Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Το θέμα μας δεν είναι η απαλλαγή από την κατάθεση αμοιβής στην εθνική τράπεζα. Το λέμε και παραπάνω. Τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται πλέον και γι αυτό δεν έχει κανένα νόημα να κινηθεί η παλιά διαδικασία μέσω του ΤΕΕ (δες προηγούμενα μηνύματα).

 Το ερώτημα είναι πως καλύπτεται φορολογικά και αν μπορεί να κόψει απόδειξη στον εαυτό του ή υπάρχει κάποια διαδικασία. Μηδενική αμοιβή δεν υπάρχει σε παροχή υπηρεσίας. Ενδεχομένως να υπάρχει διαδικασίας "δωρεάς" καθαρά για φορολογικούς σκοπούς.  Αν κάποιος το ξέρει και το έχει εφαρμόσει να το πει. Μην κάνουμε υποθέσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορεί κάποιος να μου πει εάν τσεκάρω την επιλογή στην έκδοση βεβαίωσης νομιμότητας:

οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89. ? 

 στην περίπτωση που παλιότερα έχει γίνει τακτοποίηση Η/Χ με τον ν.3843/2010.

Link to comment
Share on other sites

την έχω την βεβαίωση του 3843 με την τρίτη σφραγίδα κανονικά. Απλά αυτό που ήθελα να σιγουρέψω, μιας και δεν έχει τύχει να ξαναδώσω βεβαίωση με ήδη τακτοποιημένη αυθαιρεσία με παλαιότερο νόμο, ότι δεν επιλέγω να τσεκάρω το κουτάκι:

Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια (Οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσεις κτλ), στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.

αλλά το δεύτερο κουτάκι που προανέφερα. Σε ευχαριστώ.

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ. Μόλις πριν λίγο την έβγαλα, αλλά μάλλον έκανα μια μικροπατάτα καθώς στην τεχνική έκθεση αντί να αναφέρω την ημερομηνία περαίωσης της διαδικασίας της βεβαίωσης του ν.3843, ανέφερα την ημερομηνία καταχώρησης της δήλωσης. Αυτό με αφορμή την τρίτη σφραγίδα που ανέφερε προηγουμένως ο συνάδελφος. 

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Κίνηση πρώτη παίρνεις τη βεβαίωση περαίωσης με τις τρεις σφραγίδες που λέει ο Δημήτρης και ταυτόχρονα την κάτοψη πάνω στην οποία έχει διαγραμμιστεί ο Η.Χ που κλείστηκε. Κίνηση δεύτερη ελέγχεις όλο το ακίνητο (και τον τότε τακτοποιημένο χώρο) για αυθαιρεσίες. Επισημαίνω ότι οι περισσότερες τότε δηλώσεις είναι λανθασμένες καθώς ο τότε νόμος προέβλεπε ρύθμιση (πχ αλλαγή χρήσης σε υπόγεια, κλεισμένους ΗΧ κλπ) μόνο σε εντός εγκεκριμένου όγκου. Συνήθως διαπιστώνονται υπερβάσεις ύψους, οι οποίες από την φύση του τότε νόμου δεν μετρούνταν. Οπότε με μεγάλη προσοχή η χορήγηση της βεβαίωσης. 

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα

και να  μου επιτρεψετε  να συμπληρωσω οτι:

μπορει να βρεις μπροστα σου τρια διαφορετικα νουμερα  εμβαδου

ενα του συμβολαιου

ενα της υπερβασης

και ενα που πληρωσε/τακτοποίησε λιγωτερα, γιατι αφαιρουνταν οι εσωτερικοι τοιχοι...:smile:

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

η αλήθεια είναι πως έχω όντως διαφορετικά νούμερα εμβαδού. Το μεν συμβόλαιο περιελάμβανε και κάποια τετραγωνικά του ημιυπαιθρίου, μιας και ο τότε μηχανικός είχε συμπεριλάβει στη δόμηση και 5 τ.μ του ημιυπαιθρίου. Με τον 3843 τακτοποιήθηκε ολόκληρο το δωμάτιο και όχι τα υπολειπόμενα τετραγωνικά του Η/Χ (συνολική αλλαγής της χρήσης). Στην τακτοποίηση αυτή αφαιρέθηκαν οι εσωτερικοί τοίχοι. Στην πολεοδομία που πήγα μου είπαν πως το σωστό είναι να μετρήσω τα τετραγωνικά του διαμερίσματος χωρίς τον Η/Χ και στην συνέχεια να προσθέσω σ' αυτά, τα τετραγωνικά της τακτοποίησης. Υπέρβαση ύψους δεν υπάρχει πάντως.

Δηλαδή πχ: 

Συμβόλαιο = 65 τ.μ. (60 τ.μ + 5 τ.μ. Η/Χ που περιλαμβάνονται στη δόμηση)

Τακτοποίηση = 13 τ.μ. (με τους τοίχους 15 τ.μ)

Βεβ. Νομιμότητας. = 73 τ.μ. (60 τ.μ που ταυτίζεται με τα σχέδια  +13 τ.μ Η/Χ της τακτοποίησης)

Edited by Astrolavos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έκανα την τακτοποίηση δύο διαμερισμάτων με αυτοψία το Μάιο του 2018. Ο ιδιοκτήτης χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού τώρα που θα προχωρήσει σε μεταβίβαση. Τι διαδικασία πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσω (για αυτοψία θα πάω οπωσδήποτε);

1. Καταχώρηση νέας δήλωσης χωρίς αυθαιρεσίες με σχόλιο ότι αφορά προηγούμενη δήλωση τακτοποιημένου ακινήτου (με αριθμό και περιγραφή αυθαιρεσίας)

2. ή αίτημα επαναφοράς δήλωσης σε υπαγωγή

Υπάρχει περίπτωση ένας συμβολαιογράφος να ζητάει το 1 και άλλος συμβολαιογράφος το 2;

Edited by Mint
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.