Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχω περίπτωση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε ημιώροφο η οποία έχει αυθαίρετο εξώστη-κιγκλίδωμα σε 3 κουφώματα. Οι εξώστες-κιγκλιδώματα είναι αυτές οι τυπικές κατασκευες που υπάρχει πλάκα 10-20εκ με κάγκελο ως προστασία για το κούφωμα και είναι περίπου στο 1μ. ύψος από το πεζοδρόμιο. Στο χωρο αυτό προφανώς δεν χωράει κάτι, αλλά εξέχει κατά το πλάτος του από την Ο.Γ. και Ρ.Γ. και επομένως είναι μέσα σε κοινόχρηστο χώρο.

Δεν μπορώ να το τακτοποιήσω έτσι κ αλλιώς γιατί μπαίνει σε κοινόχρηστο αλλά από την άλλη πλευρά δεν ειναι αντικειμενικά εξώστης καθώς δεν μπορεί να έχει χρήση. Με καλεί ο ιδιοκτήτης να δώσω βεβαίωση και σκέφτομαι να δώσω αναφέροντας ωστόσο τη σχετική "αυθαιρεσία" στο σώμα της τεχνικής έκθεσης. Ο συμβολαιογράφος λέει πρέπει να τακτοποιηθεί, και εξηγώ ότι δεν γίνεται.

Έχει τύχει σε κανέναν? Λέω στον ιδιοκτήτη ή καθαιρείς την προεξοχή αυτή ή σου μένει μέχρι να τα τινάξεις?;p

 

Για αυτό τη γνώμη έχετε?Υποσημ. Άρθρο 96, παρ.γ, περ. γγ

Συμπεριλαμβάνονται και εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης αυθαίρετοι ανοικτοί εξώστες ή τμήματά τους, που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο

Edited by Aenor
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

 

 αλλαγή  των  διαστάσεων  των  εξωστών  που  προκαλεί  υπέρβαση  της  επιφανείας  τους  έως  είκοσι  τις  εκατό  (20%). Συμπεριλαμβάνονται  και  εξαιρούνται  οριστικά  της  κατεδάφισης  αυθαίρετοι  ανοικτοί  εξώστες  ή  τμήματά  τους,  που υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης (ρυμοτομική γραμμή), υπό την προϋπόθεση, ότι η προβολή τους δεν ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο, 

Η μόνη σου ελπίδα είναι να προϋφίσταται του ΓΟΚ 85. Αν ναι το πας με κατηγορία 3 κατ αναλογία των σχετικών αναφερόμενων στην εγκ. 3 Ν. 4178 (εξώστες προ ΓΟΚ 85 εμπίπτουν κατηγορία 3 ανεξαρτήτως μεγέθους), υπό την επιπλέον προυποθεση που ορίζει το παραπάνω εδάφιο, δηλαδή η προβολή να μην ξεπερνά το κρασπεδόρειθρο.

(εν τέλει υπάρχει και η αδιατάρακτη κοπή....)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπροστά από τη Ρ.Γ. υπάρχει πεζόδρομος και πάρκο οπότε δεν υπάρχει κρασπεδόρειθρο στα πρώτα 20μέτρα, επομένως είμαι καλυμμένος. Επίσης ναι είναι προ ΓΟΚ 85.

Παύλο θα έδινες βεβαίωση χωρίς τακτοποίηση με αναφορά στην τεχνική έκθεση και τεκμηρίωση ότι εφόσον πρόκειται για κατασκευή προ 85 δεν τίθεται θέμα υπέρβασης δόμησης κλπ?

Προβληματίζομαι γιατί πρακτικά δεν μπορεί καν να θεωρηθεί εξώστης αυτή η κατασκευή είναι ένας πρόβολος στον οποίο στηρίζεται το κιγκλίδωμα, δεν υπάρχει χώρος για να "βγεις" σε αυτή την επιφάνεια.

Link to comment
Share on other sites

οχι σε καμία περίπτωση δεν δίνεται βεβαίωση χωρίς ρύθμιση. Είσαι τυχερός που έχεις εύκολη περίπτωση (προ ΓΟΚ 85). Δεν έχεις κανένα απολύτως λόγο να "ακροβατείς" σε ατομική ερμηνεία. Από την στιγμή που έβγαλε μπαλκονόπορτες και κάγκελα εμείς γιατί να ψάχνουμε άλλες ερμηνείες; Να πληρώσει τα 250 Ευρώ και να "καθαρίσει" το ακίνητο. Και πάλι  καλά να λέει που γίνεται τακτοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και πάλι,

επειδή υπάρχει ένα μπλέξιμο σχετικά με τα άρθρα 81/82/83 τουλάχιστον για εμένα και έχω κάνει εκατοντάδες τακτοποιήσεις γράφω τα παρακάτω και προσπαθώ να ξεκαθαρίσω. Καλούμαστε να δώσουμε βεβαίωση για ακίνητο. Υπάρχουν οι εξής περιπτώσεις:

 

1. δεν βρίσκουμε αυθαιρεσία ή βρίσκουμε διαφορές σε κτίσμα εντός 2% (διαστάσεις κτίστη) σημαίνει δίνουμε βεβαίωση τύπου β (Άρθρ. 83,παρ. 2β)

2. βρίσκουμε υπέρβαση δόμησης, κάλυψης κλπ., κάνουμε τακτοποίηση και δίνουμε βεβαίωση τύπου γ (Άρθρ. 83,παρ. 2γ)

3. βρίσκουμε αυθαιρεσία η οποία ωστόσο επιτρέπει τη μεταβίβαση του ακινήτου χωρίς τακτοποίηση (πχ. υπέρβαση δόμησης εως 5%, παρ. κατ.3 κλπ., μετακίνηση ανοίγματος κλπ). Αν δεν γίνει τακτοποίηση ποιο τύπο βεβαίωση επιλέγουμε εφόσον πρακτικά και ο τύπος β και ο τύπος γ είναι σωστοί. Αφενός:

- στο ακίνητο ή στη διακεκριμένη αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινόκτητων ή κοινοχρήστων χώρων του ακινήτου, δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας, καθώς και ότι δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια  (τύπος β)

αλλά επίσης

- οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89 (τύπος γ)

Γνωρίζω ότι πάντα δίνουμε τις βεβαιώσεις τύπου γ στις περιπτώσεις τακτοποιήσεων, ωστόσο και στην περίπτωση που έχουμε πχ υπέρβαση εως 5% χωρίς τακτοποίηση δεν είναι προτιμότερο να επιλέξουμε και πάλι τον τύπο γ, καθώς κυριολεκτικά η υπέρβαση εως 5% ανήκει στις εξαιρέσεις του 82,2 κλπ?

Με όσους συμβολαιογράφους έχω μιλήσει, αν δουν βεβαίωση τύπου γ ζητάνε αυτόματα τακτοποίηση. Τους ενημερώνω για το λεκτικό του Νόμου και συνεχίζουν να μου λένε για τις διευκρινίσεις του συλλόγου κλπ. Μου διαφεύγει κάτι? Help!!

Edited by Aenor
Link to comment
Share on other sites

12 λεπτά πριν, Aenor said:

 Με όσους συμβολαιογράφους έχω μιλήσει, αν δουν βεβαίωση τύπου γ ζητάνε αυτομάτα τακτοποίηση. Help!!

Για την έκδοση βεβαίωσης με αυθαιρεσίες που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου δεν προαπαιτείται τακτοποίηση. 
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν (οι εξαιρέσεις).
Για να μπορούν να γίνονται μεταβιβάσεις χωρίς ρύθμιση.

Edited by Βρασίδας
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Update:

έδωσα βεβαίωση με εξαιρέσεις, ο συμβολαιογράφος λέει οτι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι χωρίς τακτοποίηση ή βεβαίωση τύπου β και σήμερα με ενημέρωσαν ότι βρήκαν μηχανικό που θα δώσει βεβαίωση τύπου β. (το ακίνητο έχει παραβάσεις κατ. 3 κλπ)

Σε μια προβληματική χώρα με προβληματικούς νόμους, αντί να αλλάξουμε τον προβληματικό συμβολαιογράφο, αλλάζουμε μηχανικό γιατί υπάρχουν συνάδελφοι που είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν έχουν χρόνο και όρεξη να ασχοληθούν. Κρίμα..

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

χρειάζεται βεβαίωση για σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας και αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η κατασκευή οικοδομής (ξυλοτυπος υπόγειου). Τι βεβαίωση δίνεται, για αδόμητο?

Link to comment
Share on other sites

@LESS Απαιτείται κανονική βεβαίωση με έλεγχο των εργασιών, βάσει σχεδίων άδειας, όπου στην τεχνική έκθεση αναφέρονται πλήρως οι εργασίες που έχουν εκτελεσθεί και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι μπαίνει ΜΟΝΟ η πραγαματική ημερομηνία αυτοψίας αν και εφόσον δεν έχουν εκτελεσθεί εργασίες καθ' υπέρβαση της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.