Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δεν μπορώ να καταλάβω πως προκύπτει η υποχρέωση ένταξης στον Ν4495...

Ο Ν4495 λέει
 

Παράθεση

Άρθρο 88§1.β

β)  Αυθαίρετες  κατασκευές  και  χρήσεις  για  τις  οποίες  έχει  περατωθεί  η  διαδικασία  διατήρησης, σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  του  ν.3775/2009  (Α122)  ή  του  ν.3843/2010  (Α62)  και  για  το  χρονικό διάστημα που προβλέπεται σε αυτές και με τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου.
Οι  ανωτέρω  κατασκευές  που  περαίωσαν  όλες  τις  προβλεπόμενες  από  τον  κατά  περίπτωση  νόμοδιαδικασίες και :
αα)  δεν παραβιάζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τοις εκατό (40%) τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης  και  δόμησης  και  σε  ποσοστό  μεγαλύτερο  του  είκοσι  τοις  εκατό  (20%)  το  ύψος  της οικοδομικής  άδειας,  συμπεριλαμβανομένων  άλλων  αυθαίρετων  κατασκευών  ή  αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου,
ββ)  δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτών.

Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών ή αν οι κατασκευές βρίσκονται εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για το χρόνο που προβλέπεται στους νόμους 3775/2009 και 3843/2010 και επιτρέπεται η μεταβίβαση και η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτών.

Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη η δήλωση υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 96 με την καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ.

Εγκ2
Οι αυθαίρετες κατασκευές της περίπτωσης 1β), για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 και 3843/2010, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις των εδαφίων αα) και ββ), δηλαδή δεν παραβιάζουν  σε  ποσοστό  μεγαλύτερο  του  σαράντα  τοις  εκατό  (40%)  τα  πολεοδομικά  μεγέθη  κάλυψης  και δόμησης  και  σε  ποσοστό  μεγαλύτερο  του  είκοσι  τοις  εκατό  (20%)  το  ύψος  της  οικοδομικής  άδειας, συμπεριλαμβανομένων άλλων αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης επί του ακινήτου και δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση μετά από δήλωση υπαγωγής με καταβολή παραβόλου ύψους εκατό (100) ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασης των ανωτέρω ποσοστών, η αναστολή επιβολής κυρώσεων ισχύει για τον προβλεπόμενο από τους παραπάνω νόμους χρόνο.

Επίσης στο Άρθρο 82 λέει
 

Παράθεση

Απαγόρευση δικαιοπραξιών σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις

2.  Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που :
στ) έχει περατωθεί η διαδικασία διατήρησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.3775/2009 (Α122) ή του ν.3843/2010  (Α62),  και  για  το  χρονικό  διάστημα  που  προβλέπεται  σε  αυτές,  ή  έχει  περατωθεί  η διαδικασία της διατήρησης με τις προϋποθέσεις του παρόντος,

Οπότε πως προκύπτει η υποχρέωση στον Ν4495???

 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν παραβιάζουν σε ποσοστό >40% κάλυψη και δόμηση και σε ποσοστό >20% το ύψος της ΟΑ (συμπεριλαμβανομένων όλων των αυθαιρεσιών του ακινήτου) και ταυτοχρόνως δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης και επιτρέπεται η μεταβίβαση αυτών.

Όταν υπερβαίνουν τα ποσοστά ή είναι εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για 40 χρόνια και επιτρέπεται η μεταβίβαση αυτών. Για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, απαιτείται η υπαγωγή στην Κατηγορία 5 του Ν.4495/17, με πληρωμή παραβόλου 100 ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

On 21/11/2019 at 1:19 ΜΜ, dlpavloss said:

 για πάντα δεν νομιμοποιείται ..  όπως ορίζεται : Άρθρο 96 δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και αναστέλλεται για τριάντα (30) έτη η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης: ... καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές που έχουν υπαχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013.... Ημιυπαίθριοι χώροι δε συνυπολογίζονται μέχρι του ποσοστού υπέρβασης 80% του πολεοδομικού μεγέθους κάλυψης και δόμησης, με την προϋπόθεση ότι έχουν ενταχθεί στους νόμους 3775/2009, 3843/2010, 4014/2011 και 4178/2013 ...

Άρθρο 96 :...............δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση...........

Edited by Pavlos33
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

πολυ σωστα..[.+1]

η πρωτη παρ. της κατ. "4" εχει αλλαξει. 

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: Υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος και αναστέλλεται για τριάντα (30) έτη η επιβολή κυρώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετά την υπαγωγή, την καταβολή του σχετικού παραβόλου και την καταβολή του ενιαίου ειδικού προστίμου, με την επιφύλαξη εφαρμογής των οριζομένων στο άρθρο 97, οι εξής αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης:"

Για να μην οδηγειστε σε λαθη,  να χρησιμοποιειτε την κωδικοποιημενη εκδοση του 4495 απο τον καν62,   που υπαρχει στο φορουμ.

[οπως θα την επικαιροποιήσει, μετά την ψηφιση των αλλαγων που κατατεθηκαν στη Βουλη, οσονούπω...]

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Δυο ερωτήσεις για επιβεβαίωση.

1)ο.ι αποθήκης στο υπόγειο ήταν δίπλα στη σκάλα, και είναι ακόμη, αλλά έχει πάρει και το χώρο κάτω από τη σκάλα. Στα τμ του συμβολαίου αναφέρει τα πραγματικά τμ και όχι της αδείας. προχωρώ σε τακτοποίηση έτσι?διαμερισμάτωση?Η υδ β.χ.?

2)ο.ι. θέσης στάθμευσης (ήταν ανάμεσα σε δυο τοιχία) έχει αυξηθεί η απόσταση των τοιχίων. εμένα θεωρώ δε με απασχολεί αυτό, βεβαιώνω τη θ.σ. στις διαστάσεις που έχει την άδεια έτσι?

ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, sissy_arch said:

...Θα βρείτε την απάντησή μου στο επόμενο post ως παράθεση του φίλτατου Faethon11....

Aπό τους Κανόνες Συμμετοχής

6. Δεν παραθέτουμε ολόκληρα μηνύματα για λόγους οικονομίας του forum.

Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρων μηνυμάτων, καθώς έτσι το forum μεγαλώνει χωρίς λόγο, γίνεται πιο αργή η περιήγηση και ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος συντήρησής του. Από το παρατιθέμενο μήνυμα μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τα τμήματα που αφορούν στην απάντησή μας.

Παρακαλώ διορθώστε με edit το μήνυμά σας.

yian

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 21/11/2019 at 4:46 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Αν δεν παραβιάζουν σε ποσοστό >40% κάλυψη και δόμηση και σε ποσοστό >20% το ύψος της ΟΑ (συμπεριλαμβανομένων όλων των αυθαιρεσιών του ακινήτου) και ταυτοχρόνως δεν βρίσκονται εντός προκηπίου, έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης και επιτρέπεται η μεταβίβαση αυτών.

Όταν υπερβαίνουν τα ποσοστά ή είναι εντός προκηπίου, η εξαίρεση από την κατεδάφιση ισχύει για 40 χρόνια και επιτρέπεται η μεταβίβαση αυτών. Για οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, απαιτείται η υπαγωγή στην Κατηγορία 5 του Ν.4495/17, με πληρωμή παραβόλου 100 ευρώ.

Προσωπικά από την πρώτη ανάγνωση του Ν4495 (πριν βγει η ΕΓΚ2 που επιβεβαιώνει την δικιά μου ανάγνωση) είχα καταλάβει πως

1. Ρυθμίσεις του Ν3843 εξαιρούνται και δεν χρειάζεται να ενταχθούν στον ν4495

2. Ρυθμίσεις του Ν3843 που είναι ΚΑΤ4 του Ν4495, αν υπαχθούν στον Ν4495 πληρώνουν 100€ και παίρνουν οριστική εξαίρεση. Αν δεν υπαχθούν έχουν εξαίρεση για όσα χρόνια προέβλεπε ο Ν3843

3. Αν οι αυθαίρετες κατασκευές που εντάχθηκαν στον Ν3843 είναι ΚΑΤ5 του Ν4495 συνεχίζουν να έχουν εξαίρεση για όσα χρόνια προέβλεπε ο Ν3843

 

Και θεωρώ πως δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά διότι θα ήταν παράλογο οι ΚΑΤ5 που δηλώθηκαν στον ν3843 να μπορούν με 100€ να εξαιρεθούν οριστικά ενώ να μην μπορούν όσες δηλώθηκαν μόνο στον Ν4495...

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

sissy_arch

1. Eιναι η κλασσικη περιπτωση. Οπότε,

ή κλεινεις το "απο κατω  της σκαλας" ή περιμενεις την τροποποιηση του αρθρου 98  παρ. 9 που ψηφιζεται οσονουπω.

[εχεις και το εκ κατασκευης αν θελεις]

2. Οι ΘΣΑ ειναι στη "θεση τους"???... αν ναι,  δεν σε νοιαζουν οι "διαγραμμισεις" που εχουν κανει προς διευκολυνση.

Αρκει να υπαρχουν αυτες οι ΘΣΑ  που λεει η αδεια.

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Ένα γρήγορο.

Αν έχω βεβαίωση ότι δεν έχω υπέρβαση σε κάλυψη δόμηση ύψος και θέλω να την ακυρώσω ώστε να δώσω βεβαίωση εξαιρέσεων (Κ3 περίπτωση θ) τότε:

1: Αγνοώ την πρώτη και βγάζω δεύτερη?

2: Κάνω αίτημα επιστροφής σε υπαγωγή?

Πιο πολύ με ενδιαφέρει μην κάνω τζάμπα το αίτημα γτ τον τύπο της βεβαίωσης τον επιλέγω πριν την υπαγωγή ενώ το αίτημα αφορά 
επιστροφή σε υπαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.