Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σχεδιασμός υποστυλώματος με έκκεντρες δοκούς.


 
kelles

Recommended Posts

Καλημερα σας, 

 

Κανω μελετη για 2οροφη κατοικια με EC2 & EC8 και θα ηθελα την αποψη σας για τον σχεδιασμο κολονας με 2 εκκεντρικες δοκους.

Οσον αφορα την αναλυση στες κολονες 13 και 20, το αποτελεσμα δινει υπερβολικα μεγαλες  δυναμεις shear force μεχρι 1000κΝ .

 

Επισης θα ηθελα να αναφερω πως ο EC8 επιβαλει ορια στην αποσταση μεταξει των κεντρικων αξονων κολονας και δοκου..... οποτε ο σχεδιασμος αυτος απαγορευεται κατα EC8?

 

Τοτε τι λες στον αρχιτεκτονα? δεν γινεται? και τοτε θα ψαξει για καπιον αλλο οποις ειναι διαθεσιμος να προχωρησει με την μελετη.....

 

υπαρχει καπιος τροπος να ξεπεραστει αυτο το προβλημα και να κρατησω τον σχεδιασμο?

 

 

Screen_Shot_2017-07-08_at_23.16.24_cx9kd

 

Screen_Shot_2017-07-08_at_23.18.28_xb45n

 

Screen_Shot_2017-07-08_at_23.18.39_idsie

 

 

Link to comment
Share on other sites

Καλή επισήμανση...

Ο ΕΚ8 στην 5.4.1.2.1(2) αναφέρει ρητά τον περιορισμό στην εκκεντρότητα μεταξύ των αξόνων δοκού και υποστυλώματος. Ο ΕΚΩΣ το είχε απλά ως σύσταση οπότε δεν ήταν τόσο δεσμευτικό (τυπικά τουλάχιστον)...

Πάντως, ο ΕΚ8 αναφέρεται σε υποστυλώματα (columns) και όχι σε τοιχεία. 

Link to comment
Share on other sites

Καλή επισήμανση...

Ο ΕΚ8 στην 5.4.1.2.1(2) αναφέρει ρητά τον περιορισμό στην εκκεντρότητα μεταξύ των αξόνων δοκού και υποστυλώματος. Ο ΕΚΩΣ το είχε απλά ως σύσταση οπότε δεν ήταν τόσο δεσμευτικό (τυπικά τουλάχιστον)...

Πάντως, ο ΕΚ8 αναφέρεται σε υποστυλώματα (columns) και όχι σε τοιχεία. 

 

Εχεις δικαιο για κολονες αναφερεται αλλα μια κολονα για να γινει τοιχειο πρεπει να εχει τουλαχιστο διαστασειε 100x25cm βαση ΕΚ8

 

αναροτιεμαι ομως τι λεει για τα τοιχεια.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θυμάμαι να λέει κάτι αντίστοιχο για τα τοιχεία (αν κι επί της ουσίας, δεν ξέρω κατά πόσο θα έπρεπε να απαλλάσσονται τα τοιχεία από αυτόν τον περιορισμό).

Ο λόγος που δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη εκκεντρότητα είναι ότι έτσι δημιουργούνται σημαντικές στρεπτικές ροπές στο υποστύλωμα που μειώνουν την διατμητική του αντοχή. Όχι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί υπολογιστικά με κάποιον τρόπο, αλλά ο ΕΚ8 μάλλον για "ευκολία" την απαγορεύει εντελώς...

 

Ένας τρόπος πάντως είναι να δουλέψεις με ΕΑΚ-ΕΚΩΣ αντί για Ευρωκώδικες...

 

Ένα μόνο άρθρο είχα βρει κάποια στιγμή σχετικό με το θέμα (δηλ. για το θεωρητικό του υπόβαθρο).

Eccentricity in beam to column RC joints.pdf

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστω για το αρθρο, θα το μελετησω.

 

Εσυ προσωμικα εχεις καπιαν εμπειρια με τετιου ιδους κολονες?

Αν ησουνα στη θεση μου πως θα διαλεγες να προχςρησεις?

Link to comment
Share on other sites

Βλέπω ότι ο ογκοπλαστικές επιθυμίες του αρχιτέκτονα έχουν οδηγήσει σε μία μάλλον παράδοξη σύνθεση φέροντος οργανισμού, που υστερεί σημαντικά στον τομέα της κανονικότητας, τόσο ως προς την γεωμετρία, όσο και ως προς την διάρθρωση των μελών...

 

Βλέπω λοιπόν περίεργη κάτοψη, μάλλον μειωμένη διαφραγματική, πιθανώς εύστρεπτο φορέα, καθώς και απουσία τοιχωμάτων, ποικιλία διατομών υποστυλωμάτων, ποικιλία ανοιγμάτων δοκών, και δύο ορόφους. Βλέπω ακόμη ανεπαρκή μήκη αγκύρωσης δοκών σε αρκετούς κόμβους (τους 25άρηδες σίγουρα)...

 

Νομίζω -με όλον τον σεβασμό- ότι το όλο εγχείρημα χρειάζεται μία λίγο διαφορετική ματιά, εφόσον θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον αρχιτέκτονα.

 

Θα πρότεινα, αν αυτό δεν σε φέρνει σε δύσκολη θέση, να τροποποιήσεις ελαφρώς τον φορέα, ώστε να έχει μικρότερη ποικιλία διατομών και ανοιγμάτων, μειώνοντας εν ανάγκη τα μέλη του, και ενοποιώντας ίσως μερικές πλάκες. Στην διαδικασία αυτή, αποσαφήνισε ποια πλαίσια παίζουν κυρίαρχο αντισεισμικό ρόλο, και σε αυτά μην κάνεις εκπτώσεις. Ούτε σε διατομές, ούτε σε αγκυρώσεις, ούτε σε εκκεντρότητες. Χρησιμοποίησε -θα πρότεινα- μικρότερο q, που να ανταποκρίνεται στο μειωμένο πλήθος των πλαισίων και στην μη κανονική διαμόρφωση του φορέα...

 

Όσο για το βασικό σου ερώτημα, η λύση είναι απλή:

  • Οι μικρές δοκοί (με άνοιγμα 1m ή 1,5m) μπορούν -και είναι καλύτερα- να παραληφθούν.
  • Οι μικρές δοκοί που δεν μπορούν να παραληφθούν μπορούν -και είναι καλύτερα- να έχουν πολύ μικρό στατικό ύψος (αν έχεις για μπούσουλα το L/8 ή το L/10, ίσως εκφυλίζονται σε κρυφοδοκούς, ή ίσως να πιάνουν ύψος 25cm)
  • Τα στοιχεία που σε ενοχλούν, δοκοί και υποστυλώματα, και που δεν έχεις καταφέρει να τα εξαλείψεις, απλά τα ονομάζεις δευτερεύοντα στοιχεία, και εξαιρούνται από μία σειρά απαιτήσεων σχεδιασμού. Φρόντισε βεβαίως τα κύρια στοιχεία να επαρκούν για το σύνολο της σεισμικής δράσης.
Edited by AlexisPap
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά, δεν ήθελα να μείνω στην γενικότερη εξέταση του συγκεκριμένου φορέα, θα μπορούσα να γράψω κι εγώ πράγματα.

 

Το θέμα της εκκεντρότητας μεταξύ δοκού και υποστυλώματος όπως τίθεται στον ΕΚ8, ο οποίος επιβάλλει αρκετά αυστηρό περιορισμό, είναι υπαρκτό και κατά τη γνώμη μου υπερβολικό.

Θα ήταν χρήσιμη η γνώμη συναδέλφων για αυτό το θέμα. Δεν ξέρω αν έστω και τυπικά (επί της ουσίας, θα σήκωνε μεγάλη συζήτηση έτσι κι αλλιώς) υπάρχουν τρόποι να παρακαμφθεί αυτός ο περιορισμός, εκτός από το να χρησιμοποιούμε τοιχεία για αυτό τον λόγο. Π.χ όταν ένα υποστύλωμα είναι διατομής "Γ" τι ισχύει..? Λογικά σε αυτή την περίπτωση, στην σχέση e<bc/4, ως bc λαμβάνεται το πλάτος του σκέλους του "Γ", αλλά δεν διευκρινίζεται κάτι τέτοιο στον ΕΚ8.   

Edited by Caan
Link to comment
Share on other sites

Δεν ήταν σαφές καθώς φαίνεται αυτό που έγραψα, γιαυτό επαναλαμβάνω:

 

Η απαίτηση της §5.4.1.2.1(1)Α αφορά ρητά τις πρωτεύουσες σεισμικές δοκούς.

Επιτρέπεται λοιπόν για δοκούς (ή/και υποστυλώματα) που εκλαμβάνονται ως δευτερεύοντα μέλη να έχουν μεγαλύτερη εκκεντρότητα.

 

Προφανώς, το παραπάνω δεν απαλλάσσει από τις γενικότερες απαιτήσεις σχεδιασμού των δευτερευόντων μελών, ούτε και από την ιδιαίτερη μέριμνα που θα πρέπει να δείξει ο μελετητής λόγω της έκκεντρης σύνδεσης.

 

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι ο ΕΚ-8 αντιμετωπίζει το ζήτημα με απόλυτο ορθολογισμό, αφήνοντας παράλληλα σημαντικά περιθώρια για μία πιο ευέλικτη διάρθρωση του φορέα.

Link to comment
Share on other sites

Ναι AlexisPap, αλλά δεν μπορείς να αποκλείσεις το ίδιο να σου σου συμβεί και σε πρωτεύοντα στοιχεία. Τα περιμετρικά δοκάρια συνήθως είναι πρωτεύοντα.

Link to comment
Share on other sites

Το ποια στοιχεία θα ονομαστούν δευτερεύοντα είναι υπόθεση του μελετητή. Αν θέλει να ονομάσει δευτερεύοντα κάποια στοιχεία της περιμέτρου, δεν υπάρχει πρόβλημα.

 

Εάν όμως τα στοιχεία είναι πρωτεύοντα, ο ΕΚ-8 δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο, και πολύ καλά κάνει.

 

Φυσικά πάντα θα υπάρχει περιθώριο συζήτησης (πχ, αν σε ένα υποστύλωμα 100Χ100 συντρέχει έκκεντρα πρωτεύουσα δοκός 25/40, είναι προφανές ότι ο περιορισμός του ΕΚ-8 είναι άνευ ουσίας). Όμως αυτή η συζήτηση δεν αφορά την ουσία (πχ, η δοκός 25/40 είναι εκ φύσεως δευτερεύουσα εν συγκρίσει με το υποστύλωμα 100Χ100).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.