Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

(από μεταφορά. Pavlos33)

Καλησπέρα σας. 

Αντιμετωπίζω το εξής ζήτημα.  

Έκανα ένταξη αυθαίρετης κατοικίας στο Ν.4495/17 και ενημέρωσα τον ιδιοκτήτη ότι θα πρέπει εντός πενταετίας να έχει κάνει μελέτη στατικής επάρκειας. 

Έξι μήνες μετά την ένταξη στο νόμο, ο ιδιοκτήτης θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο, και  ο συμβολαιογράφος μου ζητά να έχει περαιωθεί η διαδικασία του Ν. 4495/17.  

Ερώτημα 1: Θα πρέπει να κάνω μελέτη στατικής επάρκειας προκειμένου να την καταθέσω στο σύστημα και να γίνει η περαίωση?

Ερώτημα 2: Γνωρίζεται με ποιο νόμο είναι υποχρεωτική η περαίωση της διαδικασίας για να γίνει συμβολαιογραφική πράξη?

Ευχαριστώ πολύ 

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν υπάρχει καμία υποχρέωση να γίνει περαίωση δήλωσης. Πολλοί συμβολαιογράφοι μπερδεύονται. Τα έχουμε εξηγήσει κατά καιρούς στο φόρουμ. Με οριστική υπαγωγή μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση. Μέσα σε αυτή αναγράφεται ότι απαιτείται ΜΣΕ  (η οποία θα εκπονηθεί εντός πενταετίας) και δεν έχει υποβληθεί

Τα σχέδια ότι είναι ταυτόσημα με  αυτά που έχουν υποβληθεί (ή αναρτηθεί) στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε οριστική υπαγωγή μπορεί να προστεθεί άλλος Μηχανικός ανάληψης της ΜΣΕ ή πρέπει να γυρίσει η δήλωση (αν επιτρέπεται μετά από 5 χρόνια) μέσω ΤΕΕ σε υπαγωγή?

Link to comment
Share on other sites

Μου έχει ζητηθεί να εκδώσω βεβαίωση νομιμότητας σε ισόγεια κατοικία μέρους 2οροφης οικοδομής (ισόγειο και 1ος όροφος). Το ισόγειο έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τον Ν.720/77 και εν συνεχεία και με τον Ν.1337/83 (έχει και την 3η φάση) ενώ ο όροφος έγινε με Ο.Α. προσθήκης το 1989. Μετά την αυτοψία, παρατήρησα δύο διαφορές σε σχέση με το σχέδιο.

  1. Στο σχέδιο του Ν1337/83, υπήρχε ένα κομάτι σαν ισόγεια βεράντα – Η/Υ ο ποίος κλίστηκε. Παρόλα αυτά συμπεριλαμβανόταν στην δόμηση (στο τοπογραφικό αλλά και στη δήλωση του Ν.720/77 φαίνονται όλα τα τετραγωνικά ), και επίσης στην Ο.Α. του 1ου ορόφου φαίνετε στα σχέδια, και στο Δ.Κ. αναφέρετε ως προσθήκη κατ επέκταση. Οπότε θεωρώ πως εδώ δεν έχω Υ.Δ. οπότε μπορώ να δώσω.

  2. Υπάρχει μια διαφορά – αύξηση - εσωτερικού ύψους (μεγαλύτερη του 5%), που από της μετρήσεις κατάλαβα ότι δεν είναι λόγο αύξησης του ύψους του κτιρίου, αλλά λόγω του ότι δεν έγινε ένα σκαλοπάτι 0,3μ που υπερυψώνει την πλάκα του ισογείου από το επίπεδο του εδάφους όπως φαίνετε στην τομή. Οπότε δεν έχω Υ.Υ. από την μία διότι η άνω πλάκα είναι στο ίδιο επίπεδο, αλλά αλλάζει ο όγκος του διαμερίσματος. Στις τομές της Ο.Α. του 1ου ορόφου, πλησιάζει στην τωρινή κατάσταση, αλλά έχει μια απόκλιση 0,05μ. Τι με συμβουλεύετε να κάνω. Βγάζω βεβαίωση, ή το χρεώνω με αναλυτικό? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι σ' αυτό που είχα ρωτήσει. Σε συζήτηση με τον λογιστή μου, μου ανέφερε πως δεν υπάρχει διαδικασία με την οποία κόβεις στον εαυτό σου αμοιβή με τις αντίστοιχες απαλλαγές που ανάφερε προηγούμενα συνάδελφος. Ωστόσο με παρέπεμψε να απευθυνθώ στο ΤΕΕ, ώστε να ζητήσω απαλλαγή από την αμοιβή που θα κατέβαλα ως ιδιοκτήτης και ταυτόχρονα μηχανικός του κτίσματος για το οποίο θέλω να εκδώσω βεβαίωση.

Link to comment
Share on other sites

Σε παραπέμπω σε προηγούμενη δημοσίευσή μου 

 

 

Το ζήτημα απαλλαγής από την κατάθεση αμοιβής στο ΤΕΕ είχε νόημα τότε που απαιτούνταν να κατατεθεί η αμοιβή στην ΕΤΕ και να κρατήσει το ΤΕΕ το 2%+χαρτόσημο+ΟΓΑ επί χαρτοσήμου. Σήμερα, ποια απαλλαγή να πας να αιτηθείς και για ποιο λόγο αφού η διαδικασία έχει καταργηθεί. 

Το ερώτημα παραμένει, αν ακόμη και να υπήρχε η απαλλαγή κατάθεσης αμοιβής, τίθεται φορολογική παράβαση η μη έκδοση απόδειξης. Θεωρώ όμως ότι ρωτώντας θα βρεθεί η άκρη. Ίσως ο δικός σου να μην ήξερε.

Μήπως η λέξη "αυτοπαράδοση" που ακούμε συχνά, σχετίζεται με το ερώτημα; Αν κάποιος φίλος ξέρει ας μας πει.

 

Link to comment
Share on other sites

Ρωτάω τώρα επειδή δεν γνωρίζω. Δηλαδή σε αντίστοιχη περίπτωση που ήθελε ιδιοκτήτης-μηχανικός να εκδώσει ΕΕΔΜΚ για εργασίες που θα εκτελούνταν επί της οικίας του, τι γινόταν? Μου φαίνεται λίγο παράλογο φορολογικά, αλλά και πρακτικά. Δηλαδή εφόσον το ποσό ήταν και μεγαλύτερο των 500 ευρώ (λέμε τώρα), θα έπρεπε να το καταθέσω και μέσω τραπέζης από προσωπικό μου λογαριασμό σε επαγγελματικό? Γιατί στην μεν μία κατάσταση υφίσταμαι ως ιδιώτης που αιτούμαι υπηρεσία, ενώ στην άλλη ως επαγγελματίας που εισπράττω για παροχή υπηρεσίας.

Παρ' όλα αυτά, τελικά θα απευθυνθώ σε συνάδελφο προκειμένου να με εξυπηρετήσει, ώστε να μην περιπλακούν τα πράγματα.

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Ενδεχομένως υπάρχει κάποια διαδικασία.  Θα μας πει κάποιος που την έχει κάνει. Πάντως φορολογικά δεν είναι σωστό να μη γίνει καμία ενέργεια.

Link to comment
Share on other sites

Όταν είχαν βγει οι συμφωνηθείσες αμοιβές, μου είχαν πει στο ΤΕΕ ότι πλέον δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με τις απαλλαγές από αμοιβές (τότε είχα ρωτήσει για μειωμένη, γιατί τα πιο πολλά σχέδια είχαν ήδη γίνει παλιότερα). Εφόσον δεν υπάρχει περιορισμός στο ύψος της αμοιβής, είναι δυνατή και η μηδενική. Είχα κάνει το σχετικό συμφωνητικό με τον πατέρα μου σε μια υπόθεση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.