Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

το θέμα είναι περισσότερο νομικό και όχι πολεοδομικό εφόσον δεν έχεις διαφορές με τα σχέδια της πολεοδομίας. Η μόνη λύση που μπορώ να σκεφτώ είναι να γραφτεί οτι υπάρχει ρυθμισμένος χώρος με 3843 10μ2 και να μην αναφέρεις κάτι για τα μ2 του διαμερίσματος . Σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν τα μ2 του τίτλου (εκτός των ρυθμισμένων 3843) θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της ΣΟΙ  (μπορεί όλοι οι όροφοι να έχουν πρόβλημα). 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σωστα

τα τμ ενος διαμεριδσματος ειναι τα "καθαρα" μετα των εσωτερικων τοιχων και το "μισο" των τοιχων προ ομορα διαμερισματα ή/και ολοκληρο τον τοιχο προς τα κοινοχρηστα.

Τα "μικτα" ειναι λογιστικα μετρα...δεν υπαρχουν σαν τμημα, αλλα σαν "αριθμητικο ποσοστο" συμμετοχης του διαμερισματος στην εισοδο, τις σκαλες, τους διαδρομους κλπ.

Στα Ε9 και κτηματολογιο και στο υποθ/κειο υπαρχουν μονον τα καθαρα.

Και, οπως ειπε ο φιλος killertomato [+1]

αφου διαβασεις το συμβολαιο καλα,

εσυ μετρας τα 45 που λεει το συμβολαιο [όπως τα αναφερει εκει]

τα δε τμ. του  ΗΧ μεταβιβαζονται με την..."3η σφραγιδα"

Αν προκυπτει οτι μέσα το καθαρο εμβαδον δεν εβαλαν τους τοιχους, ειναι λαθος

και δεν βλεπω πώς θα διορθωθει χωρις τρεχαματα και δυσεπιλυτα προβληματα.

Αρα, το θεμα ειναι "ό,τι δεις και ό,τι πείς εσυ..."

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο που βλέπω σαν λύση είναι να προτείνω να εκδώσω βεβαίωση νομιμότητας χωρίς να αναφέρω τμ στο πεντσέλιδο, το οποίο δεν είναι υποχρεωτικό έτσι κι αλλιώς, για να μην φορτωθώ εγώ τα λάθη των παλιών συμβολαίων. Ή εναλλακτικά να γράψω στην τεχνική έκθεση ότι: το εμβαδόν σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας είναι 45 τμ και υφίσταται και τακτοποιημένος με 3843 χώρος 10 τμ. Διόρθωση της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας με τη συναίνεση όλης της πολυκατοικίας φαντάζει αδύνατο!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Πρόκειται να δοθούν 3 βεβαιωσεις μηχανικού έπειτα από σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας σε οικόπεδο για διαμέρισμα ισογείου οικοδομής, διαμέρισμα Α οροφου οικοδομής και μελλοντικό ισόγειο κτίσμα (όχι μελλοντικός όροφος της ίδιας οικοδομής, γιατί έχει εξαντληθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος) στο οικόπεδο. Στο περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου έχουν ήδη τακτοποιηθεί 3 αυθαίρετες αποθήκες. Για το μελλοντικό κτίσμα δίνουμε βεβαίωση αδόμητου (το πιο πιθανό κατά τη γνώμη μου) ή βεβαίωση ότι οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις κτλ...??

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Από ότι κατάλαβα έχεις ΟΙ 1: ισόγειο διαμέρισμα, ΟΙ 2: διαμ, α' ορόφου και ΟΙ 3: δικαίωμα σε δόμηση.
Σκέψη 1: Μία από τις 3 αυθαίρετες αποθήκες ανήκουν στην ΟΙ 3 -> βεβαίωση 2 (οι υφιστάμενες αυθαίρετες....)

Σκέψη 2: Το οικόπεδο ανήκει σε όλες τις ιδιοκτησίες, καθώς έχεις ΟΙ και όχι κάθετη. Στο οικόπεδο εκτός από τα 2 διαμ, υπάρχουν οι αποθήκες -> βεβαίωση 2

Σκέψη 3: Το μελλοντικό κτίσμα θα κτιστεί σε ορισμένο μέρος του οικοπέδου - κάθετη/ χώρο αποκλειστικής χρήσης της ΟΙ 3 -> βεβαίωση 3 (αδόμητο)

Link to comment
Share on other sites

Η σκέψη 2 αφορά την υπόθεσή μου. Το θέμα είναι ότι στη βεβαίωση αδόμητου εμείς (σύμφωνα με το κείμενο της βεβαίωσης) βαιώνουμε ότι στο ακίνητο δεν υπάρχει κτίσμα, και όχι ότι στο οικόπεδο δεν υπάρχει κτίσμα. Άρα αν το ακίνητο που εξετάζουμε αφορά μελλονική δόμηση με χιλιοστά επί του οικοπέδου, και όχι οικοπεδική έκταση, τότε η βεβαίωση λογικά θα πρέπει να εκδίδεται με τη λογική ότι αφού δεν υπάρχει αυτή η στιγμή το μελλοντικό κτίσμα τότε βεβαιώνουμε αυτό ακριβώς, ότι δηλαδή δεν υπάρχει, άρα είναι αδόμητο. Με αυτή τη λογική ταυτίζονται και οι συμβολαιογράφοι. Είναι δηλαδή ακριβώς το ίδιο με το να έπρεπε να εκδώσουμε βεβαίωση για μελλοντικό όροφο και στην  ταράτσα της πολυκατοικίας να υπάρχει πχ αυθαίρετο κοινόχρηστο δώμα, το οποίο παρουσιάζεται και συχνότερα. Πάλι για αδόμητο θα πρέπει να εκδοθεί η βεβαίωση, οπότε δεν βλέπω κάποια διαφορά με την σημερινή μου υπόθεση. Θα το συζητήσω και με το συμβολαιογράφο, αλλά μάλλον ξέρω από τώρα τι θα μου πει..

Link to comment
Share on other sites

Το δικαίωμα μελλοντικής -κατ επέκταση της οικοδομής-δόμησης, θεωρητικά και υπό την προυπόθεση τήρησης πολεοδομικών διατάξεων θα μπορούσε να υλοποιηθεί σε κάθε σημείο του υπάρχοντος ακαλύπτου χώρου. Ήδη, όπως αναφέρεις υπάρχουν τακτοποιημένες αποθήκες. Από τη στιγμή που ήδη υπάρχουν κτίσματα, πως θα βεβαιώσεις περί αδόμητου, έστω και υπό την παραδοχή ότι το ακίνητο για το σκοπό έκδοσης βεβαίωσης, ταυτίζεται με το δικαίωμα μελλοντικής-κατ επέκταση-δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

Το ακίνητο αφορά μελλοντική δόμηση και βάσει του πίνακα χιλιοστών του αναλογούν συγκεκριμένα χιλιοστά και συγκεκριμένα τμ, τα οποία έχουν προκύψει από τον συντελεστή δόμησης που έχει απομείνει στο οικόπεδο αφαιρούμενων των τμ του κτιρίου που είναι με ο.α. και αφαιρουμένων των τμ των τακτοποιημένων αυθαίρετων κατασκευών που αφορούν αποθήκες στον κοινόχρηστο χώρο. Από αυτά λοιπόν τα 140 τμ που απομένουν και αφορούν το δικαίωμα της μελλοντικής δόμησης δεν έχει χτιστεί τίποτα, ούτε νόμιμα ούτε αυθαίρετα. Άρα το «ακίνητο» δεν είναι αδόμητο?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Αυτό ακριβώς αναφέρω. Το δικαίωμα μελλοντικής -κατ επέκταση-δόμησης έχει οριστεί εντός κάποιας καθορισμένης επιφάνειας αποκλειστικής χρήσης η οποία φαίνεται σε κάποιο τοπογραφικό διάγραμμα ή απλώς λεκτικά αναφέρεται;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυρισθεί ότι μια ενδεχόμενη θέση της μελλοντικής δόμησης είναι και η θέση των υφιστάμενων αποθηκών, οπότε δεν νοείται βεβαίωση αδόμητου. Με ποιο επιχείρημα θα το αντικρούσεις;

 

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρεται απλώς λεκτικά ως μελλοντικό ισόγειο κτίσμα 140 τμ. Το επιχείρημα είναι κατ΄εμέ αυτό που έγραψα παραπάνω, ότι δηλαδή αυτές οι αποθήκες έχουν κατασκευαστεί και έχουν ρυθμιστεί με 4495, οπότε είναι νομίμως υφιστάμενες κατασκευές και 1ον η μελλοντική δόμηση δεν μπορεί να γίνει στο ίδιο περίγραμμα του εδάφους που αυτές πατούν (θα πρέπει να κατεδαφιστούν για να γίνει αυτό) και 2ον έχουν δοθεί συγκεκιμένα τμ στη μελλοντική δόμηση από τα οποία έχουν ήδη αφαιρεθεί τα τμ των αποθηκών, άρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ρυθμισμένες κατασκευές καθ΄υπέρβαση της δόμησης της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Είναι κάτι διαφορετικό μέσα στο οικόπεδο η μελλοντική δόμηση και κάτι διαφορετικό το διώροφο κτίριο με ο.α. και οι ρυθμισμένες αποθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.