Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

On 25/6/2020 at 9:03 ΜΜ, nniko said:

Ευχαριστω για την απαντηση συναδελφε αλλα δεν με καθησυχαζει ότι οντως  θεωρουμε επουσιώδη την αναφορα σε  «…σε μία από τις εξαιρέσεις…» γιατι το πιο απλο θα ηταν να ειχε διατυπωθει «…στις εξαιρεσεις…» όπως και αναφερεται στο πιο κατω αρθρο 89….

Επειδη σκεφτομαι να ξανα ρυθμισω με συμψηφισμο 4178 και 3843 σε μια νεα δηλωση 4495   αλλα εχω ανεβασει όλα τα αρχεια και σχεδια του 4178(με αναφορα του 3843 στα επιμερους ρυθμισμενα τμηματα) γνωριζει καποιος αν στην μεταφορα μεταφερονται και τα παλια σχεδια του 4178 ? και ανεβαζω και τα νεα σχεδια του 4495?δηλαδη αυτά που δειχνουν τις ρυθμισεις ενιαια υπολογισμενες? Σε κάθε περιπτωση γνωριζω ότι το προστιμο θα βγει λιγοτερο γιατι ο 3843 ηταν αυξημενος χωρις τους μειωτικους συντελεστες του νεου νομου  θα 

Θα σου φέρει και τα παλιά αρχεία.εσυ θα ανεβάσεις νέα με τίτλο πχ κάτοψη4495.pdf πχ....και να έχεις κ νέες υ.δ. ....!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 25/6/2020 at 9:03 ΜΜ, nniko said:

Επειδη σκεφτομαι να ξανα ρυθμισω με συμψηφισμο 4178 και 3843 σε μια νεα δηλωση 4495   αλλα εχω ανεβασει όλα τα αρχεια και σχεδια του 4178(με αναφορα του 3843 στα επιμερους ρυθμισμενα τμηματα) γνωριζει καποιος αν στην μεταφορα μεταφερονται και τα παλια σχεδια του 4178 ? και ανεβαζω και τα νεα σχεδια του 4495?δηλαδη αυτά που δειχνουν τις ρυθμισεις ενιαια υπολογισμενες? Σε κάθε περιπτωση γνωριζω ότι το προστιμο θα βγει λιγοτερο γιατι ο 3843 ηταν αυξημενος χωρις τους μειωτικους συντελεστες του νεου νομου  

Υποθέτω από τη συνέχεια του μηνύματος ότι δεν ενοείς ότι θα ανοίξεις καινούρια δήλωση διότι αυτό δεν είναι σωστό παρά μόνον η μεταφορά. Ναι κατά τη μεταφορά μεταφέρονται τα πάντα. Βέβαια μετά μπορείς να τα ακυρώσεις ή/και να ανεβάσεις άλλα.

18 ώρες πριν, Aenor said:

Καλησπέρα,

σε ακίνητο του προπερασμένου αιώνα διατηρητέο, έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια για εργασίες. Αυτή τη στιγμή η άδεια είναι σε ισχύ. Η ιδιοκτήτρια θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο και μου ζητά βεβαίωση. Μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση εν μέσω εργασιών και ενώ είναι σε ισχύ Οικοδομική Άδεια? Υπάρχουν εργασίες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχουν σχέση με δόμηση/κάλυψη κλπ. Έχει τύχει σε κάποιον? Ευχαριστώ!

Μου έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση παλαιότερα και το είχα ψάξει. Μπορείς να εκδόσεις βεβαίωση αρκεί να μην υπάρχουν τη στιγμή της αυτοψίας αυθαίρετες κατασκευές ή κατασκευές που δεν προβλέπονται από την ισχύουσα άδεια. Στην τεχνική έκθεση θα αναφέρεις ότι υπάρχει άδεια σε ισχύ και εκτελούνται εργασίες καθώς επίσης και το στάδιο των εργασιών και ότι δεν υπάρχουν κατασκευές κατά παρέκκλιση της άδειας.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

συναδερφοι θα ήθελα την αποψη σας .΄Εχω προσκομισει βεβαιωση μηχανικού του ν. 4495/17 σε συμβολαιογραφο για μεταβίβαση ακινητου. Σήμερα με ενημερωνει η συμβολαιογραφος ότι οι αγοραστές πήραν (?? δλδ...) την πρωτοτυπη βεβαιωση και την πηγαν εφορία και ότι θέλει νέα πρωτότυπη (ειμαι εντος 2μηνου). Σχετικά με το κατα πόσο μπορείς να βγαζεις ετσι αβερτα πρωτότυπα αντίγραφα για τη βαρεμαρα του καθένα έιχα ενδοιασμούς (άσχετως με το εαν το συστημα σου δίνει τη δυνατοτητα εφοσον εισαι ακομη μέσα στη 2μηνη προθεσμία) μεχρι που επεσα πανω σε εγγραφο της opengov όπου αναφερει " κατα τον χρονο ισχυος τους (των συμβολαίων εννοει) δύναται να χορηγειται επικυρωμενο αντιγραφο της βεβαιωσης από συμβολαιογραφο" και διερωτώμαι..στην προκείμενη περίπτωση καταρχας δεν θα επρεπε να δώσει επικυρωμένο στους αγοραστες για οτι αλλο χρειαζονταν και κατα δευτερον αμα ακομη μπορει ο μηχανικος να δώσει μεσω συστηματος βεβαιωση , γιατι να αναγέρεται το επικυρωμένο αντιγραφο του συμβολαιογραφου?μηπως δεν πρεπει να δινουμε άλλα πρωτοτυπα πλην αυτου του ενος που δινουμε? γιατι με πιέζουν να βγαλω νεο πρωτοτυπο...ειναι λαθος η σκέψη μου?

 

(1) Μην ποστάρεις σε λανθασμένη ενότητα ιδιωτών, ενώ το θέμα σου αφορά αντικείμενο μηχανικού. Το ερώτημα μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα

(2) Συμπλήρωσε τονισμό στο κείμενό σου. 

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο Λία...Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται εσύ να την εκδώσεις ξανά και να μοιράζεις πρωτότυπες της ίδιας βεβαίωσης...Θα έπρεπε να την δώσουν στην ΔΟΥ να αντιπαραβάλει παλαιότητες κλπ.με την δήλωση φόρου μεταβίβασης και να επιστραφεί.Ωστόσο,είναι δημόσια υπηρεσία και την ζητάει...Δεν θα δικαιολογήσω εγώ τους συμβολαιογράφους εδώ, απλά κι αυτοί τον Γολγοθά τους τραβάνε...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Κακώς δώσανε την προτότυπη. Καλώς τώρα σου την ζητάνε γιατί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους διαφορετικά. Αυτό ισχύει με οποιαδήποτε δουλειά αναλαμβάνουμε. π.χ. παραδίδουμε στον πελάτη ένα σχέδιο και αυτός το χάνει ή το δίνει αλλού. Αν χρειάζεται νέο φυσικά και μπορούμε να του δώσουμε φυσικά και δικαιούμαστε να ζητήσουμε κάποια συμβολική αμοιβή. Ας μην ξεχνάμε πόσο χρεώνουν οι συμβολαιογράφοι για αντίγραφα συμβολαίων ή ακόμη χειρότερα για αντίγραφα σχεδίων που έχουν επισυναφθεί σε συμβόλαια και τα οποία δεν έχουν καν εκπονήσει οι ίδιοι. (Μου έχει τύχει - μη σας τύχει θα φρίξετε!). Τώρα σε κάθε περίπτωση φυσικά εξαρτάται από το μέγεθος τη δουλειάς και απο τη σχέση με τον πελάτη το τί είναι ο καθένας διατεθημένος να χορηγήσει εκ νέου ανευ αμοιβής καλή τη πίστη.

Link to comment
Share on other sites

 

26.-  Εκτός  από  τα  διοικητικά  έγγραφα,  οι  δικηγόροι  και  οι  συμβολαιογράφοι ποια άλλα έγγραφα μπορούν να επικυρώνουν;

 

  α) Οι δικηγόροι έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν επικυρωμένα αντίγραφα κάθε είδους  εγγράφων  (ιδιωτικών,  συμβολαιογραφικών,  εκδοθέντων  από  αλλοδαπές αρχές  κ.λπ),  που  υπάρχουν  σ’  αυτούς,  έστω  και  προσωρινώς  (ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας), εφόσον βεβαιώνουν την ακρίβειά τους.
β)  Οι  συμβολαιογράφοι  μπορούν  να  εκδίδουν  και  να  χορηγούν  αντίγραφα μόνο  των  εγγράφων  που  συντάσσουν  και  φυλάσσουν  οι  ίδιοι,  καθώς  και  των εγγράφων που είναι προσαρτημένα ή αναφέρονται σε αυτά  (αριθ.  1096185/  1224/  0006Δ  /11.10.2005  και  1107063/1340/0006Δ/11.10.2005
έγγραφά μας). "
 
Επομενως, κατ' αρχας, τα διοικητικα εγγραφα δεν απαιτουν επικυρωση, αλλα απλη, ευκρινη φωτοτυπια.
Εαν η βεβαιωση μηχανικου δεν εμπιπτει σε αυτα,τοτε
 
- Ο συμβ/φος δεν μπορουσε να δοσει επικυρωμενο αντιγραφο, διοτι δεν ειχε προσαρτησει σε συνταγμένο συμβολαιο την βεβαιωση.
- Οι ενδιαφερομενοι, προφανως ηθελαν την βεβαιωση για να αποδειξουν την υπαρξη "βαρών" στο παθητικο της κληρονομιας, ωστε να αφαιρεθούν  απο το ενεργητικο.
Θα μπορουσαν 
- να ζητησουν επικυρωση απο δικηγορο
- αν δεν γινονταν αυτο να ζητησουν επικυρωση απο τα ΚΕΠ
-αν δεν γινονταν αυτο  να επιδειξουν το πρωτοτυπο στην ΔΟΥ και να επισημειωσει ο υπαλληλος
στο φωτ/φο οτι προκειται για φωτοτυπια εκ του πρωτοτυπου.
[ας ζητησουν το πρωτοτυπο απο την ΔΟΥ και να κρατησουν εκει μια φωτοτυπία...
Ολοκληρο..... "ανατολικο ζητημα"  το εκαναν....κι αυτοι]
 
 
 

 

Edited by Pavlos33
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

την ωρα που φραφονταν τα ανωτερω

ψηφιζονταν, μεταξυ αλλων, και η εξης διαταξη:

«2. Ομοίως, στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνονται:

γ) Η έκδοση επικυρωμένων αντιγράφων κάθε είδους εγγράφων. Τα αντίγραφα αυτά έχουν πλήρη ισχύ ενώπιον οποιασδήποτε δικαστικής ή άλλης αρχής, καθώς και έναντι ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων.

εδω

https://ecopress.gr/me-nomo-i-dikigori-sta-ypothikofylakia-ke-ktimatologika-grafia/

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Άρα Δημήτρη μπορεί τώρα ο δικηγόρος να μου βγάλει επικυρωμένο αντίγραφο συμβολαίου????Danaikaterina δυστυχώς όλοι έχουμε περάσει από εκεί.... μέχρι και 20ευρώ μου πήρε μια για τοπογραφικό συμβολαίου(το κόστος του αντιγράφου δεν είναι μ'εσα!!!)φθηνά είναι στο σύλλογο τους αλλά εκεί έχουν αρχεία αυτονών που δεν τα έδωσαν σε άλλο συμβολαιογράφο...

Link to comment
Share on other sites

Χαχα και λίγα σου πήρε! Εγώ πήγα σε μια που μου είπε εμείς χρεώνουμε τα έγγραφα 5 ευρώ το Α4. Το τοπογραφικό ήταν και μεγάλο... πάνω από 10 Α4..... 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πάντως άμα με πληρώναν να βγάλω αντίγραφα σχεδίων, και δικά μου δεν έχω θέμα,  θα σταματούσα να κάνω αυθαίρετα(αυτό άλλωστε είναι και ο διακαής μου πόθος από όταν ξεκίνησα να δουλεύω!)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.