Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Συμφωνούμε Δημήτρη ως προς την τακτοποίηση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας, σε περιπτώσεις όπως διάνοιξη οπής πλάκας, ή καθαίρεση μεσοτοιχίας ή και ακόμη διάνοιξη πόρτας στην μεσοτοιχία. Το ερώτημα που ετέθη στη συνέχεια και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε είναι κατά πόσο η διάνοιξη οπής, ή μια διάνοιξη πόρτας ή καθαίρεση μεσοτοιχίας, αίρει το καθεστώς ανεξαρτησίας μιας οριζόντιας ιδιοκτησίας.

Να το πω διαφορετικά. Έστω μια οικοδομή νόμιμη με οικοδομική άδεια χωρίς σύσταση, όπου στα εγκεκριμένα σχέδια της άδειας φαίνονται όμορα λειτουργικά χωρισμένα διαμερίσματα, όπου στον μεσότοιχό τους έχουν και μια πόρτα και επιπλέον, έστω και ένα άλλο διαμέρισμα της οικοδομής δυο επιπέδων-τύπου μεζονέτας με οπή στην πλάκα και εσωτερική επικοινωνία.

Μπορούμε με τα σχέδια αυτά να συστήσουμε οριζόντιες ιδιοκτησίες και ξεχωριστές-δύο ιδιοκτησίες στην μεζονέτα,  ή θα πρέπει να έχουμε άλλα σχέδια (ενημερώνοντας την άδεια) στα οποία να μην φαίνεται η πόρτα στο μεσότοιχο και η οπή στο μεσοπάτωμα. διότι με τις πόρτες και την οπή στην πλάκα δεν θα έχουμε πλέον ανεξαρτησία στις ιδιοκτησίες;

Αυτό μας προβληματίζει. Το ότι έκαναν σύσταση και έλαβαν ΚΑΕΚ βάσει των δηλώσεων που έγιναν, δε σημαίνει ότι παρουσιάστηκε η πραγματική κατάσταση των ιδιοκτησιών. Στα σχέδια της σύστασης φαίνονταν χωρίς οπή στο μεσοπάτωμα και χωρίς πόρτες στους μεσότοιχους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο μηχανικός θα έχει στα χέρια του μια εγκεκριμένη κάτοψη και με αυτή θα πάει να ελέγξει μια ΟΙ, στην οποία θα βρει μια αυθαιρεσία. Δεν δίδει βεβαίωση Ν.4495 πριν ρυθμιστεί η αυθαιρεσία αυτή!.

Το ίδιο θα κάνει την επόμενη ημέρα, που θα πάει για αυτοψία στη διπλανή ΟΙ, η οποία πάλι θα έχει αυθαιρεσία. Επομένως, ούτε σ' αυτή θα δώσει βεβαίωση Ν.4495 πριν ρυθμιστεί και η αυθαιρεσία αυτή!

P.S.1. Ουδείς νόμος δίδει δικαίωμα στο μηχανικό να βγάζει συμπεράσματα αυθαίρετα (σκεπτόμενος τις "ντόμινο" ρυθμίσεις κ.λπ.)! Π.χ. Αφού ο τοίχος είναι μισός του ενός και μισός του άλλου κι αφού ο γείτονας έχει ρυθμίσει τη δική του αυθαιρεσία, τότε και η δική μου αυθαιρεσία θα είναι ρυθμισμένη!!!

P.S.2. Θα μπορούσε να το κάνει μόνο και αποκλειστικά στην περίπτωση που είχε ο γείτονας ρυθμίσει την αυθαιρεσία του ως παράβαση διαφορετικής διαμερισμάτωσης! Τότε όμως θα δημιουργούνταν τεράστια "ιδιοκτησιακά" προβλήματα (μελλοντικά) και στις δύο ΟΙ, που δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

P.S.3. Δεν είναι απλό το θέμα! Συστήνω ιδιαίτερη προσοχή σε όσους αναλαμβάνουν τέτοιου είδους ρυθμίσεις κ.λπ. Αύριο ή μεθαύριο θα τις βρουν μπροστά τους και θ' αναγκαστούν να διορθώσουν ένα λάθος κάνοντας κι ένα επόμενο λάθος κ.ο.κ.

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, μου ζητήθηκε να βγάλω βεβαίωση για αδόμητο σε γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου. Την έβγαλα. Τώρα η συμβολαιογράφος μου ζητάει να γράψω και το εμβαδόν στο κείμενο της βεβαίωσης...τι κάνω? Βγάζω νέα βεβαίωση? Ή της λέω ότι τώρα δεν μπορώ να κάνω τπτ? Έχω εκδώσει πολλές τέτοιες βεβαιώσεις και ποτέ δεν έγραψα το εμβαδόν επάνω...(όχι ότι είναι λάθος αλλά πάντως δεν μου ο ξαναζήτησε κάποιος)

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, Roukat said:

Καλησπέρα, μου ζητήθηκε να βγάλω βεβαίωση για αδόμητο σε γεωτεμάχιο εκτός σχεδίου. Την έβγαλα. Τώρα η συμβολαιογράφος μου ζητάει να γράψω και το εμβαδόν στο κείμενο της βεβαίωσης...τι κάνω? Δεν το γράφεις!!! Βγάζω νέα βεβαίωση? Όχι δεν βγάζεις!!! Ή της λέω ότι τώρα δεν μπορώ να κάνω τπτ? Αυτό που ζητάει δεν το προβλέπει ουδείς νόμος!!! Έχω εκδώσει πολλές τέτοιες βεβαιώσεις και ποτέ δεν έγραψα το εμβαδόν επάνω...(όχι ότι είναι λάθος Είναι!!! αλλά πάντως δεν μου ο ξαναζήτησε κάποιος)

Ευχαριστώ!

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας.

Ήθελα να ρωτήσω στην περίπτωση που δεν έχει αυθαιρεσία το ακίνητο για να εκδοθεί η βεβαίωση δεν συμπληρώνουμε τίποτα στα φύλλα?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εισάγεις κανένα φύλλο καταγραφής.  Συμπληρώνεις τον αριθμό άδειας και γράφεις στην Τ.Ε τα σχετικά με την δήλωση υπαγωγής που έχει γίνει και τεκμηριώνει την νομιμότητα (αν μιλάμε για περίπτωση κτίσματος). Κάνεις υποβολή μέχρι να σου ζητήσει επιλογή τύπου βεβαίωσης. Επιλέγεις και προχωράς σε οριστική υπαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας παιδιά, για το θέμα που προανέφερα εδώ σελ 141,2 , εργολαβικό από το 2004 που ο οικοπεδούχος δεν προχώρησε στην πράξη της σύστασης, ενώ η οικοδομή περατώθηκε.

Παρακαλώ τα φώτα σας κι ευχαριστώ για τον χρόνο σας:

α) για την βεβαίωση νομιμότητας η αυτοψία αφορά το 100% του ποσοστού του οικοπεδούχου;

β) στην παρούσα φάση μου μπορώ να εκδόσω βεβαίωση κύριας χρήσης για τα καταστήματα του οικοπεδούχου εφόσον δεν έχουν καμία υπέρβαση?

γ) είμαι στο e-άδειες, τύπος εγγράφου, εκδότης.  Μπορώ με το αποδεικτικό κατάθεσης στο κτηματολόγιο ή το προσύμφωνο εργολαβικό να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας για εσωτερικές διαρρυθμίσεις από δύο καταστήματα σε ένα;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για κατασκευες που δεν απαιτειται αδεια  δινομαι βεβαιωση μονο αν εχουν κατασκευασθει μετα 3/11/17 ημερομηνια δημοσιευσης του ν 4495 η και πριν απο αυτη  εστω και αν ειναι μετα 2011 .

Link to comment
Share on other sites

Δίνεται βεβαίωση ασχέτως χρονολογίας κατασκευής. Σχετικό το παρακάτω από εγκ. 2 που αφορά τη παρ. 1α του άρθρου 82:

Στην παρ.1α) διευκρινίζεται ότι η διαπίστωση ύπαρξης αυθαιρέτων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης πριν τις 28.07.2011 γίνεται κατ’ εφαρμογή των άρθρων 5 παρ.2 και 22 παρ.3 του ν.1577/1985 «Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός.» (ΦΕΚ 210Α), ο οποίος βρισκόταν σε ισχύ τη χρονική περίοδο αυτή και όχι κατά τις διατάξεις του μεταγενέστερου ν.4067/12 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (ΦΕΚ 79Α), 
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ του άρθρου 30 του ν.4495/2017. 

Edited by maximos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας!

Δεν πρόκειται περί βεβαίωση μηχανικού για μεταβίβαση αλλά για βεβαίωση χώρου κύρια χρήσης!
Δεν βρέθηκε ο φάκελος από την ΥΔΟΜ οπότε δεν έχουμε τα εγκεκριμένα σχέδια!
Υπάρχει παλιά άδεια λειτουργίας για το εν λόγω ακίνητο που συνοδεύεται από βεβαίωση κύριας χρήσης βεβαιωμένη και από την τότε Πολεοδομία.
Μπορώ να βασιστώ σε αυτήν;
Μπορώ να βασιστώ στα σχέδια της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας;

Τέλος, το εν λόγω ακίνητο αποτελείται από τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες και στην πραγματικότητα είναι μία.
Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό ως λειτουργική συνένωση;
Και η παλιά βεβαίωση κύριας χρήσης το δείχνει ως ένα!

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.