Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, όταν η μοναδική παράβαση διαμερίσματος σε ρετιρέ είναι ένα κεραμοσκεπές στέγαστρο στη βεράντα, δίνω βεβαίωση εξαίρεσης?

Κατά τη γνώμη μου όχι, επειδή επηρεάζει τα πολεοδομικά μεγέθη του διαγράμματος, με την έννοια ότι ναι μεν δεν έχω υπέρβαση δόμησης-κάλυψης-ύψους ως προς το κτίσμα συνολικά, ωστόσο επηρεάζει το ιδεατό στερεό, ενώ (ακόμη και σε βεράντα προς τον ακάλυπτο πχ να ήταν) έχω υπέβαση κάλυψης της ιδιοκτησίας -μεμονωμένα.

ευχαριστώ για τη γνώμη σας

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σωστά , θα τακτοποιηθεί σαν παράβαση αναλυτικού και μετα θα πάρει βεβαίωση για μεταβίβαση....υπέρβαση κάλυψης δεν υπάρχει σύμφωνα με τον 4495 όπου τα στέγαστρα πάντα υπολογίζονται με αναλυτικό. Υπάρχει βέβαια και η λύση να ξηλωθεί εντελώς.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, σε διαμέρισμα που έχει μετατοπιστεί η είσοδος του διαμερίσματος κατά περίπου 2 μέτρα πιο δεξιά σε σχέση με τα εγκεκριμένα της πολεοδομίας, μπορούμε να δώσουμε βεβαίωση? ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

αν εννοείς οτι στον ίδιο τοίχο μετακινήθηκε πιο δεξιά (δηλαδή δεν άλλαξε το περίγραμμα της ιδιοκτησίας) τότε ναι μπορείς να δώσεις

Link to comment
Share on other sites

Το λοιπόν έχω κληθεί να δώσω βεβαίωση μηχανικού για ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που κτίστηκε με παλιά οικοδομική άδεια. Το διαμέρισμα έχει παρακολούθημα μια αποθήκη στο υπόγειο.  Το διαμέρισμα μαζί με την αποθήκη αγοράστηκαν πρόσφατα από μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που ασχολείται με αγορές και μεταπωλήσεις ακινήτων, κι έχει ήδη εκδοθεί βεβαίωση περί μη αυθαιρεσιών από τον μηχανικό του προηγούμενου ιδιοκτήτη, τον οποίο όμως η εταιρεία δεν μπόρεσε να βρει τηλεφωνικά για να τους εκδώσει νέα βεβαίωση με τα δικά τους στοιχεία, και για αυτό το ανέθεσαν σε εμένα. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν διαπίστωσα ότι η κάτοψη του υπογείου της πολεοδομίας, πέρα από το λεβητοστάσιο και το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, δείχνει όλο το υπόλοιπο υπόγειο ως ενιαίο χώρο με τον χαρακτηρισμό αποθήκαι, σε αντίθεση με το συμβόλαιο που έγινε πριν από μερικούς μήνες που περιγράφει με σαφήνεια μια αποθήκη με συγκεκριμένο αριθμό, επιφάνεια και όγκο που συνορεύει με άλλες αποθήκες, χωρίς να κάνει αναφορά σε κάποιο σχέδιο κάτοψης που να έχει προσκομιστεί στο συμβόλαιο αυτό ή σε προηγούμενο συμβόλαιο (πχ στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας) στην οποία να αποτυπώνονται οι περιγραφόμενες αποθήκες, το οποίο ομολογουμένως προξενεί εντύπωση!

Κατά την ταπεινή μου λοιπόν άποψη εδώ έχουμε μια περίπτωση όπου έπρεπε να είχε γίνει τακτοποίηση για διαφορετική διαμερισμάτωση σε σχέση με τα σχέδια της πολεοδομίας, η οποία όμως ουδέποτε έγινε. Θεωρώντας λοιπόν ότι η τακτοποίηση εκ των υστέρων φαντάζει αδύνατη, αφού αυτομάτως θα ακύρωνε το προηγούμενο συμβόλαιο από τη στιγμή που μιλάμε για μια αυθαιρεσία που πρέπει να  προϋπάρχει του 2011 για να μπορεί να τακτοποιηθεί, συζήτησα το συγκεκριμένο θέμα με την πολεοδομία της περιοχής και μου πρότειναν να γίνει ενημέρωση φακέλου πριν δοθεί η νέα βεβαίωση, όπου εγώ θα ελέγξω κατά πόσο τηρούνται τα περιγράμματα των οριζοντίων ιδιοκτησιών όλου του υπογείου από τη συμβολαιογραφική κάτοψη, εφόσον αυτή μπορέσει να βρεθεί, ή να ενημερώσω εγώ το αρχείο της πολεοδομίας με μια νέα κάτοψη αποτύπωσης του συνολικού υπογείου (το οποίο εξ ορισμού φαντάζει αδύνατο καθότι δεν είναι δυνατόν να βρεθούν τα κλειδιά όλως των αποθηκών του υπογείου για να γίνει κάτι τέτοιο) και να ελέγξω κατά πόσο συμφωνεί με τις διαστάσεις των ιδιοκτησιών που περιγράφονται στη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας προκειμένου να γίνει ο έλεγχος της νομιμότητας με βάσει το συμβόλαιο σύστασης αφού δεν υπάρχει συμβολαιογραφικό σχέδιο και δεν υφίστανται και τα χωρίσματα των αποθηκών στην κάτοψη της πολεοδομίας, και να προχωρήσει η πολεοδομία στην ενημέρωση φακέλου επικυρώνοντας  τη νέα κάτοψη που θα έχω συντάξει εγώ, και φυλάσσοντας την στο αρχείο μαζί με τα υπόλοιπα σχέδια της πολυκατοικίας. Έπειτα από αυτή τη διαδικασία θα μπορεί πλέον να εκδοθεί η πολυπόθητη βεβαίωση.

Όλα αυτά από τη μία φαντάζουν βουνό και από την άλλη έχεις την εταιρεία που λέει ότι βιάζεται να κάνει συμβόλαιο και θέλει τη βεβαίωση χθες. Πριν λοιπόν απορρίψω τη συγκεκριμένη δουλειά θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με τη διαδικασία που περιέγραψα παραπάνω και αν υπάρχει κάποια άλλη πρόταση που θα μπορούσε να φέρει κάποια λύση στο αδιέξοδο… Εσείς έχοντας μια κάτοψη πολεοδομίας υπογείου με τον χαρακτηρισμό αποθήκες γενικά και αόριστα σε έναν ενιαίο χώρο, που όμως στην πραγματικότητα έχει χωριστεί σε επιμέρους αποθήκες με τοίχους, θα δίνατε βεβαίωση χωρίς να έχετε πρώτα ρυθμίσει την διαφορετική διαμερισμάτωση? Τίθενται πάλι ερωτήματα κατά πόσο υπάρχει όντως εδώ υπέρβαση δόμησης-κάλυψης-υψους τα οποία έχουμε χιλιοσυζητήσει και από ό,τι έχω καταλάβει έχουμε καταλήξει ότι δεν είναι σύννομο να δίνονται βεβαιώσεις χωρίς την προηγούμενη ρύθμιση της διαφορετικής διαμερισμάτωσης και ότι η υπέρβαση δόμησης αφορά την επέκταση της μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας σε βάρος της άλλης, κι ας μην επηρεάζονται με αυτό τον τρόπο τα πολεοδομικά μεγέθη της οικοδομής στο σύνολό τους…

Η όποια άποψη καλοδεχούμενη…

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Κάνω μια σκέψη προς συζήτηση.

Από την στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο αποτύπωσης στο συμβόλαιο.

Μήπως θα μπορούσαμε την διαμερισμάτωση να την πούμε και αλλαγή διαρρύθμισης.

Οπότε με την σειρά Α82 θ) ----> Α81 παρ.3  ε) ----> Α29  ιζ).

η και

Α82 θ) ----> Α81 παρ.3  α) 

να δίναμε βεβαίωση με εξαίρεση;

 

Υ.Γ. Αυτό μου κάνει εντύπωση:

.......που περιγράφει με σαφήνεια μια αποθήκη με συγκεκριμένο αριθμό, επιφάνεια και όγκο που συνορεύει με άλλες αποθήκες, χωρίς να κάνει αναφορά σε κάποιο σχέδιο κάτοψης που να έχει προσκομιστεί στο συμβόλαιο αυτό ή σε προηγούμενο συμβόλαιο.......

edit:  η και Α82 θ) ----> Α81 παρ.3  ζ) ;  Αν πληρεί τους όρους της αποθήκης

Edited by karanus
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, ότι το συμβόλαιο περιγράφει την αποθήκη νούμερο 9 που συνορεύει βόρεια με την αποθήκη νούμερο 10, νότια με κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, ανατολικά με την αποθήκη νούμερο 6 κτλ. Άρα αφού μιλάμε για παρακολουθήματα οριζόντιων ιδιοκτησιών δεν μπορούμε να το βαφτίσουμε αλλαγή διαρρύθμισης..

Link to comment
Share on other sites

Δεν αξιζει τον κόπο κάποιος να εισπράξει π.χ. 200 ευρώ για μια βεβαίωση και να βάλει ".....το κεφάλι του στο στόμα του λύκου εσαεί"!!!!

Άσε κανεναν "αλμπάνη" να το κάνει...  

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι από ό,τι φαίνεται προς τα εκεί πάει η δουλειά, απλά άνοιξα αυτή την κουβέντα για να μαζέψω πρώτα γνώμες μήπως υπήρχε κάποια άλλη λύση που δεν είχα σκεφτεί...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.