Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι καλησπέρα, 

Σε μελέτη νέας κατοικίας σε οικόπεδο με έντονη κλίση έχουμε επιλέξει (η ομάδα εργασίας) τον συνδυασμό ενός υπόσκαφου τμήματος με ένα υπέργειο. Όπως φαίνεται και στη τομή που σας επισυνάπτω, από το χαμηλότερο σημείο, πρώτα αναπτύσσεται ο υπόσκαφος χώρος και ύστερα ο υπέργειος. Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά και η αρμόδια πολεοδομία αδυνατεί να απαντήσει. Μερικά από τα βασικά είναι τα εξής:

 

Α) Λόγω της υψομετρικής διαφοράς που εμφανίζεται (στο σημείο που δείχνω 2 υπόγεια) σύμφωνα με το "τεύχος τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του Ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ)" του 12/2012 παρ.61 "Οι αποθήκες που εξυπηρετούν την ανωδομή κατοικίας μπορεί να μοιράζονται σε περισσότερους του ενός υπογείους ορόφους αρκεί το άθροισμά τους να είναι ίσο με την κάλυψη του κτιρίου." μπορώ να έχω πράγματι 2 υπόγειους χώρους;

 

Β) Αν όχι θα πρέπει να βρω λύση ώστε να μειώσω το ύψος του χώρου που μου προκύπτει (σε αυτή την ενδεικτική τομή έχει ύψος άνω των 6 μ.);

 

Γ) Μπορώ να θεωρήσω το Ά υπόγειο πως αντιστοιχεί στον υπέργειο χώρο και πως το Β΄ υπόγειο αντιστοιχεί στον υπόσκαφο χώρο;

 

Δ) Μπορώ να κάνω μέρος του υπογείου μου κάτω από το υπόσκαφο; (αν ναι τότε πάλι δεν έχω υπόγεια σε διαφορετικές στάθμες;

 

Ε) Με εμποδίζει ο ΝΟΚ να συνδέσω 2 χώρους ΚΧ μέσω υπόγειου χώρου; Αν θέλω πχ να συνδέσω με κλιμακοστάσιο τον υπέργειο χώρο μου με τον υπόσκαφο;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον εμπλακεί σε αυτή την σπαζοκεφαλιά.

 

post-72664-0-07126500-1500234770_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν έχω ασχοληθεί με τα υπόσκαφα σε βάθος, θα προσπαθήσω να συμμετέχω στην σπαζοκεφαλιά σου :)

Α) Συμφωνώ, μπορείς να έχεις δύο υπόγειους ορόφους και να μοιράσεις και στους δύο τους αποθηκευτικούς χώρους της κατοικίας, με την προϋπόθεση το συνολικό εμβαδόν των αποθηκών να μην ξεπερνά την πραγματοποιούμενη κάλυψη. 

Β) Σε αντίθεση με τον ΓΟΚ, ο ΝΟΚ δεν θέτει ως προυπόθεση κάποιο μέγιστο ύψος  για να μην συμμετέχουν οι υπόγειοι χώροι στον συντελεστή δόμησης. Θεωρητικά, θα μπορούσες να έχεις έναν υπόγειο αποθηκευτικό χώρο ύψους 6,00μ. Η μόνη δέσμευση για τα υπόγεια φαίνεται να είναι το πόσο θα προεξέχει η οροφή από το τελικά διαμορφωμένο έδαφος. (Προσοχή, ο κτηριοδομικός που είναι προσαρμοσμένος στον ΓΟΚ άρθρο 8 παράγραφος 3 ισχύει ακόμα και ίσως δημιουργήσει πρόβλημα...)

Γ) Αν εννοείς αν μπορείς να συνδέσεις λειτουργικά το υπόσκαφο τμήμα με το υπόγειο Β, και το υπέργειο με το υπόγειο Α, θεωρώ πως ναι, μπορείς.

Δ) Δεν πολυκατάλαβα την ερώτηση. Αν ρωτάς αν μπορεί το υπόσκαφο να έχει υπόγειο όροφο κάτω από αυτό, τότε απαντώ πως ναι, μπορεί να έχει. Ο μόνος περιορισμός που βλέπω να υπάρχει όσο αφορά τους ορόφους του υπόσκαφου, είναι η μία και μοναδική του όψη να έχει ύψος ενός ορόφου.

Ε) Το άρθρο 11κδ μιλάει για κτήρια ή τμήματα κτηρίων και δεν θέτει πουθενά την προυπόθεση ότι τα τμήματα αυτά πρέπει να είναι αυτόνομα και απομονωμένα απο τα υπέργεια. Άρα ναι, κατά την άποψή μου, μπορείς να συνδέσεις το υπόσκαφο με το υπέργειο τμήμα μέσω ενός κλιμακοστασίου. Πρόσεξε μόνο, το κλιμακοστάσιο να είναι μέσα στην κάλυψη του υπέργειου τμήματος, γιατί απαγορεύεται η ύπαρξη υπέργειας κατασκευής μέσα στην κάλυψη του υπόσκαφου.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

O Νομος παντως στην &ι του αρθρου 11 αναφερει οτι σε κτιρια κατοικιων δεν προσμετραται στον Σ.Δ ενα υπογειο με βοηθητικη χρηση.

Δευτερο υπογειο δινει η παραγραφος θ ανεξαρτητα χρησης κτιριου και οταν η χρηση των υπογειων οροφων ειναι μια απο αυτες που αναφερει η συγκεκριμενη παραγραφος (σταθμευση , απαραιτητα μηχανολογικα για το κτιριο κτλ)

Και επισης δευτερο υπογειο δινει η παραγραφος ια σε κτιρια μεικτης χρησης οταν στο ισογειο υπαρχει αλλη χρηση εκτος κατοικια και το πρωτο υπογειο παιρνει απο την αλλη χρηση του ισογειου οποτε επιτρεπεται δευτερο υπογειο για την εξυπηρετηση των κατοικιων .

Ως εκ τουτου εγω θεωρω οτι απαιτειται διευκρινηση ως προς τις προυποθεσεις που θα πρεπει να υπαρχουν σε κτιρια κατοικιων για να κατασκευασθει δευτερο υπογειο εκτος συντελεστη δομησης.

Edited by dimitris11140
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει διευκρινηστεί και με δικαστικές αποφάσεις. Μπορείς να έχεις δεύτερο υπόγειο σε κατοικία αρκεί το εμβαδόν τους να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο δηλαδή την κάλυψη του κτιρίου. Το θέμα έχει συζητηθεί στο φόρουμ στο παρελθόν.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα έχει διευκρινηστεί και με δικαστικές αποφάσεις. Μπορείς να έχεις δεύτερο υπόγειο σε κατοικία αρκεί το εμβαδόν τους να μην ξεπερνά το επιτρεπόμενο δηλαδή την κάλυψη του κτιρίου. Το θέμα έχει συζητηθεί στο φόρουμ στο παρελθόν.

 

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας,

Αλέξανδρε υπάρχει κάποιος αριθμός απόφασης που θα μπορούσα να επικαλεστώ στη πολεοδομία ή να θεωρήσω πως μου αρκεί το τευχος τεχνικών οδηγιών? Έχει εφαρμογή τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου;

Link to comment
Share on other sites

Οι διατάξεις που ισχύουν στην εντός και εκτός σχεδίου δόμηση αναφέρονται στον ΝΟΚ. Συνεπώς με τις τεχνικές οδηγίες είσαι ΟΚ. Την δικαστική απόφαση θα την βρεις εδώ

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.