Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

ΚΑΝΑ , αν ποτε η δήλωση σου ελεγχθεί με ΕΔ θα προκαλέσει γενικό κοκομπλόκ. Θα συμφωνήσω με Ιάσονα οτι όσο "διορθώνουμε" λάθη περαιωμένων δηλώσεων συναδέλφων είναι σαν να τους δίνουμε συγχωροχάρτι και η λαμογιά τους να συνεχίζεται (τρώγοντας μας μερίδα απο την πίτα) . Ακόμα χειρότερα μας παρασύρουν με την υποτιθέμενη ασχετοσύνη τους να παίξουμε και εμείς με αυτές τις παραμέτρους. Ο καθένας ας πορεύεται όπως νομίζει καλύτερα. 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

το αν  αποδοθούν ευθύνες ή όχι στους προηγούμενους συν/φους μου, λόγω μη εφαρμογής των Ν 4178 +4495 είναι άλλο θέμα  

Πάντως  κακώς κατά τη γνώμη μου πιστεύετε -όσοι πιστεύετε- ότι εγώ με τη δήλωση μου τους δίνω συγχωροχάρτι.

Το μόνο που κάνω είναι να κάνω μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από το σύστημα αυθαιρέτων ΤΕΕ.

Όσο για το αν τελικά και η δική μου ΤΕΛΙΚΗ κατά κάποιο τρόπο ρύθμιση είναι σωστή ή όχι κατά το ν 4495/17 φυσικά και δεν μπορώ να αρνηθώ τις ευθύνες μου και τις αναλαμβάνω πλήρως!   

υ.γ

για να μην έχεις ευθύνες πρέπει αγόγγυστα  και  εξ αρχής να πεις "ΔΕΝ ασχολούμαι με αυθαίρετα"

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα,

Μου ζητήθηκε Βεβαίωση Μηχανικού για διαμέρισμα. Μου δόθηκε μόνο το συμβόλαιο στο οποίο αναγράφεται "...αυτοτελές και διηρημένος διαμέρισμα (...) εμβαδού μέτρων τετραγωνικών εβδομήκοντα πέντε (75) μετά της αναλογίας την κοινοχρήστων και κοινοκτήτων της όλης οικοδομής...".
Από την άλλη, στο Ε9, το διαμέρισμα έχει δηλωθεί 70 τμ.
Κατά την αυτοψία, διαπίστωσα ότι το διαμέρισμα είναι περίπου όπως φαίνεται στα σχέδια, με μικρές αποκλίσεις στις διαστάσεις των χώρων (έκανα μετρήσεις), ΟΜΩΣ, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι όπως φαίνονται στην άδεια της οικοδομής. Ενώ στην άδεια φαίνεται ΜΟΝΟ κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, στην πραγματικότητα υπάρχει κλιμακοστάσιο με τις διαστάσεις της αδείας ΚΑΙ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ.
Τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

-Οταν σε συμβολαιο γραφονται τα μικτα τμ, υπαρχει μειωτικος συντελεστης  δλδ   εμβαδον μικτο Χ0,90=....

αρα δικαιουται να  διορθωσει το Ε9 με βαση σχετικη διαταξη στο νομο.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΚΥΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ
(ΣΤΗΛΗ 12)
Αναγράφεται η επιφάνεια των κύριων χώρων του κτίσματος σε τετραγωνικά μέτρα. Τα τετραγωνικά μέτρα αναγράφονται σε ακέραιο αριθμό και, προαιρετικά, μέχρι δύο δεκαδικά ψηφία.
Εφόσον επί ακινήτου υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας, με την οποία εξαντλείται το σύνολο (100%) του ακινήτου, αναγράφεται η επιφάνεια των κύριων χώρων αυτής και όχι η επιφάνεια τυχόν κοινόχρηστων χώρων της οικοδομής. Σε περίπτωση που στο συμβολαιογραφικό έγγραφο αναγράφεται μόνο η μικτή επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας (δηλαδή εφόσον συμπεριλαμβάνονται και κοινόχρηστοι χώροι), προκειμένου να προσδιοριστεί η καθαρή επιφάνεια, η οποία θα αναγραφεί στη δήλωση, αφαιρείται ποσοστό 10% της μικτής επιφάνειας.

 

-οι αποκλισεις στις διαστασεις των χωρων, αποτελουν εσωτερικη διαρρυθμιση.

-τυχον διαφορές των κοινοχρηστων, εφοσον δεν οφειλονται σε επεκταση της δικης σου ΟΙ στα κοινοχρηστα ή των κοινοχρηστων σε βαρος της δικης σου ΟΙ

δεν σε αφορουν.

Ερωτάται, εάν οφειλεις απλα να το αναφερεις, προς γνωση οτι στο μελλον θα απαιτηθουν καποια εξοδα κατα την "ταυτοτητα ακινητων"

[η οποια,  οταν θεσπισθει,  θα στειλει στα δικαστήρια τους μισούς συνιδιοκτήτες ολων των οικοδομών της χωρας κατα των αλλων μισών..]

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

πρέπει να βρεις και το σχέδιο που επισυνάπτεται στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών για να δεις να συμπίπτει με την πραγματικότητα. Μπορείς να δεις και την περιγραφή του διαμερίσματος και με τι συνορεύει (αν αναφέρει ανελκυστήρα τότε μάλλον είναι περασμένος στη ΣΟΙ). Για να μπει μια σωστή κάτοψη καλό θα ήταν να τακτοποιήσεις εστω και με διαφορετική διαμερισμάτωση.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνήσω με τον ΚΑΝΑ στην αντιμετώπιση, καθώς όπως σχολιάστηκε επίσης:

Στην περίπτωση λάθους, μετά από έλεγχο από ΕΔ, κοινοποιείται στον μηχανικό η απαίτηση να κάνει τις διορθώσεις του και λογικό είναι αν δεν καταφέρουν να του κοινοποιήσουν το λάθος, να αναλάβει άλλος συνάδελφος να κάνει την διόρθωση, με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Δεν λέει πουθενά όμως ότι αν δεν μεσολαβήσει έλεγχος από ΕΔ, προσπάθεια κοινοποίησης στον μηχανικό και αδυναμία να τον βρουν, δεν μπορούν να γίνουν διορθώσεις που ανακαλύφθηκαν εκ των υστέρων, ειδικά δε καλή τη πίστη.
Αυτό για την παραίτηση του αρχικού μηχανικού, μετά το πέρας της διαδικασίας, δεν είμαι σίγουρος αν είναι απαραίτητο. Στην περίπτωση οικοδομικών αδειών, όταν εκδοθεί μια άδεια, μπορεί να αναλάβει νέος την αναθεώρηση και έκδοση νέας. Παραίτηση και αλλαγή μελετητή συναντάμε κατά την διάρκεια της διαδικασίας.

Θα πρέπει να εκτιμηθεί τυχόν δόλος από τον συνάδελφο που αναλαμβάνει να κάνει την διόρθωση και τυχόν δόλος, φυσικά βαρύνει τον ιδιοκτήτη και τον αρχικό μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Για έκδοση βεβαίωσης σε διαμέρισμα όπου υπάρχει τακτοποίηση (από άλλον συνάδελφο), υπάρχει κάποιο απαραίτητο δικαιολογητικό που πρέπει να ανέβει στο σύστημα ώστε να εκδοθεί η βεβαίωση? π.χ. ανάθεση από τον ιδιοκτήτη/αιτών, ή το έντυπο τακτοποίησης κτλ?

Link to comment
Share on other sites

Δικαιούται να  δοσει βεβαιωση ο δευτερος, για τακτοποίηση που εκανε "αλλος"?

Γιατι δεν δινει την βεβαιωση ο πρώτος?

Link to comment
Share on other sites

Για ποίο λόγο να μην δικαιούται, ο δεύτερος μηχανικός απλά βεβαιώνει ότι αυθαιρεσία υπάρχει έχει τακτοποιηθεί.  Όσο για το λόγο υπάρχουν διάφοροι, μπορεί να είναι εξωτερικό ο πρώτος, να μάλωσαν με τον ιδιοκτήτη κτλ…

Απλά βλέπω ότι το σύστημα δεν ζητάει κάτι σαν απαραίτητο δικαιολογητικό, δεν θα έπρεπε έστω μια ανάθεση από τον ιδιοκτήτη να την ζητάει…

Μπορούμε να την ανεβάσουμε παρόλα αυτά, απλά μιλάω για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Πρώτα από όλα μη βιάζεσαι. Στην άβυσσο ευθυνών που μας έχουν επιβάλλει πρέπει να προσέχουμε. Ακόμη και το ότι ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να αναθέσει στον αρχικό μηχανικό μπορεί να παίζει το ρόλο του και να υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο που δεν τακτοποιούνται ή έγιναν μεταγενέστερα. Το σύστημα στις βεβαιώσεις δεν απαιτεί καμία ανάρτηση δικαιολογητικών. Αυτό είναι γνωστό και από προηγούμενους νόμους. Απλώς στην τεχνική έκθεση θα αναγράψεις τα στοιχεία της προηγούμενης δήλωσης και θα μνημονεύσεις α/α και ηλεκτρονικό κωδικό.

Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ είναι ένα συμφωνητικό με τον πελάτη σου για να πληρωθείς από τη στιγμή που θα ανακαλύψεις αυθαιρεσίες και δεν θα μπορεί η βεβαίωση να εκδοθεί. Θα πρέπει επίσης να λάβεις την οριστική υπαγωγή και τα σύνοδα σχέδια της τακτοποίησης καθώς επίσης οικοδομική άδεια και σχέδια που τη συνοδεύουν για τα νόμιμα μέρη του ακινήτου.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.