Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Μια περιπτωση είναι να μην υπάρχει κάτι άλλο προς ρύθμιση και να ανοιγεις δήλωση μόνο για βεβαίωση με αναφορά στην τακτοποίηση του 3843

Η μπλεγμένη περίπτωση είναι να ανοιγεις δήλωση για να προσθεσεις άλλες άσχετες αυθαιρεσίες και να είσαι εκτεθειμένος ως προς τα μέτρα των τοιχοποιιών. Γιατί δεν τα πρόσθεσες; Ας λένε οι εγκύκλιοι ό,τι θέλουν (που εμένα προσωπικά δε με πείθουν γιατί δεν τις βρίσκω λογικές στο συγκεκριμένο σημείο)

Edited by albert
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

4 ώρες πριν, janna said:

Υπάρχει ένα θέμα με τις τακτοποιήσεις τουν3843 και ειδικά  όταν γίνεται μεταβίβαση  που  δεν συμφωνούν τα μ2 του διαμερίσματος που μεταβιβάζεται με μ2 υπάρχοντος και ρυθμισμένου ακριβώς γιατί δεν έχουν υπολογιστεί  οι τοιχοποιιες

δεν αντιλαμβανομαι γιατί να  υπαρχει "θεμα"  και ποιός το θετει....

Απο τις πρωτες κι' ολας  τακτοποιησεις που εγιναν, συμφωνησαμε όλοι οι "μετεχοντες" σε συμβόλαια  για το περιεχομενο της βεβαιωσης  και  συνταχθηκαν και μεταγραφησαν  οριστικα συμβολαια [και εχω συνυπογραψει τετοια συμβόλαια]  με την διατυπωση απο τον μηχανικο ως εξης:

Εμβαδου 45 τμ μικτα, και 38 τμ. καθαρα. Γινεται μνεια οτι υπηχθη στον 3843 για εμβαδον...-εστω- 35 τμ,

λογω μη προσμετρησης των εσωτερικων τοιχων στην ολη διαδικασια   της τακτοποιησης,  με βαση σχετικη διαταξη στον νομο  και εχει εξοφληθει και η τριτη δοση, με βαση την τριτη σφραγιδα.

Με αυτο το περιεχομενο -ή κατι παρεμφερές- γινονταν και γινονται τα συμβολαια.

Το αρχικο συμβόλαιο δεν αλλαζε. Η  μεταβιβαση γινονταν και γινεται  παντοτε στα τμ. του τιτλου που ειχε μεταγραφεί και, απλά, βεβαιωνονταν οτι εχει πληρωθει το σωστο προστιμο.

Ποιός θετει "θεμα"?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Dimitris GM

Αυτό που έγραψες παραπέμπει στην εύκολη περίπτωση να δίνεις βεβαίωση για ιδιοκτησία όπου η μόνη ρύθμιση που έγινε ήταν με τον 3843. Οπότε και συμφωνώ. 

Το κατά πόσο είναι σωστή η οδηγία να παραλείπονται οι τοίχοι είναι μια παλιά συζήτηση που έχει γίνει. Το θέμα υπήρχε και υπάρχει επειδή οι οι ίδιοι τοίχοι που παραλείπονται στη ρύθμιση, σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εμβαδομετρησης θα μετρούσαν στη δομηση. Ο νόμος έδινε μια κατεύθυνση τότε (εγκύκλιος 5/10). Δεκτο. Με την εγκύκλιο 2 της 31-5-19 , άρθρο 100, επανεπιβεβαιώθηκε η ίδια οδηγία. Κατα τη γνώμη μου αυτό αποτελεί συνέχιση ενός λάθους μόνο και μόνο για να μην εκτεθεί ο νομοθετης για την οδηγία που έδινε τότε.

(Δε θυμάμαι τι ίσχυε με 4014 και 4178. Προσωπικά δεν ασχολήθηκα γιατί επ' ευκαιρία *νέας* πρόσθετης τακτοποίησης έβαζα μέσα και τους τοίχους)

Το πρόβλημα θα λυνόταν πολύ απλά ορθά και λογικά, αν η οδηγία έλεγε σήμερα (και γενικά μετά τη λήξη ισχύος του 3843) ότι αν μεν δεν έχετε να ρυθμίσετε κάτι άλλο και θέλετε μόνο να δώσετε βεβαίωση οκ, δεν κάνετε κάτι άλλο. Αλλά αν ρυθμίζετε πρόσθετες αυθαιρεσίες, τακτοποιήστε με την ευκαιρία και τις τοιχοποιιες που έμειναν έξω κατά τη ρύθμιση με 3843.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ζήτημα αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του μηχανικού αλλά και του συμβολαιογράφου.

Edited by albert
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Πρόκειται για αγοραπωλησία  γκαρσονιέρας σε πολυκατοικία με άδεια του 1979 δίχως φάκελο ( βεβαίωση απώλειας φακέλου από πολεοδομία)  , για να δοθεί βεβαίωση περί μη αυθαίρετων χώρων μιας και υπάρχει μόνο το στέλεχος άδειας , και μία  κάτοψη που συνοδεύει τη σύσταση, θα χρειασθεί να γίνει α)ανασύσταση φακέλου (ήδη έχει αρνηθεί ο πελάτης), β)τακτοποίηση όλου του διαμερίσματος ως όλο αυθαίρετο γ) να το δηλώσω με μία κατηγορία 3 ή διαμερισμάτωση (ίσα για να πω ότι αυτή είναι η πιθανή αυθαιρεσία), δ) τίποτα από τα παραπάνω και με ευθύνη μηχανικού και με τα στοιχεία και την δικιά του κρίση να δοθεί βεβαίωση??

Να σημειωθεί ότι:

1) σε σχέση με την κάτοψη της σύστασης υπάρχει μία απόκλιση σε μία διάσταση του περιγράμματος της γκαρσονιέρας <5%.

2) δύο πολεοδομίες μου πρότειναν να συγκρίνω με κάτοψη συμβολαίου και να δώσω βεβαίωση...(το λέω αυτό γιατί μπορεί να είναι λάθος αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, με την έννοια ότι σε περίπτωση καταγγελίας αυτές οι πολεοδομίες είναι που θα μας ελέγξουν..)

3) αν το βάλω στα αυθαίρετα, ποια αυθαιρεσία θα δηλώσω? Σε άλλη περίπτωση που ήταν κατηγορία 1, ήταν εύκολο....τώρα τι κάνω?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

19 λεπτά πριν, Roukat said:

Καλημέρα, θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση. Πρόκειται για αγοραπωλησία  γκαρσονιέρας σε πολυκατοικία με άδεια του 1979 δίχως φάκελο ( βεβαίωση απώλειας φακέλου από πολεοδομία)  , για να δοθεί βεβαίωση περί μη αυθαίρετων χώρων μιας και υπάρχει μόνο το στέλεχος άδειας , και μία  κάτοψη που συνοδεύει τη σύσταση, θα χρειασθεί να γίνει α)ανασύσταση φακέλου (ήδη έχει αρνηθεί ο πελάτης Κακώς.... Δεν είναι στο χέρι του.... Αν θέλει να πουλήσει θα κάνει ό,τι του πεις... Αλλιώς πάπαλα....), β)τακτοποίηση όλου του διαμερίσματος ως όλο αυθαίρετο Η' ανασύσταση μερική ή ολική του φακέλου της ΟΑ ή δήλωση εξ ολοκλήρου αυθαίρετο ως κατηγορία 2 (φτηνό)....  γ) να το δηλώσω με μία κατηγορία 3 ή διαμερισμάτωση (ίσα για να πω ότι αυτή είναι η πιθανή αυθαιρεσία), Άσχετο, λάθος και μη νόμιμο.... δ) τίποτα από τα παραπάνω και με ευθύνη μηχανικού και με τα στοιχεία και την δικιά του κρίση να δοθεί βεβαίωση?? Ας το κάνει τότε κάποιος "αλμπάνης" μηχανικός κι όχι επαγγελματίας μηχανικός που ζει από τη δουλειά του.....

Να σημειωθεί ότι:

1) σε σχέση με την κάτοψη της σύστασης υπάρχει μία απόκλιση σε μία διάσταση του περιγράμματος της γκαρσονιέρας <5%. Δεν ξέρεις αν αυτή είναι η εγκεκριμένη, οπότε ξέχαστο......

2) δύο πολεοδομίες μου πρότειναν να συγκρίνω με κάτοψη συμβολαίου και να δώσω βεβαίωση...(το λέω αυτό γιατί μπορεί να είναι λάθος αλλά είναι σημαντικό στοιχείο, με την έννοια ότι σε περίπτωση καταγγελίας αυτές οι πολεοδομίες είναι που θα μας ελέγξουν..) Να το κάνει τότε ο "πολεοδόμος", να πάρει τα 200 ευρώ της αμοιβής και ν' αναλάβει την ευθύνη της πράξης του.....

3) αν το βάλω στα αυθαίρετα, ποια αυθαιρεσία θα δηλώσω? Εξ ολοκλήρου αυθαίρετο... Είναι μηδαμινό το πρόστιμο..... Σε άλλη περίπτωση που ήταν κατηγορία 1, ήταν εύκολο....τώρα τι κάνω? Δυστυχώς είναι μονόδρομος αυτή η λύση......

Ευχαριστώ!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δεν κάνεις και ένα γραπτό ερώτημα σε αυτές τις πολεοδομίες να δούμε αν θα σου απαντήσουν γραπτός το ίδιο και να δούμε και σε πιο νόμο/άρθρο βασίζονται, νομίζω έχουν την τακτική «φύγε κακό από το κεφάλι μου» και λένε προφορικά ότι θέλουν.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

@Roukat Άν έχεις κάποια στοιχεία απο την ο.α που να μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να κάνει τη ρύθμιση τότε την κάνεις. 
Στην περιπτωσή σου καταλαβαίνω πως δεν έχεις κάποιο στοιχείο της ο.α πλήν του εντύπου. Αρα καθίσταται πρακτικώς αδύνατη η εξαγωγή, έστω
και με δυσμενής θεωρήσεις υπέρ του...δημοσίου,  νομιμων υφιστάμενων κλπ. Επομένως, δυστυχώς πάς σε ότι σου λέει ΙΑΣΟΝΑΣ.

Εκτός και άν καταφέρει ο πελάτης μετά απο ψάξιμο και βρεί κάτι ακόμα απο την άδεια. Πχ κάποιες κατόψεις ή το ΔΚ.
Καλο είναι πρώτα να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια αναζήτησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.