Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια δόμησης για κατασκευή σοφίτας σε υφιστάμενη πολυκατοικία


Recommended Posts

.... Διάβασε το έγγραφο 50441/31.07.2015 ..

θα το δω συνάδερφε.

 

Με μια βασική αναζήτηση δεν το βρήκα ακόμα.

 

 

εδιτ

 

το βρήκα πριν 20 λεπτα και το ανεβάζω κι εδω να το έχουμε

 

50441-31.07.2015.pdf

 

 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

το είχε ο Δημήτρης στην προηγούμενη σελίδα, το βάζω και σε αυτή :) 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=778&sni%5B1155%5D=3931&language=el-GR

Link to comment
Share on other sites

Το έγγραφο αυτό όπως και το άλλο που ανέβασε ο Δημήτρης, αναφέρονται στις προδιαγραφές ενός χώρου για να χαρακτηριστεί σοφίτα οι οποίοι είναι σχετικά ξεκάθαροι. Πουθενά δεν αναφέρει για αναγκαστικό υπόλοιπο σ.δ. για κατασκευή σοφίτας (το αντιθετο μάλιστα) και απο έρευνα στον ΝΟΚ δεν βρήκα άρθρο που να απαιτει τα 10 τ.μ υπόλοιπο που αναφέρθηκαν σε μια προηγούμενη απάντηση. Εχει βρεί κάποιος άλλος κάτι αντίστοιχο στον ΝΟΚ;

Edited by riz
Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για ερμηνεία της Λεμπέση που προσωπικά δεν την βρίσκω σωστή. 

http://iekemtee.sqlearn.gr/pluginfile.php/8062/mod_resource/content/1/Answers_to_questions7feb.pdf

 

ΕΡΩΤΗΜΑ.1. Υπάρχει διώροφη οικοδοµή (κατάστηµα -κατοικία)ύψους 7,50 µ. µε οικ. άδεια του '73.Στο υπάρχον κτίριο δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες κ αφαιρώντας το σύνολο των επιφανειών των 2 υπαρχόντων κλιµακοστάσιων θέλω να εκδώσω άδεια για προσθήκη 3ου ορόφου µε όσο υπόλοιπο Σ.∆. αποµένει περίπου 40,00 τ.µ. Αφού κάνω την προσθήκη κατοικίας τα 40 τ.µ. ,στο υπόλοιπο τµήµα του δώµατος σε υψόµετρο 7,50 µ. στη συνέχεια της κατοικίας θέλω να κατασκευάσω στέγη. Μπορώ αυτή τη στέγη να την εδράσω όχι στο δώµα αλλά σε τοίχους κ αν ναι τι ύψος (µαζί µε τους τοίχους)θα έχει αυτή η στέγη? Μπορεί να έχει ύψος >2,00µ. όταν κτίριο κ στέγη δεν ξεπερνά το µέγιστο ύψος της περιοχής τα 11,00µ.Σε καθε περίπτωση ο χώρος κάτω από τη συγκεκριµένη στέγη δεν είναι βατός . σηµερινό ύψος κτιρίου 7,50 µ+2,50µ(στέγη εδραζ. σε τοίχους)=10,00 µ <11,00µ. µπορεί να γίνει?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ.1: H παρ.2.γ. του άρθ.23, ρυθµίζει τη δυνατότητα εφαρµογής των διατάξεων του ΝΟΚ στις προσθήκες, και προκύπτει ότι σε περίπτωση προσθήκης αφαιρούνται από το συντελεστή δόµησης: -Όλες οι ρυθµίσεις της παρ.6 του άρθ.11 για το τµήµα του υπολοιπόµενου συντελεστή δόµησης που προστίθεται (δλδ µόνο όταν υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόµησης), ενώ -Για το υπάρχον εφαρµόζονται µόνο οι περιπτώσεις των παρ.6.δ, 6.ε & 6.ιδ, δηλαδή αφαιρούνται από το συντελεστή τα κοινόχρηστα και µη κλιµακοστάσια και τα πατάρια, αλλά µόνο όταν στο υπάρχον δεν υπάρχει αυθαίρετη δόµηση.

 

και εδώ: http://iekemtee.sqlearn.gr/pluginfile.php/7976/mod_resource/content/1/AnswersToQuestions13012013.pdf

 

ΕΡΩΤΗΜΑ 4: Μπορεί να υπαχθεί ένα υπάρχον κτίριο, στο σύνολο των διατάξεων του ΝΟΚ? Πχ Αφαιρείται το κλιµακοστάσιο του υπάρχοντος?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 4: Παρά τη φραστική ασάφεια της παρ.2.γ. του άρθ.23, που ρυθµίζει τη δυνατότητα εφαρµογής των διατάξεων του ΝΟΚ στις προσθήκες, προκύπτει ότι µόνο εφόσον υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή, δηλαδή σε περίπτωση προσθήκης, αφαιρούνται από το συντελεστή δόµησης:

- Όλες οι περιπτώσεις του άρθ.11 παρ.6 για το τµήµα του υπολοιπόµενου συντελεστή δόµησης που προστίθεται, ενώ

- Για το υπάρχον εφαρµόζονται µόνο οι περιπτώσεις των παρ.6.δ, 6.ε & 6.ιδ, δηλαδή αφαιρούνται από το συντελεστή τα κλιµακοστάσια και τα πατάρια του υπάρχοντος, αλλά µόνο όταν στο υπάρχον δεν υπάρχει αυθαίρετη δόµηση.

• Εξαίρεση από τη ρύθµιση αυτή προβλέπεται για την εφαρµογή όλων των ευνοϊκών διατάξεων που ρυθµίζονται για τα ΑµεΑ, οι οποίες επιτρέπεται να εφαρµόζονται και στα υπάρχοντα κτίρια, είτε υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόµησης είτε όχι.

• Επίσης εξαίρεση προβλέπεται για τις περιπτώσεις Οικοδοµικών αδειών που είναι σε ισχύ κατά την έναρξη ισχύος του ΝΟΚ, οι οποίες µπορεί να αναθεωρούνται µέσα στο χρόνο ισχύος τους είτε σύµφωνα µε το σύνολο των διατάξεων του ΝΟΚ (πλην του άρθ.10), ή µε το σύνολο των διατάξεων, που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσής τους.

Edited by melissa
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την παράθεση των απαντήσεων της Λεμπέση.

ΝΟΚ άρθρο 2 παραγ.2. : Για τα κτίρια ή τα τμήματα των κτιρίων της παραγράφου 1, οι συντελεστές κάλυψης, δόμησης, όγκου και ύψη υπολογίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό και τις πολεοδομικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής τους. Ειδικότερα: α) Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, που έχει πραγματοποιηθεί, προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι. β) Χώροι των προαναφερθέντων κτισμάτων που δεν υπολογίζονταν κατά το χρόνο κατασκευής τους στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, δεν υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια του κτιρίου. γ) Όροι δόμησης ή διατάξεις που ορίζονται με τον παρόντα νόμο και δεν είχαν ορισθεί κατά το χρόνο κατασκευής του υφιστάμενου κτίσματος κατισχύουν των διατάξεων του παρόντος νόμου κατά τη μελέτη της προσθήκης, εξαιρουμένων των διατάξεων που αφορούν σε άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενα άτομα

Απο πού συμπεραίνει λοιπόν η Λεμπέση ότι πρέπει να υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. για να ενταχθείς στις ρυθμίσεις του άρθ.11 παρ.6, γιατί εγώ δέν το βλέπω, ειδικά στο 2γ. που επικαλείται. Φυσικά θα πρέπει να γίνεται προσθήκη αλλά και η στέγη θεωρειίται προσθήκη (άδεια προσθήκης στέγης βγαίνει) αλλα δεν προσμετράει στο σ.δ. Όπως ανέφερες πρόκειται για προσωπική ερμηνεία της Λεμπέση την οποία ούτε εγώ συμμερίζομαι και ούτε υποκαθιστά τον ΝΟΚ ο οποίος λέει ρητά τι ισχύει τις σοφίτες. Εκτός βέβαια και αν υπήρχε κάποια εγκύκλιος από το ΥΠΕΚΑ, όπως το έγγραφο 50441/31.07.2015 που αναφέρει τις τεχνικές προδιαγραφές για προσθήκες. . Εν το μεταξύ κανένας απο τους 2 υπαλλήλους δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη υπολοίπου σ.δ για την κατασκευή της σοφίτας, αλλά ο ενδοιασμός ήταν εάν μπορεί να θεωρηθεί ο υφιστάμενος όροφος στον οποίο θα ανήκει η σοφίτα (οριζόντια ιδιοκτησία) σαν νομίμως υφιστάμενος ή πρέπει όλη η πολυκατοικία να είναι νόμιμη.

 

 

 

 

 

Μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος, για λόγους οικονομίας του Φόρουμ.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ο ΝΟΚ, πάλιωσε πια ως νόμος, ωστόσο δεν ωρίμασε στην εφαρμογή του εξαιτίας της σπάνιας έκδοσης αδειών δόμησης νέων κτηρίων. Πολλές διατάξεις του παραμένουν σκοτεινές, και οι ερμηνείες πολλές φορές αντικρουόμενες. To TEE τΚΜ  λ.χ. (αυτό συμβουλεύονται όλες οι ΥΔΟΜ της Κεντρικής Μακεδονίας...) για την προσθήκη σοφίτας σε υφιστάμενο θεωρεί απαραίτητο την συμμόρφωση του υπάρχοντος κτηρίου στον ΝΟΚ

http://www.teetkm.gr/wp-content/uploads/2015/03/FAQ_NOK.pdf

Ερώτηση:Η προσθήκη στέγης σε υπάρχοντα νόμιμα κτίσματα, όπου έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης  μπορεί να περιλαμβάνει και σοφίτα, εφόσον βέβαια δεν υπάρχουν υπερβάσεις σε όγκο, ύψος ;

Απάντηση:Σύμφωνα  με  το  άρθρο  34  του  ΝΟΚ,  οικοδομικές  άδειες  σε  ισχύ  κατά  την  έναρξη  ισχύος  του, μπορούν να αναθεωρούνται (μέσα στον χρόνο ισχύος τους) σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεών  του. Από καμία διάταξη δεν προκύπτει η δυνατότητα επιλεκτικής και μεμονωμένης εφαρμογής των  διατάξεων για τις σοφίτες σε υφιστάμενα με άλλο νομικό καθεστώς κτίρια

 

Αυτό που θέλω να πω είναι οτι δυστυχώς, σε πολλά θέματα δεν υπάρχει σαφής απάντηση και φυσικά δεν υπάρχει ενιαία εφαρμογή του κανονισμού από τις υπηρεσίες. Γι αυτό και θα το εκτιμούσα αν μας ενημέρωνες πως κατέληξε η δική σου υπόθεση :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπες σχετικά με τον ΝΟΚ ισχύει απόλυτα. Παρότι πέρασαν κάμποσα χρόνια απο την έναρξη ισχύος του, ακόμα βγάινουν κάποιες "παιδικές ασθένειες", λόγω της μεγάλης ανάπτυξης του επαγγέλματος μας...  :smile:. Όλα τα παραπάνω αφορούν σε προσωπικές ερμηνείες είτε ανθρώπων του ΤΕΕ, είτε της Λεμπέση η οποία και η ίδια αναφέρει: "....παρά τη φραστική ασάφεια της παρ.2.γ. του άρθ.23, που ρυθµίζει τη δυνατότητα εφαρµογής των διατάξεων του ΝΟΚ στις προσθήκες...".  Και εγώ έχω μια προσωπική ερμηνεία του ΝΟΚ για το θέμα, πιο απλη ίσως απο την δική τους. Εν πάση περιπτώση, κρατάω πιο πολύ τα 2 έγγραφα του ΥΠΕΚΑ που έιχε ανεβάσει και ο δημήτρης, τα οποία είναι και πιο πρόσφατα και πιο επίσημα. Και τα 2 αναφέρονται ρητά στην προσθήκη σοφίτας (το ένα ειδικά σε υφιστάμενα κτίρια), χωρίς να αναφέρουν πουθενά για ανάγκη υπόλοιπου σ.δ. το αντίθετο μάλιστα.

 

http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

 

http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

 

Θεωρώ πως σαν πιο επίσημος φορέας το ΥΠΕΚΑ, εάν είχε σκοπό να απαιτείται κάτι θα το ανέφερε σε ένα από τα 2 έγγραφα τη στιγμή που ασχολήθηκε συγκεκριμένα με το θέμα. 

 

Είμαι σε επικοινωνία και με κάποιους υπαλλήλους για το θέμα και το ψάχνω και εγώ. Την κατάληξη δεν τη γνωρίζω, αλλά θα ενημερώσω οπωσδήποτε.

Σας ευχαριστώ 

Edited by riz
Link to comment
Share on other sites

έτσι εξηγείται και η εμμονή του ΤΕΕ τΚΜ με την συμμόρφωση του υπάρχοντος σε περιπτώσεις προσθήκης σοφίτας... 

ευχαριστούμε papagkos  :smile:

Link to comment
Share on other sites

.....

 

Γενικά ισχύει ότι για να εκμεταλλευτείς διατάξεις του ΝΟΚ για χώρους που δεν μετρούν στον συντελεστή δόμησης (κλιμακοστάσια, σοφίτες, πατάρια κλπ) θα πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο υπόλοιπο δόμησης.

....

 

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις. Διάβασε το έγγραφο 50441/31.07.2015 που αναφέρεται στο αρ. 23 του ΝΟΚ.

 

 

Για την απαίτηση των 10 τ.μ. για να γίνει προσθήκη.

 

Ν.4258/2014

Άρθρο 20, 11δ)

 

 

 


 

οπότε ισχύει αυτό που γράφω. (τώρα αν σοφίτες πατάρια είναι άλλη κατάσταση ομολογώ ότι έχασα την μπάλα)

 

το απόσπασμα από Ν.4258/2014

 

11. Η περίπτωση δ΄ της παρ. 6 του άρθρου 11 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79), αντικαθίσταται ως εξής: «δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλα− τύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο. Σε περίπτωση προσθήκης σε νομίμως υφιστάμενα κτί− ρια που έχουν υπόλοιπο τουλάχιστον 10 τ.μ., καθώς και 1586 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών σε υφιστάμενα κτίρια τα οποία δύναται να ενταχθούν στις διατάξεις του παρόντος, το σύνολο των επιφανει− ών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεγέθη και με την προϋπόθεση ότι οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν υλοποιηθεί πριν τις 28.7.2011.» 12. Η περίπτωση ε΄

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.