Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Ας αφήσουμε λίγο το θέμα του εκούσιου πληστειριασμού.

Εαν πάω να κάνω τακτοποίηση σε ακίνητο, και ο γείτονας έχει κατασκευάσει περίφραξη εντός της ιδιοκτησίας του πελάτη, τι κάνω?

α)Προχωράω στην τακτοποίηση συμπεριλαμβανομένης και της περίφραξης? Μπορεί να τακτοποιηθεί περίφραξη που βρίσκεται εντός του ακινητου και όχι στα όρια?

β)Προχωράω στην τακτοποίηση του ακινήτου αλλά αγνοώ την αυθαίρετη περίφραξη αφού την κατασκεύασε ο γείτονας?

γ)Σταματάω την διαδικασία της τακτοποίσης και ενημερώνω τον πελάτη ότι δεν μπορεί να τακτοποιήσει το δικό του ακίνητο επειδή ο γείτονας εχει κατασκευασει αυθαίρετη περίφραξη?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα σε όλους,

για τις βεβαιώσεις νομιμότητας μηχανικού δεν υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ ιδιοκτήτη και μηχανικού, σωστά? Δηλαδή μπορεί ένας ιδιοκτήτης, εφόσον είναι και μηχανικός να εκδώσει την εν λόγω βεβαίωση για το διαμέρισμα του.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υφίσταται το ασυμβίβαστο. Μπορείς να προχωρήσεις σε έκδοση βεβαίωσης. Να ρωτήσεις το λογιστή σου πως θα κοπεί η απόδειξη, αν δηλαδή μπορείς να κόψεις απόδειξη (εννοείται μικρο ποσό) στον εαυτό σου .

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι το να τιμολογήσεις τον εαυτό σου είναι κατι αντίστοιχο με το να κάνεις like σε δικό σου post στο fb. 
Όμως έχει μια λογική όσον αφορά τις κρατήσεις. Αρα, κόβεις ώστε να πληρώσεις ΦΠΑ, ΦΕΜ κλπ. Επιβεβαιώνω
πάντως ότι δεν υφίσταται κάποιο ασυμβίβαστο.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά δεν το έχω κάνει και δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να εκδόσω ΑΠΥ στον εαυτό μου γι αυτό είπα στο συνάδελφο να ρωτήσει το λογιστή και να μας ενημερώσει.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω μπορείς να μιλήσεις με ΤΕΕ, υπάρχει η πιθανότητα κάτι να κάνεις και να παίρνεις απαλλαγή από αμοιβή. Νομίζω το είχε κάνει ένας συν/φος για τους γονείς του (δλδ να μην τους πάρει λεφτά και τυπικά)οπότε ίσως υπάρχει κάποια πρόνοια αντίστοιχη.

Link to comment
Share on other sites

Παλία υπήρχε μία τρελή διαδικασία (μέσω ΔΟΥ) δεν θυμάμαι πως την έλεγαν , που φαντάζομαι ότι υπάρχει μέχρι και σήμερα, όπου έκοβες στον ευατό σου χωρίς να χρεώνεσαι το φπα , μάλλον και το φεμ.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις. Ρώτησα έναν συνάδελφο που είχε κάνει την διαδικασία παλαιότερα και μου είπε ότι δεν είχε κόψει ΑΠΥ. Ωστόσο θα ρωτήσω τον λογιστή μου και θα σας ενημερώσω. Πάντως μάλλον με κόβω να βγάζω την βεβαίωση μέσω συναδέλφου καλού-κακού έναντι τυπικής αμοιβής.

Και κάτι ακόμη μιας και είναι η πρώτη φορά που βγάζω βεβαίωση νομιμότητας και θέλω να είμαι σίγουρος. Παλιότερα έχει γίνει τακτοποίηση Η/Χ με τον ν.3843/2010. Στην βεβαίωση που εκδώσω θα επιλέξω το κουτάκι που λέει: οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89. ? 

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που λέτε ίσχυε όταν είχαμε την υποχρέωση να καταθέσουμε την αμοιβή στην εθνική τράπεζα και το ΤΕΕ να παρακρατήσει το 2%. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι μας απαλλάσσει και από την φορολογική υποχρέωση. Παραθέτω από το αρχείο τα σχετικά έντυπα.

1η περίπτωση.jpg

αιτηση.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.