Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 082 - Ν. 4495/17] Απαγόρευση δικαιοπραξιών


Recommended Posts

χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου (χαχα)

 

Αν μπορείτε να παραθέσετε ένα παράδειγμα στο οποίο παραβιάζονται μόνο οι πολεοδομικές διατάξεις.

 

Μια κατασκευή η οποία υφίσταται χωρίς ο.α. χαρακτηρίζεται ως αυθαίρετη, παρομοίως αν υφίσταται υπέρβαση μιας ο.α. πέραν των αποκλίσεων, δεν θα μπαίναμε στην διαδικασία να ελέγξουμε και το θέμα των πολεοδομικών διατάξεων γιατί ήδη θα έχουμε καταλήξει ότι είναι αυθαίρετη. Πότε θα κοιτούσαμε αν παραβιάζονται πολεοδομικές διατάξεις?, μα όταν υπάρχει οικοδομική άδεια.

 

Εγκύκλιοι.

 

Τι λέει το άρθρο?

Άρθρο 81 Ορισμοί

1.α) Αυθαίρετη κατασκευή ορίζεται κάθε κατασκευή ή εγκατάσταση,

η οποία εκτελείται ή έχει εκτελεστεί χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής

ή κατά παράβαση των ισχυουσών (σ.σ. Ενενστώτας -> Σήμερα) πολεοδομικών διατάξεων

 

Έτσι λοιπόν έχουμε τις εξής περιπτώσεις.

  1. Χωρίς ΟΑ -> Αυθαίρετο
  2. Καθ'υπέρβαση της ΟΑ -> Αυθαίρετο (έλεγχο για ανοχές κλπ)
  3. Κατασκευές οι οποίες σήμερα είναι αυθαίρετες. Εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις
  • α. Κατασκευές που παλιά ήταν νόμιμες αλλά σήμερα δεν είναι!!!!!! Μα, αν είχαν άδεια είναι νόμιμες ενώ αν δεν είχαν είναι εξ ορισμού αυθαίρετες.... Δεν μας λέει κάτι δηλαδή...
  • β. Κατασκευές που παλιά δεν ήταν νόμιμες αλλά σήμερα είναι.  Επ.... Τι σημαίνει αυτό? Μήπως ότι οι υφιστάμενες κατασκευές του άρθρου 30 δεν θεωρούνται αυθαίρετες????

ή με βάση άδεια που ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε -> Ουδέν σχόλιον 

 
Ωχ, τι είπα πάλι!!!!!
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 268
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όντως νομίζω πως το αποκρυστάλλωσες :)

 

Είμαι περίεργος όμως πως λειτουργεί η πλειονότητα των συναδέλφων για την βεβαίωση του μηχανικού, ακολουθούν το αν δεν υπάρχει υπέρβαση κάλυψης-δόμησης-ύψους -> η βεβαίωση δίνεται.

ή ακολουθούν το γράμμα του νόμου που αναφέρει ότι δεν μεταβιβάζεται τπτ που ανήκει στο άρθρο 81, παρ .1. (α & β).

 

Να σημειώσω πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες υφίσταται παράβαση πολεοδομικών διατάξεων (γενικών ή ειδικών) και ταυτοχρόνος δεν υπάρχει υπέρβαση κάλυψης-δόμησης-ύψους.

Link to comment
Share on other sites

...... πως λειτουργεί η πλειονότητα των συναδέλφων για την βεβαίωση του μηχανικού, ακολουθούν το αν δεν υπάρχει υπέρβαση κάλυψης-δόμησης-ύψους -> η βεβαίωση δίνεται.

 

Όχι, προφανώς και δεν δίδεται κι όχι μόνο δεν δίδεται, αλλά αν "λειτουργώ" ως μηχανικός του αγοραστή, αφενός μεν ΑΠΟΤΡΕΠΩ αυτόν από την πώληση, αφετέρου δε και πρωτίστως ΠΡΟΤΡΕΠΩ αυτόν να δώσει το "extra κατιτίς" ούτως ώστε να προβώ σε έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου.

Κι αφήνω το συνάδελφο και τον ιδιοκτήτη - πωλητή ....."στα κρύα του λουτρού", αν βεβαίως δεν συμφωνήσουν να γίνουν όλα όπως τους πω!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

. πως λειτουργεί η πλειονότητα των συναδέλφων για την βεβαίωση του μηχανικού, ακολουθούν το αν δεν υπάρχει υπέρβαση κάλυψης-δόμησης-ύψους -> η βεβαίωση δίνεται.

 

ΝΑΙπροφανώς και δίδεται αλίμονο, σε διαφορετική περίπτωση θα κολλήσει όλη η κτηματαγορά. Σκοπός του νομοθέτη δεν είναι να καταστρέψει όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Μην γινόμαστε ψείρες, δεν μπορεί για μία τριτεύουσα μικρο-παράβαση να απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία.                                                               Μήπως κανείς έχει κάτι νεότερο για τις πολεοδομικές παραβάσεις μετά το 2011 από αξιόπιστη πηγή;                                                                                                             Μετά από 500 αναγνώσεις και συζητήσεις με δικηγόρους καταλήγω πως δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητος ο συντάκτης του νόμου και να ξέχασε την περίπτωση γ αλλά είχε σκοπό την εξαίρεση από την πλήρη απαγόρευση των πολεοδομικών παραβάσεων που δημιουργούν αμελητέα περιβαλλοντική επιβάρυνση.  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βλέποντας ότι ανησυχίες τέτοιου είδους ότι είναι παρατραβηγμένες και ότι "ΝΑΙ, προφανώς και δίδεται" --σε αντίθεση με την θέση του Ιάσονα και τον προβληματισμό του zulumpo--, και ότι αυτό που μετράει είναι η ουσία της βεβαίωσης, θα ήθελα να γενικότερα να ρωτήσω (ρητορικές ερωτήσεις, και σαφώς δεν περιμένω απάντηση, αλλά κυρίως τις κάνω ως επισημάνσεις-παρατηρήσεις:

 

1) Είμαστε σίγουροι (?), ότι την ίδια άποψη θα έχουν και οι δικαστές σε περίπτωση που θα χρειαστεί να αποδείξουμε ότι --όπως γράφει ο/η συνάδελφος ΜΥΡ-- "... θα κολλήσει όλη η κτηματαγορά. Σκοπός του νομοθέτη δεν είναι να καταστρέψει όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων" ?

 

2) Είμαστε σίγουροι (?), ότι δεν θα συμβεί τίποτα, αν ο νέος ιδιοκτήτης εμπλακεί στο μέλλον εξ αιτίας μίας --όπως γράφει ο/η συνάδελφος ΜΥΡ-- "τριτεύουσας μικρο-παράβασης" δεν θα υποχρεωθεί να πληρώσει το όποιο πρόστιμο για την συγκεκριμένη π.χ. σε περίπτωση καταγγελίας από γείτονα ?

 

3) Είμαστε σίγουροι (?), ότι στην παραπάνω περίπτωση, εξασφαλιζόμαστε ότι δεν θα στραφεί εναντίον μας, κάνοντας χρήση της βεβαίωσής μας --που φέρει "φαρδιά-πλατιά" την υπογραφή μας-- για να υποστηρίξει ότι εξαπατήθηκε αποκτώντας μια "ελαττωματική" περιουσία? Και ότι δεν θα ισχυριστεί ότι σκόπιμα αποκρύψαμε την παραπάνω "τριτεύουσα μικρο-παράβαση", "παρέα" με τον πωλητή προκειμένου να διεκδικήσει να πληρώσουμε --και-- εμείς «τα κακώς κείμενα";

 

4) Είμαστε σίγουροι (?), ότι αν "πέσουμε" στο δείγμα του ελέγχου, ότι ο δημόσιος υπάλληλος που θα κάνει τον έλεγχο θα συμμεριστεί την άποψή μας, ότι οι τάδε είναι "τριτεύουσες μικρο-παραβάσεις" ?

 

5) Είμαστε σίγουροι (?), ότι σε επόμενη μεταβίβαση ο τότε μηχανικός που θα αναλάβει να εκδόσει την βεβαίωση θα συμμεριστεί την άποψή μας αλλά .... ? Μη μου πείτε ότι κάποιοι (απ' οποια "πλευρά" του μηχανικου είμαστε) δεν το έχουμε συναντήσει ?

 

Θα μπορούσα με λίγη προσπάθεια να βρω κι άλλα "Είμαστε σίγουροι", αλλά νομίζω ότι αυτές αρκούν για να μπούμε σε σκέψεις.

Στην τελική, η απόφαση είναι δική μας υπόθεση και οι συνεπειες "καραδοκούν".

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

οι υπογραφες των μηχανικων σε υπευθυνες δηλωσεις οτι το κτηριο κατασκευαστηκε συμφωνα με τις εγκεκριμενες μελετες βρισκονται σε ολες τις οικοδομικες αδειες

γιατι ετσι ρευματοδοτουσαν την οικοδομη.Ας υποθεσουμε λοιπον οτι οι αλλαγες χρησης εγιναν μετα !!! ολεσ αυτεσ οι πολεοδομικες παραβασεις ποτε εγιναν?

Δηλαδη αυξηση προβολων, αλλαγες κουφωματων εσωτερικες διαρυθμισεις , διαμερισματωσεις ,κτηριοδομικες παραβσεισ κλπ.για τις οποιες συζηταμε λες και προκειται για κακουργηματικες πραξεις.Η στραβη μπορει να συμβει οποτεδηποτε με μια φασαρια μεταξυ γειτονων και καταγγελια στην πολεοδομια ,ενα σεισμο,αποκαλυπτεται η οτι το μπαλκονι του παππου ειναι τοσα χρονια παρανομο....Αν θελει το δικαστηριο να το ψαξει θα βρει στο τελος ενα επιβλεποντα που υπεγραψε ολα καλως γιατι οι πολεοδομιες εδω και χρονια βαζαν μια σφραγιδουλα "υποκειται σε μελλοντικο ελεγχο" ...

 Ο μηχανικος παντα ειχε ευθηνη και θα εχει....Αυτο πληρωνει ο πελατης,την αναληψη της ευθηνης για την νομιμοτητα του κτηριου και στη περιπτωση της ρυθμισης των αυθαιρεσιων την  αυξηση της αξιας της περιουσιας του.Αυτο πρεπει να αναλογει και στην αμοιβη μας.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Nniko απολυτα σωστος!! Ας ξεκινησουν τα δικαστηρια λοιπον για ολες τις ψευδης δηλωσεις των επιβλεποντων μηχανικων και επονται τα μπαρμπεκιου κλπ......γιατι μια κολονα δεν φυτευτηκε μετα το περας των οικοδομικων εργασιων ουτε ενας εξωστη μεγαλωσε και αυτα ειναι πολυ ευκολα να αποδειχτουν....

Link to comment
Share on other sites

giannisp... δεν μιλαω για κυνήγι μαγισσών αλλα ας μας πουνε αν πρεπει να δινουμε μια  βεβαιωση ερμηνευοντας τον νομο η θελουν  αποτυπωση της πραγματικοτητας  (με το αντίστοιχο πολιτικο κοστος γιατι είναι δυσκολότερη και ακριβότερη δουλεια) . Η ταυτοτητα αυτό θα απαιτει στο τελος ,την αποτυπωση της πραγματικοτητας ,και τοτε όπως λεει και ο προηγουμενος συναδελφος θα ζητανε  ρεστα από το μηχανικο που εδωσε βεβαιωση.

Link to comment
Share on other sites

Nniko το μεγαλο λαθος τους ειναι οτι αυτα που επρεπε να γινουν σε 40 χρονια προσπαθουν να τα κανουν σε 1-2 χρονια!!! Δεν γινονται αυτα τα πραγματα...ισως το κανουν και επιτειδες! Οι πληροφοριες μου λενε οτι πχ στη Μυκονο χτιζουν ολοι αυθαιρετα απο την μερα που σταματησε η πολεοδομια...δεν αλλαζει ευκολα το dna του Ελληνα!!

Link to comment
Share on other sites

Η εκτιμηση μου εναι οτι η νομοθετηση περι αυθαιρετων απο τον 3843 και μετα ειναι μια συστηματικα αυξανομενη πιεση για ελεγχο της ακινητης περιουσιας...

Η αποδειξη ειναι οτι θεσμοθετουνται και οργανα με τον καινουργιο νομο.Δεν μπορουμε (οι ιδιωτες μηχανικοι) να συνεχιζουμε αμερημνοι (και απληρωτοι) να επωμιζομαστε ευθηνες και να προσπαθουμε να βολεψουμε  καταστασεις με θολες ερμηνειες. 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.