Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

On 31/1/2019 at 6:39 ΜΜ, Astrolavos said:

Ρωτάω τώρα επειδή δεν γνωρίζω. Δηλαδή σε αντίστοιχη περίπτωση που ήθελε ιδιοκτήτης-μηχανικός να εκδώσει ΕΕΔΜΚ για εργασίες που θα εκτελούνταν επί της οικίας του, τι γινόταν? Μου φαίνεται λίγο παράλογο φορολογικά, αλλά και πρακτικά. Δηλαδή εφόσον το ποσό ήταν και μεγαλύτερο των 500 ευρώ (λέμε τώρα), θα έπρεπε να το καταθέσω και μέσω τραπέζης από προσωπικό μου λογαριασμό σε επαγγελματικό? Γιατί στην μεν μία κατάσταση υφίσταμαι ως ιδιώτης που αιτούμαι υπηρεσία, ενώ στην άλλη ως επαγγελματίας που εισπράττω για παροχή υπηρεσίας.

Παρ' όλα αυτά, τελικά θα απευθυνθώ σε συνάδελφο προκειμένου να με εξυπηρετήσει, ώστε να μην περιπλακούν τα πράγματα.

Συνάδελφε τι έκανες τελικά; 

Έχω κι εγώ ακριβώς ίδια περίπτωση 

Πουλάω διαμέρισμα και θέλω να μου εκδώσω βεβαίωση, οπότε δεν ξέρω τι θα κάνω με τα φορολογικά-λογιστικά

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

θέλω να επανέλθω σε ερώτημα που έθεσε Συνάδελφος παραπάνω. Ονοματίζει πως σε ακίνητο τακτοποιημένο όπως παρατήρησε, είδε ότι παράθυρο το είχαν κάνει πόρτα. Φαίνεται νομίζω μια σελίδα πριν. Θα ήθελα να ξέρω γιατί πρέπει να το τακτοποιήσει? Δηλαδή χρόνια τώρα το να γίνει ένα παράθυρο πόρτα κατ' εμένα, την ταπεινή μου άποψη λεω, δεν παίζει κανένα μεγάλο ρόλο. Καθώς έχω υπάρξει συνάδελφος Αρχιτέκτονας Μηχανικός μελετητής γνωρίζω ότι κατά την κρίση του ο μελετητής σε έναν χώρο έβαζε ένα άνοιγμα, διαστάσεων που επέλεγε και που έπρεπε να ικανοποιεί τις συνθήκες φωτισμού όταν έπρεπε. Αν πχ σε μια κουζίνα ένας συνάδελφος είχε βάλει ένα παράθυρο σε ένα σημείο να φωτιστεί ο χώρος και ένας ιδιοκτήτης χρόνια μετά επέλεξε να κάνει μια πόρτα, είναι κάποια σημαντική αυθαιρεσία?

Ναι ο Νόμος λέει "αν έχει αλλάξει η διάσταση των ανοιγμάτων και αν έχουν μετακινηθεί κ.ο.κ. " τελικά όμως χρειάζεται τακτοποίηση? Τι μου διαφεύγει? Οταν δίνουμε μια βεβαίωση στο συμβολαιογράφο και γράφει "έλενξα αυτό το ακίνητο, μου προσκομίστηκαν αυτά τα έγγραφα, έλενξα και βρήκα αυθαιρεσίες που να επηρεάζουν την δόμηση, την κάλυψη, το ύψος, δεν υπάρχουν, τακτοποίησα ότι υπήρξε και πλέον δεν υπάρχουν τέτοιες". Γιατί αν πχ στην ίδια αυτήν κουζίνα, αν υπήρξε ένα άνοιγμα (παράθυρο) πλ: 1 μ το οποιο καποια στιγμη εγινε πορτα πλ: 1μ θα έπρεπε να τακτοποιηθει?

Link to comment
Share on other sites

Βεβαίωση μπορεί να δοθεί σύμφωνα με την παρ 2γ άρθρου 83

γ)  οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από  τις  εξαιρέσεις  της  παραγράφου  2  του  άρθρου  82  και  δεν  υπάγονται  σε  καμία  άλλη  από  τις  περιπτώσεις του άρθρου 89. 

-παρ. 2 άρθρου 82 εδάφιο θ: θ)  εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ. 

-παρ. 3 άρθρου 81 (εκτός β,γ.δ περιπτώσεων): 3.  Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής : 
α)  κάθε  κατασκευή  που  έχει  εκτελεστεί  κατά  παράβαση  εκδοθείσας  οικοδομικής  άδειας/άδειας 
δόμησης, με την οποία δημιουργούνται χώροι κύριας η βοηθητικής χρήσης χωρίς να μεταβάλλονται 
τα  στοιχεία  της  κάλυψης,  της  δόμησης,  του  ύψους  και  του  όγκου  του  διαγράμματος 
κάλυψης/δόμησης, και δεν θίγονται στοιχεία του φέροντα οργανισμού, 
(...)
ε)  η εκτέλεση εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 2 του άρθρου 29, που διενεργούνται χωρίς 
την προηγούμενη έκδοση της εν λόγω έγκρισης, 

στ) η εκτέλεση εργασιών και εγκαταστάσεων κατά παράβαση διατάξεων του Κτιριοδομικού κανονισμού, 
ζ)   οι εργασίες και κατασκευές της Κατηγορίας 3 της περίπτωσης γ του άρθρου 96 που δεν εντάσσονται 
στις περιπτώσεις του άρθρου 30 και της παραγράφου 2 του άρθρου 29. 

το σχετικό εδάφιο της παρ 2 άρθρου 29 για την αυθαίρετη διάνοιξη  είναι το λβ)   επεμβάσεις στις όψεις κτιρίων για την τροποποίηση ή τη διάνοιξη νέων ανοιγμάτων, εφόσον δεν θίγεται ο φέρων οργανισμός και οι επεμβάσεις δεν αντίκεινται σε ειδικότερες διατάξεις,

Επίσης, η τεκμηρίωση θα μπορούσε να γίνει και με το εδάφιο δδ)  του άρθρου 96 (κατηγορία αυθαιρεσιών 3):  αλλαγή των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών,.

Σε κάθε περίπτωση για το ερώτημα που θέτεις, το διαμέρισμα δύναται να μεταβιβαστεί με τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση της βεβαίωσης για το που ανήκει αυτή η αυθαιρεσία και γιατί εξαιρείται (βλ. παράθεση νομοθεσίας παραπάνω). Αυτό δεν σημαίνει ότι στο ακίνητο έπαυσε να υπάρχει η αυθαιρεσία. Ο νόμος, απλώς δίνει το δικαίωμα να μεταβιβαστεί μαζί με αυτές τις αυθαιρεσίες (συνήθως μικρής σημασίας). Κάτι που επίσης πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συμφωνήσει να αγοράσει το διαμέρισμα χωρίς τακτοποίηση διαβάζοντας την ως άνω τεχνική έκθεση της βεβαίωσης.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Nαι Παυλο για αυτήν την αναφορά στην τεχνική έκθεση μιλούσα. Πράγματι αν ο Νόμος αναφέρει ότι μια παράβαση σαν αυτή θα έπρεπε να γραφτεί, τότε θα πρέπει να γραφτεί.

Ευχαριστώ πολύ για την παράθεση της Νομοθεσίας που μου έκανες, θα τα διαβάσω καλύτερα το απόγευμα.

Link to comment
Share on other sites

 

Καλησπέρα, έχω την εξής απορία

Για την έκδοση βεβαίωσης για μεταβίβαση σε  διαμέρισμα του οποίου ο φάκελος αδείας (εκδόθηκε το 1978) έχει απολεστεί συμφώνα με βεβαίωση  της πολεοδομίας μπορώ να λάβω υποψιν την κάτοψη της σύστασης η οποία έχει γίνει το έτος 1980 και η οποία δεν έχει καμία διάφορα σε σχέση με σήμερα συμμφωνα με το αρ 34 παρ 29 όπως αυτή  τροποποιήθηκε με το αρ.51 παρ3γ του Ν.4546/18 η΄ αυτό ισχύει μόνο στις περιπτώσεις σύστασης η τροποποίηση αυτοτελών ιδιοκτησιών?

 

Ευχαριστώ

Edited by amos
Link to comment
Share on other sites

Η σύγκριση των αυθαιρεσιών γίνεται μόνο με τα εγκεκριμένα σχέδια που συνοδεύουν την Ο.Α. Η κάτοψη σύστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί, εφόσον ταυτίζεται με υφιστάμενη κατάσταση, προκειμένου να μην σχεδιάζεις νέα. Δεν συγκρίνεις με κάτοψη σύστασης για να βρεις αυθαιρεσίες.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pavlos 33

Δεν σε καταλαβαίνω εδώ. Τι ευνοείς. "Η κάτοψη σύστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον ταυτίζεται με υφιστάμενη κατάσταση, προκειμένου να μην σχεδιάζεις νέα..." Αν υπάρχει η κάτοψη της άδειας, πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την κάτοψη της σύστασης;

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Mπορεί η κάτοψη της σύστασης να διαφέρει από την κάτοψη της άδειας. Επομένως οι αυθαιρεσίες (υφιστάμενη κατάσταση) να εμφανίζονται στην κάτοψη της σύστασης και έτσι βοηθητικά να την χρησιμοποιήσει κάποιος ως κάτοψη αποτύπωσης για να μην επανασχεδιάζει. Στην πράξη ελάχιστο όφελος παρέχεται από μια τέτοια κάτοψη αφού θεωρώ ότι σχεδόν όλοι επανασχεδιάζουμε.

Link to comment
Share on other sites

εντάξει, ναι, κατάλαβα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν βρίσκεις κάτι λάθος με κάτι που κάνω εγώ. Θα πρέπει παράδειγμα να κάνω μια νέα κάτοψη για υπόγειο οικοδομής με ο.α. που έκανε αλλαγή χρήσης και ένωση δύο υπόγειων χώρων, αποθηκών. Εγώ βάζω αρχείο pdf στο πρόγραμμα το σχέδιο της ο.α. σε 1/50 παράδειγμα. Και πάνω σε αυτό με κόκκινο πενάκι παράδειγματος χάρη σχεδιάζω τους νέους χώρους. Δεν γίνεται πάντα αλλά μερικές φορές γίνεται. Οπως το εν λόγο υπόγειο, μια αίθουσα 110τμ μέσα στην οποία δεν υπήρχαν χωρίσματα και εγώ με το κόκκινο, σχεδίασα τα δωμάτια που δημιουργήθηκαν. Βρίσκεις κάτι λάθος με αυτόν τον τρόπο σχεδίασης των αυθαίρετων κατασκευών στην κάτοψη?

 

δεν το βρίσκω λάθος. Νομίζω κάποιος νόμος που διάβαζα κάποτε έλεγε να σχεδιάσουμε την νέα κάτοψη με τις αυθαίρετες κατασκευές (όταν υπάρχουν). Ομως το πως σκέφτηκα, να τους εισάγω ένα pdf, που να βλέπουν την οικ.αδεια και σαν σε ξεχωριστό layer, πάνω σε αυτή τις αυθαιρεσίες, όταν υπάρχουν και όταν γίνεται, διότι έχω συναντήσει κατόψεις που δεν γίνεται. Εγώ σωστό το βρίσκω, βλέπει ο αναγνώστης την οικ. άδεια και την αυθαιρεσία πάνω σε αυτήν σημειωμένη με κόκκινο ή μπλε κάποιες φορές όταν έχω δύο είδη ας πούμε. Και μετρημένο σωστά το βλέπω και τις αυθαίρετες κατασκευές σωστά σημειωμένες τις βλέπω εγώ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.