Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση δικαιοπραξιών


Recommended Posts

Είναι  από  τα  πολλά περίεργα  του  νόμου ,  δίνεις  βεβαίωση  εάν  έχει  μόνο αυτά . Παραταύτα  εγώ  θα  το  έβαζα  στον  νόμο .

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 268
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εδω,  θα κανω την κλασικη ερωτηση:

"Κατ' αρχας, θεωρουμε οτι οι κατ. 3 πρεπει να περιγραφονται στην βεβαιωση, εστω και αν δεν εχουν τακτοποιηθει.

Πόσοι δικηγοροι θα δεχτουν να γινει συμβολαιο, με περιεχομενο οτι

"εχουν τακτοποιηθει αυτο και το αλλο .....

και υπαρχουν    οι εξης αυθαιρεσιες κατ. 3,.....   τις οποιες αναλαμβανει  να τακτοποιησει ο αγοραστης"

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ θα τις έβαζα κανονικά στο Νόμο αλλά υπήρξε συνάδελφος που έδωσε βεβαίωση το 18 γιατί θα έβγαινε αυτή η εγκύκλιος το 20.

Link to comment
Share on other sites

Έχουν  εκδοθεί  πολλές τέτοιες βεβαιώσεις γιατί  στις βεβαιώσεις αναφερόταν μόνο η ΥΔ,ΥΚ. και ΥΥ τώρα που αρχισε η ταυτότητα του κτιρίου έχουν δημιουργηθεί τέτοια  θέματα.Νομιζω ότι πρέπει  η νέα βεβαίωση να εκδοθεί με εξαιρέσεις και να αναφερθεί το άρθρο και η παρ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι για το σχετικό της χορήγησης βεβαίωσης σε περίπτωση των 'μικρών' πολεοδομικών παραβάσεων της παραγράφου 3 του άρθρου 81 εδάφιο ζ, θέτει ως απαιτούμενο να υπάρχει οικοδομική άδεια στο γήπεδο. Οπότε μεγάλη προσοχή, είναι μια καλή παγίδα για να μπερδευτεί κάποιος. Περίπτωση έχω άδεια στο γήπεδο και υπάρχει και μια αποθήκη ως 15 τ.μ. και 2.5μ ύψος - μπορεί να δοθεί βεβαίωση, Περίπτωση χωρίς άδεια και την ίδια αποθήκη δε μπορεί... Έχουν κέφια οι νομοθέτες...

Link to comment
Share on other sites

Από που προκύπτει αυτό που αναφέρεις;

Πριν να σκεφτείς αν μπορείς να χορηγήσεις βεβαίωση κατ εξαίρεση δυνάμει συνδυασμού διατάξεων άρθρου 82 παρ θ και άρθρου 81 παρ 3, θα πρέπει να συμφωνήσει ο αγοραστής να αγοράσει ακίνητο με αυθαιρεσίες και δε νομίζω να βρεθεί κανένας μηχανικός  να συμβουλεύσει πελάτη του να αγοράσει τέτοιο ακίνητο. 

Για την πληρότητα του θέματος,  μπορείς να δώσεις κατ εξαίρεση βεβαίωση με αυθαιρεσίες αν μπορείς να κρίνεις (ουσιαστικά το δηλώνεις μέσα στην Τ.Ε και το παίρνεις πάνω σου) ότι στο ακίνητο αυτό είτε μπορεί να εκδοθεί ΕΕΔΜΚ, είτε η αυθαιρεσία εμπίπτει στην κατηγορία Γ που όντως μια τέτοια αποθήκη εμπίπτει.

Αν δεν έχεις Ο.Α και έχεις την ίδια περίπτωση, γιατί λες ότι δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση κατ εξαίρεση δυνάμει του Α 82 παρ θ σε συνδυασμό με το Α 81 παρ 3;

Link to comment
Share on other sites

Ο προβληματισμός που διατύπωσα πιο πάνω και η διάκριση που έκανα στην περίπτωση ύπαρξης Ο.Α. και μη έγινε διότι: Στο Άρθρο 81 παράγραφος 1 και συνδιαστικά με την εγκύκλιο που ακολούθησε αναφέρει πως οι πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες σαν ορισμός εισήχθησαν για πρώτη φορά με την παράγραφο 1γ του άρθρου 81 και εξειδικεύονται στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου, αφορούν σε ακίνητα στα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια και δε βρίσκονται σε δάσος, αιγιαλό κλπ απαγορευμένες περιοχές. Θεωρεί ο νομοθέτης οτι αυτές έχουν μικρή επιβάρυνση στο περιβάλλον και τις μεταχειρίζεται διαφορετικά. 

Ακόμη στη παράγραφο 3ε και 3ζ του ίδιου άρθρου και σε συνδιασμό με την εγκύκλιο που την ακολουθεί αναφέρει οτι οι παραπάνω διατάξεις αφορούν σε γήπεδα και οικόπεδα με οικοδομική άδεια και δεν εφαρμόζονται σε παραδοσιακούς οικισμούς κλπ.

Έτσι 'όπως το κατανοώ προσωπικά' και αφού σε δύο σημεία της εγκυκλίου αναφέρει το οτι υπάρχει στα γήπεδα οικοδομική άδεια συνάμα με τις 'πολεοδομικές παραβάσεις' της παραγράφου 3, θεωρώ οτι δεν μπορεί σε ένα γήπεδο χωρίς Ο.Α. κάποιος να κάνει την αποθήκη των 15 τ.μ. και να την ορίσει ο μηχανικός σα πολεοδομική παράβαση και όχι σαν αυθαίρετη κατασκευή.

Άποψη μου πάντα!

Link to comment
Share on other sites

Ο νόμος λέει, ότι εάν μια αυθαίρετη κατασκευή εμπίπτει στην παρ. θ του άρθρου 82, τότε εξαιρείται και το ακίνητο δύναται να μεταβιβαστεί. Η παρ. θ του άρθρου 82 παραπέμπει στην παρ. 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ και δ του ίδιου άρθρου. Στο άρθρο 81 αναφέρονται οι υποπεριπτώσεις τόσο του άρθρου 29 (ΕΕΔΜΚ) όσο και των περιπτώσεων αυθαιρεσιών της κατηγορίας 3. Η κατηγορία 3 (στο παράδειγμα που αναφέρεις) μπορεί να επιλεχθεί ανεξαρτήτως ύπαρξης άδειας στο οικόπεδο/γήπεδο. Πχ αυθαίρετη αποθήκη με Ε<15 τμ κα Η<2.50 μ υπάγεται στην κατηγορία 3. Δεν βλέπω ο νόμος να απαιτεί Ο.Α στο ακίνητο προκειμένου να επέλθει εξαίρεση δυνάμει του της υποπ. θ άρθρου 82.

Να πάμε και στο ουσιαστικό μέρος το οποίο το ανέφερα και στο προηγούμενο ποστ και δεν πρέπει να προσπερνάται. Ναι μεν υπάρχει το δικαίωμα εξαίρεσης, ώστε να μεταβιβαστεί το ακίνητο με κάποιες μη ρυθμισμένες αυθαιρεσίες, αλλά στην πράξη μια τέτοια μεταβίβαση δεν γίνεται, διότι, ο υποψήφιος αγοραστής διαβάζοντας ότι ο μηχανικός, ως έχων την υποχρέωση να αναγράψει στην Τ.Ε της βεβαίωσης ότι στο ακίνητο υπήρξαν οι τάδε αυθαιρεσίες, αλλά εμπίπτουν στις εξαιρέσεις και το ακίνητο δύναται να μεταβιβαστεί,  δεν θα αγοράσει ποτέ το ακίνητο και σε αυτό θα τον συμβουλεύσει ο μηχανικός του. Αυτές οι εξαιρέσεις ίσως μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη σε οικογενειακές μεταβιβάσεις (πχ γονική παροχή) που και πάλι δεν είναι τίποτα να πληρωθεί το 250-αρι προκειμένου το ακίνητο να μεταβιβαστεί "καθαρό" στα παιδιά.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα, πελάτης μου θέλει να μεταβιβάσει το δικαίωμα υψούν, στο οποίο έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα στέγη. Ανήκει πιστεύετε στην περίπτωση α) της παραγράφου 3 του άρθρου 81; Στην εγκύκλιο 2 σαν παράδειγμα αναφέρει την κατασκευή σοφίτας (εκεί βέβαια μάλλον εννοεί πως σε υπάρχουσα στέγη έχεις ανοίξει μία τρύπα στην πλάκα και χρησιμοποιείς τον χώρο ως σοφίτα)

Θα ήθελα πάντως τη γνώμη σας αν είναι εφικτή η μεταβίβαση ή ξεκάθαρα χρειάζεται ένταξη στον 4495/17 ως λοιπή παράβαση

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και δεν εκδίδεται βεβαίωση για μεταβίβαση. Απαιτείται υπαγωγή και κατεδάφιση εφόσον υφίσταται όντως δικαίωμα υψούν. Και όλα τα παραπάνω με τη συναίνεση του συνόλου των συνιδιοκτητών του σκινήτου. 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.