Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση δικαιοπραξιών


Recommended Posts

Συμφωνώ με danaikaterina, νομίζω ότι λανθασμένα η πρόταση: Στην έννοια της αυθαίρετης κατασκευής/αλλαγής χρήσης περιλαμβάνονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις της παραγράφου 3 του παρόντος νόμου μπήκε σαν ξεχωριστή περίπτωση γ) και περιπλέκει το θέμα. Καλό είναι να περιμένουμε διευκρίνηση πριν προχωρήσει κάποιος στην έκδοση βεβαίωσης.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 268
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Παιδιά μη λέμε και τρέλες.

 

Ειναι προφανές ότι ένα κτίριο που έχει πολεοδομικές παραβάσεις όπως αυτές για πρώτη φορά ορίζονται στο άρθρο 81 παρ3 (και καμία σχέση δεν έχουν με μικρές παραβάσεις ή παραβάσεις αναλυτικού - ίσως εκεί έγκειται λίγο η παρανόηση, στον όρο "πολεοδομικές παραβάσεις" που χρησιμοποιήθηκε και τον οποίο έχουμε συνδέσει με κάτι αμελητέο) δεν μεταβιβάζεται χωρίς ρύθμιση.

 

Στο άρθρο 81 παρ 1γ λέει απλώς ότι στα α και β συμπεριλαμβάνονται και οι οριζόμενες πολεοδομικές παραβάσεις

 

Το μόνο που τις διακρίνει από τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες σύμφωνα με το αρ.81 παρ.4 είναι ότι δεν επιβάλλονται ποινικές αλλά μόνο οι διοικητικες κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 94 (=πρόστιμα)

Θα διαφωνήσω στο εξής :

δεν υπάρχει ''προφανές'' σε νόμο όταν υπάρχουν 3 περιπτώσεις α) β) γ) αριθμημένες ονοματισμένες πές όπως θές και σου λέει απαγορεύται για τις α) και β)  και σου βγάζει έξω το γ).Ας βγάλουν ΦΕΚ με τροποποίηση και οχι εγκύκλιο .Κατά τα άλλα είναι υπερβολή το 10% αν όντως ισχύει και συμφωνω οτι είναι λάθος όπως το γραψαν

Edited by Elounda
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό με την μίσθωση αρκετά προβληματικό ακούγεται, μιας και βάση των α και β παρ. 1 άρθρου 81 , τα πιάνει όλα, σκάλες, μπαλκόνια, και όχι κατα ανάγκη το κτίριο καθεαυτού.

Link to comment
Share on other sites

Ειναι ερασιτεχνικός ο τρόπος που είναι γραμμένος σε κάποια σημεία ο νόμος.

 

Αυτό το δεν επιτρέπεται η μίσθωση..Και τι θα γίνει ? Θα βγει άκυρη ? Και λοιπόν ?

 

Θα πρέπει να γίνει υποχρεωτική η βεβαίωση μηχανικού στην πλατφόρμα καταχώρησης μισθωτηρίων και να προβλεφθεί ποινή.

 

Αλλά αυτό αφορά το ΥΠΟΙΚ...

Edited by avgoust
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Επικοινώνησα με φίλο λογιστή και τον ρώτησα αν έχουν οι λογιστές κάποια ενημέρωση σχετικά με την απαγόρευση η μάλλον τη μη επιτρεπόμενη

μίσθωση χώρων με αυθαιρεσίες. Προφανώς δεν είχε ιδέα......Μακάρι η συγκεκριμένη παράγραφος να μην είναι μία δημιουργική ασάφεια ώστε να πέσει στην παγίδα

της αναγκαστικής ρύθμισης όταν το πάρει πρέφα ο οιονεί ενοικιαστής. Διότι τότε δε θα μιλάμε για κράτος αλλα για παπατζήδες που δεν ωθούν τον πολίτη στην 

νομιμότητα αλλά τον παγιδεύουν... Διότι και σημερα γίνονται κανονικά ενοικιαστήρια-συμφωνητικά τα οποία υποβάλλονται κανονικά. Και δε νομίζω να έχει ευθύνη ο πολίτης να γνωρίζει

την συγκεκριμένη διάταξη όταν δεν την ξέρουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να επιβάλλουν πχ βεβαίωση από αρμόδιο μηχανικό.

Στο επίμαχο τώρα με τις περιβόητες πολεοδομικές "παραβάσεις" Κυκλοφορεί στα ίντερνετ άρθρο εφημερίδας το οποίο αναπαράγεται

και από συναφή μέσα που αφορούν τον κλάδο μας, όπου προεξοφλεί την απαλλαγή από τη νομιμοποίηση αποκλίσεων έως 10%  Ιδού:

 

http://www.kathimerini.gr/933435/article/epikairothta/ellada/se-isxy-o-pemptos-nomos-gia-ta-ay8aireta

 

Πως τώρα ένας δημοσιογράφος προεξοφλεί κάτι που οι πλέον αρμόδιοι εδώ παλεύουμε ή αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε με σαφήνεια αποτελεί άξιο απορίας.

 

Και λέω εγώ τώρα, έρχεται πελάτης, γίνεται η ερμηνεία του άρθρου από  μηχανικό και δίνεται βεβαίωση με 10 τ.μ αυθαίρετα-γίνεται συμβολαιογραφική πράξη. Έρχεται αργότερη

εγκύκλιος διευκρίνηση κλπ κλπ. Τοτε τί? Όλα άκυρα? Στον πελάτη τι θα πεις?

Η ανάποδα, έρχεται πελάτης  και κάνεις ρύθμιση ενώ πιθανόν σε εγκύκλιο εξαιρούνται ρύθμισης τα επίμαχα τμ. Τι του λές μετα?? Μη το αποκλειεται το συγκεκριμένο καθώς αμφιβαλλω

αν ξέρουν ότι έχουν δώσει ως όριο απόκλισης το 2%, στην κατηγορία 3 το 5% και στο 81-3α) το 10% :shock:

 

Στο δια ταύτα. Δεν πρόκειται απλά για ενα νομοσχέδιο για γέλια. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με την ασάφεια του οποίου είναι πανεύκολο να εκτεθείς. Με πολλούς τρόπους. Έχω βρει σημεία

όπου αυτοαναιρούνται τα γραφόμενα αλλού στον ίδιο νόμο. Μιλάω με κόσμο και δε ξέρω τι να του πώ ή μαλλον αν ότι του λέω έχει νόημα και δε θα ανατραπεί. Αδυνατείς με τέτοια

κείμενα να είσαι επαγγελματίας. Εκτός αν είσαι κάνας Καρανίκας, στη φάση: "ενταξει μωρε κανε αυτό τώρα και εντάξει είμαστε..."

Edited by laxanos
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Σωστός +1  .Επίσης κατι παρεμφερές  με τις μισθώσεις: στον νόμο 4446/2016  που αφορούσε την AIRBNB-βραχυχρονια μισθωση ουσιαστικά -στο αρθρο 111 ζητούσαν νομιμόμητες (παρ 2δ) οι οποίες ως δια μαγείας -φόβου-επιφοίτησης -όλα μαζί με τον 4472/2017 εξαφανίστηκαν.

 

Να συμπληρώσω οτι αν  δεν γινει τροποποιηση στο φεκ η εγκύκλιος δεν παύει να είναι ισχνή στον εκάστοτε νόμο αν η διατυπωση του είναι αλλιώς (βλ. υπόγειες στάθμες και μειωτικό συντελεστή) 

Edited by Elounda
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο συντάκτης του άρθρου είναι επιεικώς απαράδεκτος.

 

Γράφει στον τίτλο με bold:

Ποιές πολεοδομικές παραβάσεις δεν χρειάζονται νομιμοποίηση;

 

Και από κάτω αναφέρει:

"Οι αποκλίσεις των διαστάσεων του κτιρίου έως 10% και έως 50 τ.μ., οι εργασίες που έχουν εκτελεστεί μεν χωρίς άδεια, αλλά χωρίς να υπερβαίνουν τα όσα ορίζει ο νόμος (λ.χ. να μην υπάρχει υπέρβαση συντελεστή δόμησης). Επίσης, η αλλαγή χρήσης χωρίς άδεια από κύρια σε άλλη, η οποία όμως να επιτρέπεται στη συγκεκριμένη περιοχή, και η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας χωρίς άδεια. Στις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης, όπως ισχύει." (?!?!?)

 

Γενικώς αυτές τις μέρες έχω ακούσει και διαβάσει πολλά από δημοσιογράφους που σαφέστατα δεν έχουν ιδέα και παραπληροφορούν το λιγότερο.

 

Απο 'κει και πέρα επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι ο νόμος έχει πολλές ασάφειες αλλά το εδάφιο αυτό δεν είναι μια από αυτές και σας εφιστώ την προσοχή συνάδελφοι για να μην το αντιμετωπίσετε ελαφρά και μετά τρέχετε!

Ας το ξαναδούμε. Στο άρθρο 81 παρ.4 αναφέρει:

 

"α) Αυθαίρετη κατασκευή ορίζεται κάθε κατασκευή ή εγκατάσταση, η οποία εκτελείται ή έχει εκτελεστεί χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια ή καθ’υπέρβαση αυτής ή κατά παράβαση των ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων ή με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε.

β) Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ορίζεται κάθε μεταβολή της χρήσης για την οποία δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη οικοδομική άδεια (άδεια δόμησης).

γ) Στην έννοια της αυθαιρετης κατασκευής/αλλαγής χρήσης περιλαμβάνονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις της παραγράφου 3 του παρόντος νόμου."

 

Συνεπώς μας λέει τι είναι αυθαίρετη κατασκευή, μας λέει τι είναι αυθαίρετη αλλαγή χρήσης και μας λέει ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οι λεγόμενες πολεοδομικές παραβάσεις. Συμφωνώ ότι ίσως εδώ δεν θα έπρεπε να έχει αρίθμηση (γ) ίσως θα ήταν καλύτερα να υπάρχει απλώς απο κάτω σαν πρόταση. Πάντως δεν μας ορίζει εδώ μια διαφορετική περίπτωση αυθαιρεσίας, απλώς δίνει την πληροφορία ότι και αυτή συμπεριλαμβάνεται στα α και β.

 

Ο ορισμός έρχεται παρακάτω στην παράγραφο 3 όπου μας λέει τι ακριβώς είναι αυτές οι πολεοδομικές παραβάσεις

(δεν το αντιγράφω γιατί είναι μεγάλο αλλά διαβάζοντάς το ο καθένας και ανατρέχοντας κατόπιν στα επόμενα κεφάλαια όπου εξηγείται ο υπολογισμός του προστίμου αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για κατασκευές που ξεκάθαρα προστιμοποιούνται)

 

Ενώ στην παράγραφο 4 μας λέει επιτέλους τι τις διαχωρίζει από τις υπόλοιπες. Δεν μας λέει ότι δεν είναι αυθαίρετες (αυτό άλλωστε το ξεκαθάρισε και παραπάνω), δεν μας λέει ότι δεν έχουν πρόστιμο, δεν μας λέει ότι μπορώ να μεταβιβάσω με αυτές (άλλωστε εξ'ορισμού με αυθαίρετα μεταβίβαση γιοκ) μας λέει μόνο ότι "Για τις πολεοδομικές παραβάσεις επιβάλλονται μόνο οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 94." Εν ολίγοις τα πρόστιμα τα πληρώνω αλλά δεν πάω και φυλακή.

 

Μετά στο άρθρο 82 διαβάζουμε:

"1. α) Απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 παράγραφος 1 περιπτώσεις α΄ και β΄"

Ποιές είναι οι περιπτώσεις α και β; Αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις όπως διαβάσαμε στο αμέσως προηγούμενο άρθρο.

 

 

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Παίζοντας την κολοκυθιά μπορώ να σου πώ οτι ναι σαν έννοια είναι υπάγεται εκεί αλλά σαν δικαιοπραξία τις αφήνει απέξω- γιατί δεν επηρεάζει το περιβάλλον και άλλες τέτοιες μπούρδες κτλ  όπως γίνεται και στην διαφορετική  αντιμετώπιση τους που αναφέρεις.Τέλος πάντων οτι είναι να κάνουν να το κάνουν γρήγορα(χλωμό) αλλά δυστυχώς πάλι νέα γενιά αυθαιρέτων μέσα στα τακτοποιημενα αυθαίρετα θα προκύψει ξανά.Πόσο δύσκολο ήταν έστω να βγάλουν ΦΕΚ με ισχύ μετά από δύο μήνες απο την δημοσίευση του ώστε να το δεί όλος ο κόσμος και να κάνει αυτό που γίνεται τώρα ώστε να τρέξουν να διορθώσουν χωρίς επιπτώσεις?Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει πλέον καθόλου ούτε θα κάτσω να σχοληθώ με τον νόμο .Μόνο αν χρειαστεί σε μερικές ''αναγκαστικές'' δηλώσεις (συγγενών και φίλων ) που θα κάνω γιατί τις υπόλοιπες χάρισμα τους(να δω πόσοι θα κάνουν δε δήλωση όταν δεν υπάρχει σάλιο να κινείται) .Ελπίζω να έχουν καταλήξει σε κανά 2 χρονάκια από τις διορθώσεις ......Μετά θα βγεί  νεα κυβέρνηση και πάλι καινούργιος νόμος  και ξανά δώστου 

Edited by Elounda
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

χαχα οκ θα παω πάσο. Δέχομαι ότι δεν είναι η καλύτερη διατύπωση που θα μπορούσαν να κάνουν.

Προσωπικά έχω αποφασίσει ότι δεν πρόκειται να το ερμηνεύσω έτσι και να δώσω βεβαίωση βασιζόμενη σε αυτή την "ασάφεια" αν το θέλεις και θα συμβούλευα και τους υπόλοιπους να μην το κάνουν.

Από κει και πέρα φυσικά ο καθένας πράττει όπως νομίζει και φυσικά δεν διαφωνούμε στο ότι οι διατυπώσεις του νόμου είναι γενικώς απαράδεκτα προβληματικές.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Υπέρ ασφάλειας και καχυποψίας πάντα όπως τα λές ακριβώς από πάνω. Μια ζωή θα μας ακολουθούν αυτές οι βλακείες τους .Πόσοι άραγε δεν έχουν κοιτάξει δηλώσεις βεβαιώσεις ξανά και ξανά και ξανά ,όχι μέτρησα αυτό οχι δεν μέτρησα .Αγχος για να εισπράξουν αυτοί και να πάρουμε την αμαρτία εμείς  :mrgreen: Καληνυχτα!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.