Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγη χρησης ισογειου σε ΚΥΕ και απωλεια φακελου πολεοδομιας


KaterinaTsir

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι !
Είμαι νέα μηχανικός και μου έχει τύχει μια ειδική περίπτωση: Έχει ο πελάτης μου ένα ισόγειο το οποίο είναι σε οικοδομή του '73 της οποίας ο φάκελος της πολεοδομίας έχει καταστραφεί (απο τη πολεοδομια του Αιγάλεω) και έχω μόνο το στελεχος της άδειας και κάτι σχέδια από τη συμβολαιογραφική πράξη που τα έχει υπογράψει μηχανικός αλλά δεν έχουν κάποια σφραγίδα πολεοδομίας. Στην άδεια αυτή του '73 δεν γράφει κάτι για κατάστημα. Το ισόγειο αυτό λειτουργούσε ως εργαστήριο για αλουμίνιο κλπ (χωρίς να έχουμε βρει κάποια άδεια τέτοιας χρήσης ακόμα από το προηγούμενο ένοικο) και ο ιδιοκτήτης ο τωρινός θέλει να το κάνει καφέ δηλαδή κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θέλει άδεια αλλαγής χρήσης εκτος απο αδεια λειτουργιας ετσι; Αλλά και ανασύσταση φακέλου;;; (γιατί στη πολεοδομία μου το είπανε κι αυτό!!)

Η ανασύσταση αυτή εαν όντως χρειαστεί πρέπει να γίνει για όλη την οικοδομή ή μόνο για το ισόγειο στο οποίο βρίσκεται ο χώρος που θέλουμε να ανοίξουμε το καταστημα;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Έμπλεξες με μια πολύ πονεμένη ιστορία.

Θα σου πω τη γνώμη μου και πως το έχω χειριστεί σε ανάλογες περιπτώσεις. Γενικά όμως υπάρχει τεράστια διχογνωμία πάνω στο θέμα.

 

Σχετικά με τον έλεγχο νομιμότητας για τα προ του 83 τη γνώμη μου και την τεκμηρίωση της θα τη βρεις εδώ. Με τη γνώμη μου συμφώνησαν δυο υπάλληλοι της πολεοδομίας και άλλοι δυο διαφώνησαν. Θα δεις και της γνώμες των συναδέλφων στο θέμα.

 

Στις παλιές άδεις πολλές φορές δεν αναφέρονταν οι χρήσεις. Στη συγκεκριμένη που αναφέρω στο παραπάνω θέμα, το στέλεχος ανέφερε μόνο κατοικίες, αλλά υπήρχε εγκεκριμένη κάτοψη που έγραφε καταστήματα. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πας να βρεις την πρώτη ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ και να δεις πότε και σαν τι ηλεκτροδοτήθηκε ο χώρος. Το έχουν δεχτεί σε όμοια με τη δική σου περίπτωση στο δήμο για άδεια λειτουργίας.

 

Σχετικά με την αλλαγή χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ και εδώ δεν συμφωνώ. Ο κτηριοδομικός προσδιορίζει καταστήματα και χώρους συνάθροισης κοινού. Αν λοιπόν πρόκειται για ένα μικρό κατάστημα, τότε κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεσαι αλλαγή χρήσης. Αν όμως προκύπτει χώρος συνάθροισης κοινού τότε ναι. Γνωρίζω πως υπάρχει εγκύκλιος που το ζητά, αλλά η εγκύκλιος είναι ερμηνευτική του νόμου. Ο νόμος υπερισχύει. Επίσης, εφόσον όταν εκδόθηκε η άδεια δεν υπήρχε ο διαχωρισμός των χρήσεων, τι σόι αλλαγή χρήσης είναι αυτή?

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις είναι αν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του χώρου κύριας χρήσης και γενικότερα καταλληλότητας.

 

Σήμερα, με το νέο τρόπο έκδοσης άδειας λειτουργίας καταστημάτων, όλη την ευθύνη για τη νομιμότητα την έχεις εσύ. Και αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι σε μια τόσο δαιδαλώδη νομοθεσία. Παλιά παίρναμε και μια σφραγίδα από δήμο πολεοδομία και ήμασταν καλυμμένοι. Τώρα είναι όλο επάνω μας. Οπότε μελέτησε όσα σου ανέφερα, σχημάτισε γνώμη και αποφάσισε.

Για ότι άλλο προκύψει, τα ξαναλέμε...

Edited by dada
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μπράβο dada 

σαν νταντά μπορείς να συμβουλεύεις/σεις  πολλά παιδιά

που τραβάνε το Γολγοθά με αυτή τη νομοθεσία μας που έγινε σκ.τά! 

Link to comment
Share on other sites

dada, ο κτιριοδομικός κανονισμός είναι υπουργική απόφαση και όχι νόμος. Η αλλαγή χρήσης απαιτείται από νόμο. Είναι μεγάλο ρίσκο να δώσεις βεβαίωση χωρίς την αλλαγή χρήσης.

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιο νόμο αναφέρεται η αλλαγή χρήσης?

Ο κτιριοδομικός έχεις δίκιο, αν και δεν αντιλαμβάνομαι τη διαφορά. Είναι δημοσιευμένο σε ΦΕΚ, άρα και πάλι ισχυρότερο της κάθε εγκυκλίου. Ή όχι?

 

Κάθομαι και τα κοιτάω πάλι, γιατί και εμένα με έχει παιδεψει πολύ το θέμα. Ο κτιριοδομικός, στο εμπόριο βάζει και τα κομμωτήρια. Τα κομμωτήρρια δεν είναι ξεκάθαρα ΚΥΕ?

Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

Από τον ΝΟΚ άρθρο 5 αν θυμαμαι καλά. Επίσης, α υποχρέωση αλλαγής χρήσης από κατάστημα σε ΚΥΕ δεν έρχεται από εγκύκλιο, αλλά από την υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται το τεύχος τεχνικών οδηγιών του ΝΟΚ. 

Τα κομμωτήρια έχω την εντύπωση οτι είναι ΚΥΕ :???:   

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.