετά από  λεπτομερή μελέτη μαζί με συνάδελφο αρχιτέκτονα του  Ν.4258/2014, τον οποίο νόμο δε γνώριζα, καθώς και του άρθρου 11 του ΝΟΚ στο οποίο επιφέρει τις αλλαγές, κατέληξα στα εξής συμπεράσματα :

 

1) Ν.4258/2014 Άρθρο 20 παρ.11 δ. : Αναφέρεται στα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια καθώς και στην περίπτωση προσθήκης και απαιτεί υπόλοιπο σ.δ. 10 τ.μ ( Ο ΝΟΚ ανέφερε άπλα υπόλοιπο σ.δ. ) 

2) Ν.4258/2014 Άρθρο 20 παρ.16 ι.δ.Αναφέρεται στους εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) καθώς και στην περίπτωση προσθήκης και απαιτεί  απλά υπόλοιπο σ.δ. Η διαφορά με ΝΟΚ είναι η αντικατάσταση της φράσης ''που δεν έχουν αυθαίρετη δόμηση'' με την ''νομίμως υφιστάμενα''.

3) Ν.4258/2014 Άρθρο 20 παρ.17 ι.ε. : Αναφέρεται στις σοφίτες καθώς και στην περίπτωση προσθήκης και ΔΕΝ απαιτεί υπόλοιπο σ.δ. Η μόνη διαφορά με ΝΟΚ είναι η αντικατάσταση της φράσης "υποκείμενης κάτοψης" με τη φράση "υποκείμενου ορόφου".

4)Έγγραφο 50441/2015 : ​Είναι το μεταγενέστερο έγγραφο όλων και αναφέρεται ξεχωριστά σε Α) σοφίτες και Β) ανοιχτούς ημιυπαίθριους χώρους και ανοικτούς εξώστες. Στο Α) αναφέρει κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες και διευκρινήσεις για την προσθήκη σοφίτας. Δεν αναφέρεται πουθενά απαίτηση υπόλοιπου σ.δ.

 

Όπως προανέφερα, άλλο πατάρια,  άλλο κλιμακοστάσια, άλλο σοφίτες, γιαυτό και αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από τον νόμο. Σε περίπτωση προσθήκης, τα 2 πρώτα συσχετίζονται με τον συντελεστή δόμησης γι' αυτο και απαιτούν κάποιοι υπόλοιπο, ενώ η σοφίτα συσχετίζεται με την κάλυψη του υποκείμενου ορόφου οπότε δεν απαιτεί υπόλοιπο σ.δ.    

 

 

 

   

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Καλησπέρα σας,

θα μπορούσατε να με βοηθήσετε στο παρακάτω θέμα το οποίο καλούμαι να αντιμετωπίσω; θεωρείτε ότι μπορει να εκδοθεί οικοδομική άδεια για την προσθήκη σοφιτας και έρκερ σε οικόπεδο στο οποίο έχει εξαντηθεί η  επιτρεπόμενη δόμηση αλλά και ταυτόχρονα  και έχει τακτοποιήσει χώρο (κατηγορίας 4/ ν4495/17) ; δηλαδή, σημερα συνθπολογίζοντας και τους τακτοποιημένους χώρους η δόμηση είναι πάνω από το κανονικό. 

Για την κατασκευη του έρκερ δεν θα γίνει επέκταση της πλάκας του Α΄ ορόφου αλλά ο υφιστάμενος εξώστης θα τοιχιστέι. 

Η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί πριν από τον ΝΟΚ. 

 

Link to comment
Share on other sites

και....εαν εχει γινει συσταση,

εάν ο αιτων ειναι αυτος που ηδη εχει τακτοποιησει καποια τμ.

επίσης δεν μπορεις

τί λες κι εσύ,  βασιλημ';;;...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
On 19/7/2017 at 11:37 ΠΜ, riz said:

Είμαι σε επικοινωνία και με κάποιους υπαλλήλους για το θέμα και το ψάχνω και εγώ. Την κατάληξη δεν τη γνωρίζω, αλλά θα ενημερώσω οπωσδήποτε.

Σας ευχαριστώ 

Τελικά συνάδελφε υπήρχε αποτέλεσμα από την επικοινωνία?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, 
Έχω μια οικοδομή με Αδεια του 69' και έχει υπόλοιπο δόμησης 51 τμ. Ο πελατης μου έχει τα 3/4 της πολυκατοικίας Α', Β΄ Όροφο και Δώμα σε ταράτσα. Θέλει να ελέγξει αν μπορεί να επεκτείνει το Δώμα και να χρησιμοποιήσει τα 51 τμ.

1. Σε αυτήν την περίπτωση έκδοσης Αδείας θέλει συναίνεση και από τους άλλους ιδιοκτήτες? Ή μπορεί να προχωρήσει μόνος του, εφόσον η ταράτσα είναι στην ιδιοκτησία του?
2. Θέλει έλεγχο αυθαιρεσιών όλο το κτίριο?
3. Αν βγουν ενισχύσεις στον Στατικό  έλεγχο φαντάζομαι θα θέλει συναίνεση για να μπορέσει να ενισχύσει τον σκελετό? Ή υπάρχει τρόπος να παρακάμψει τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες?

Περιμένω απάντηση.
Ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

2 και 3 έχε δεδομένο 100% ναι 

Ειδικά για το 3 έχε και δεδομένο 99,9% ότι θα απαιτηθούν ενισχύσεις σε όλο το κτίριο και δεν μπορεί να τις παρακάμψει αφού θα περνούν μέσα ή πέριξ των άλλων ιδιοκτησιών.

 

Ας βρεθεί λύση για τα 2 και 3 για να σε απασχολεί το 1

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα! Ευχαριστώ.

Άρα αυτό που πάνε όλοι και αγοράζουν τον "αέρα" είναι κυριολεκτικά αέρας? 

Παίζει ρόλο η ηλικία του κτιρίου? Αν είναι μετα του 85' έχει καλύτερες πιθανότητες να μην θέλει ενισχύσεις?Ή θα έπρεπε ούτως η άλλως να έχει μελετηθεί με αυτήν την προοπτική?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, iromich said:

... που πάνε όλοι και αγοράζουν τον "αέρα"...

το όλοι δεν ισχύει.... σπάνια υπάρχουν ήρωες που το κάνουν....

Το κτήριο αν έχει στην στατική του μελέτη πρόβλεψη ορόφων υπάρχουν άλλες διαδικασίες.

Όμως κακά τα ψέματα.... κτήρια προ 50 ετών είναι μακράν από τις ελάχιστες προδιαγραφές ακόμα κι απο τα θέμέλια που έχουμε σήμερα αλλά έχουν αλλάξει και σε πολλές περιοχές της ελλάδας (όλη η Αττικη πχ) ο σεισμικός συντελεστής από τότε και τώρα (μετά τον σεισμό του 1999)

είμαστε όμως οφφ τόπικ με βάση τον τίτλο του θέματος.

Edited by Didonis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.