Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το εξής θέμα:

Σε μία μεταβίβαση ακινήτου, υπάρχει Τ.Δ. της Ο.Α. το οποίο δείχνει το ακίνητο εκτός σχεδίου. Στο μεταξύ, σήμερα το ακίνητο είναι εντός σχεδίου και έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής στην περιοχή. Η ερώτηση μου είναι: χρειάζεται η σύνταξη νέου Τ.Δ. ώστε να βεβαιωθεί σφραγιστεί επ' αυτού η δήλωση 651 ή θεωρούμε ότι είμαστε στην περίπτωση 5β του αρ. 98;

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

3 ώρες πριν, skand001 said:

Προκειμένου να  πουλήσουν την  πολυκατοικία (όπως  μου είπαν  έχουν  κάνει  προσύμφωνο)  και  για  να μην  ξηλώσουν  την αυθαίρετη κατασκευή  πάνω από  την

κουζίνα  του  εστιατορίου, κρίνουν  ότι  είναι πιό  εύκολο  να  αμφισβητήσουν  την  ορθότητα  της  βεβαίωσης.

Δηλαδή θέλουν να βγάλουν εσένα ψεύτη ότι κακώς έδωσες την βεβαίωση και πως έπρεπε να κάνεις πρώτα την τακτοποίηση..

Και θεωρούν ευκολότερο το να ακυρώσουν τα προηγούμενα συμβόλαια...... γιατί για αυτό μιλάνε αν δεν το κατάλαβαν.....

Μάλιστα, τι άλλο θα ακούσουμε!!!!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γεια σας,

Ένα, έχει νομιμοποιηθεί με τον νόμο 4014 όμως διαπίσωσα ότι η μία διάσταση της της μίας πλευράς έχει διαφορά 0,5 μέτρ.α ενώ το επίτρεπτο λάθος είναι 0,2. Επί της ουσίας δηλώθηκε μία διάσταση μεγαλύτερη. Πληρώθηκε μεγαλύτερο πρόστιμο αλλά υπάρχει λάθος στην διάσταση. Μπορεί να δοθεί βεβαίωση?

Αν έχει δοθεί βεβαίωση και αντιληφθηκά το λάθος εκ των υστέρων πριν την σύνταξη συμβολαίου, έχω δικαίωμα να ζητήσω να μην χρησιμοποιηθεί η βεβαίωση γιατί υπάρχει λάθος.

Μου λένε αφού υπέγραψες δεν μπορείς να την πάρεις πίσω, χωρίς όμως να έχει συνταχθεί συμβόλαιο, απλά την κρατάει ο πελάτης.

 

Ευχαριστώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

εφόσον έχεις κάνει οριστική τη δήλωση και βγήκε βεβαίωση θα πρέπει να κάνεις αίτημα να ανοίξει ο 4014 , να τον μεταφέρεις στον 4178, να τον μεταφέρεις στον 4495 και να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις αφου βέβαια σιγουρευτείς με νεα αυτοψία και νέα αμοιβή οτι δεν έχουν γίνει μεταγενέστερες αυθαιρεσίες ή αν δεν ανοίγει η δήλωση 4014 (δεν το θυμάμαι ακριβώς) την μεταφέρεις σε 4178 μετα σε 4495 και μετα ανοίγεις. Επίσης αν τα μεταφέρεις στον 4495 θα πρέπει να πας με τις διατάξεις αυτές (πχ. ΜΣΕ , άλλα δικαιολογητικά, δήλωση ιδιοκτήτη για μεταφορά σε 4178/4495 κτλ). Απαραίτητη προυπόθεση να μην έχει γίνει δικαιοπραξία με τη βεβαίωση 4014 (όπως αναφέρεις).

Edited by killertomato
Link to comment
Share on other sites

@aN999

πριν πόσο καιρό έληξε άραγε η βεβαίωση που κρατάει ο πελάτης ????

θα έρθει η ώρα που θα σου ζητήσει να πράξεις τα δέοντα και αυτά είναι ακριβώς αυτά που αναφέρονται παραπάνω από @killertomato

Link to comment
Share on other sites

Η νομιμοποιήση είχε γίνει με τον Ν4014. Ποτέ δεν αντιλήφθηκα την λάθος επιμέτρηση και δεν έχει γίνει καμία νέα αυθαιρεσία. Έτσι έκδωσα βεβαίωση. Αυτή η βεβαίωση βρίσκεται στα χέρια άλλου μηχανικού που με ενημέρωσε για το λάθος. Το θέμα είναι ότι κρατάνε την βεβαίωση μου και μπορεί να την χρησιμοποιήσουν. Μπορώ να ζήτησω να μην χρησιμοποιήθει? Έχω τέτοιο δικαίωμα? Μου λένε όχι. Η βεβαίωση λήγει και ίσως δεν προλάβουν να κάνουν συμβόλαιο. Ο άλλος μηχανικός βρίσκει λάθος, ίσως κάνει εκείνος λάθος ή η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση και είμαι στα νόμιμα όρια.

Το ερώτημα είναι αν ζητήσω την βεβαίωση πίσω και αν έχει τέτοιο δικαίωμα ο μηχανικός αν έχει γίνει λάθος.

Πότε δεν έχει συντάχθεί συμβόλαιο. Άλλωστε ο νόμος 4014 ήταν πολύ διαφορέτικός και επί της ουσίας τότε δεν ένδιέφερε η μεταβίβαση του εν λόγου ακινήτου παρά μόνο η ηλεκτροδότηση. Βέβαια έχει γίνει σώστα η υπαγωγή και η ολοκλήρωση. Δεν ξέρω πως έχει προκύψει αυτό το λάθος. Μπορεί να συμβεί πιθανόν.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα,

έχω πολυκατοικία με άδεια ανέγερσης του 1975 και άδεια του 1976 για κατασκευή πισίνας. Δε βρίσκουν κανένα φάκελο και θα μου δώσουν σχετική βεβαίωση.

Έχω μόνο τα σχέδια της σύστασης που απεικονίζουν την πραγματικότητα.

Βεβαίωση δε μπορώ να δώσω χωρίς τη κάτοψη της άδειας, μπορώ όμως να κάνω τακτοποίηση ΚΑΤ1 και να γίνει το συμβόλαιο;

Link to comment
Share on other sites

Αν βρήκε άδεια του 1976 για κατασκευή πισίνας, σίγουρα η πισίνα δεν έγινε προ του 1975. Γενικά υπάρχει το σκεπτικό αν δεν υπάρχει φάκελος, και έχουμε στοιχεία για κτίριο προ του 75, να κάνουμε υπαγωγή, διότι η διαδικασία ανασύστασης, είναι κόστοβόρα και χρονοβόρα, αν και το ποιο σωστό είναι να γίνετε ανασύσταση φακέλου.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, feidelliou said:

έχω πολυκατοικία με άδεια ανέγερσης του 1975...

Ποιά ακριβώς ημερομηνία; Σε τι ακριβώς κτίριο αναφέρεται;

3 ώρες πριν, feidelliou said:

.......μπορώ όμως να κάνω τακτοποίηση ΚΑΤ1 και να γίνει το συμβόλαιο;

Tι ακριβώς θα εντάξεις στο νόμο (και για ποιές αυθαιρεσίες του);

 

Link to comment
Share on other sites

πρόκειται για ένα τριόροφο κτίριο διαμερισμάτων με πυλωτή, άδεια Νοέμβριος του 1975 και παοπεράτωση του 1976 (με σφραγίδα στο στέλεχος).

για τη πισίνα (που δε με αφορά ως κατασκευή γιατί βρίσκεται σε χώρο αποκλειστικής χρήσης άλλης ιδιοκτησίας) αναζητούσα το φάκελο μήπως και είχε αποτύπωση της πολυκατοικίας, και έχει κατασκευαστεί με άδεια του 1976.

η τακτοποίηση με ΚΑΤ 1 είναι ένας τρόπος ώστε να καταφέρουν να κάνουν αγοροπωλησία άμεσα, χωρίς το κόστος της ανασύστασης. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.