Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Σε χωράφι με 2 εξ' αδιαιρέτου συνιδιοκτητες, για να δώσω βεβαίωση στον έναν που μεταβιβάζει το ποσοστό του, ελέγχω μόνο το τμήμα που αυτός χρησιμοποιεί;

Ο πελάτης μου, που μεταβιβάζει, έχει στο τμήμα του έναν οικίσκο γεώτρησης τον οποίο θα τακτοποιήσει (περίπτωση ηη της κατηγορίας 3).

Στο τμήμα του αλλου ιδιοκτήτη υπάρχουν μία ή δύο αποθήκες προφανώς χωρίς άδεια.

Α) Η βεβαίωση μου θα αφορά όλο το ακίνητο και άρα δεν μπορεί να δοθεί εαν δεν γίνει συνολική τακτοποίηση;

Β) Τι πρέπει να κάνω για να υπαχθεί ο οικίσκος γεώτρησης στην περίπτωση ηη της κατηγορίας 3 και να μην πληρωθεί παράβολο;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εφόσον πρόκειται για εξ' αδαιρέτου γήπεδο δεν υπάρχει "δικό σου" και "δικό μου" ανεξάρτητα από το τι έχουν συμφωνήσει στο προφορικό και τι χρησιμοποιεί ο καθένας. Για να δοθεί βεβαίωση και να γίνει μεταβίβαση θα πρέπει να τακτοποιηθούν όλα όσα υπάρχουν στο ακίνητο.

Edited by danaikaterina
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή δεν αναφέρεται κάτι σχετικά με την νομιμότητα ή όχι της γεώτρησης [όχι του οικίσκου] να συμβάλλω (βγαίνοντας λιγο off-topic) με το παρακάτω:

 

Υπάρχει στο άρθρο 9 της υπ’αρ.145026/2014 ΚΥΑ (ΦΕΚ 31Β’/14-1-2014), όπως ισχύει :

"[...]

Άρθρο 9 - Υποχρεώσεις δημόσιων αρχών -Έννομες συνέπειες

...

2. Για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής, αποδοχής κληρονομιάς ή σύστασης εμπραγμάτου δικαιώματος που αφορά στο ακίνητο που πραγματοποιείται υδροληψία, πρέπει να προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο το πιστοποιητικό εγγραφής του εν λόγω σημείου υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. ή να αποτυπώνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το συμβόλαιο ο κωδικός εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ.

[...]"

 

Η εν λόγω 145026/2014 ΚΥΑ κοινοποιήθηκε στους συμβολαιογράφους με την υπ’ αριθμόν 9η/17.1.2014 εγκύκλιο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμ/φικών Συλλόγων Ελλάδος.

Επίσης σχετικά με το εν λόγω 145097/2014 έγγραφο, εκδόθηκε από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείου Θεσσαλονίκης το υπ’ αριθ. πρωτ. 82/21.1.2014 έγγραφο, με το οποίο γνωστοποιήθηκε στα μέλη του ότι :

"Σε συνέχεια της 9ης εγκυκλίου της ΣΕΣΣΕ που αφορά τη σύσταση του Ε.Μ.Σ.Υ. και αφού επικοινωνήσαμε με την αρμόδια διεύθυνση του Υ.ΠΕ.Κ.Α., σας διευκρινίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το αρ. 1 της ΥΑ 145026/10-01-2014 (ΦΕΚ Β’ 31/14-01-2014), συστήνεται το Ε.Μ.Σ.Υ. όμως θα τεθεί σε λειτουργία με Διαπιστωτική Πράξη του Υπουργού ΠΕ.Κ.Α. (αρ.2 παρ.6). Η διαπιστωτική πράξη αυτή δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα συνεπώς δεν απαιτείται ακόμη το πιστοποιητικό εγγραφής στο Ε.Μ.Σ.Υ. που προβλέπεται στο αρ. 9 παρ. 2 της απόφασης."

 

Στις 21.11.2016 εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ η με Αρ.Πρωτ.:οικ.721 διαπιστωτική πράξη λειτουργίας του Ε.Μ.Σ.Υ.

diapistotiki_praxi_YPEKA721-21.11.2016.pdf

EMSY_82.pdf

Εγκ.9.pdf

Edited by georgegaleos
  • Upvote 9
Link to comment
Share on other sites

γεοργιε

πολυ σωστα

 

και να συμπληρωσω απο την ΠΟΛ 1237/14

οτι

"Οικίσκος στέγασης αντλητικού συγκροτήματος σε γεώτρηση, δεν αναγράφεται στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, εφόσον πρόκειται για απόληξη γεώτρησης μικρής επιφάνειας μη δυνάμενη να αποτελέσει χώρο επαγγελματικής ή άλλης δραστηριότητας ή χρήσης (π.χ. αποθήκη κ.λπ.).
Γίνεται αποδεκτό ότι, εφόσον η επιφάνεια του οικίσκου δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) τ.μ., δεν απαιτείται η αναγραφή αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, βεβαίως το γήπεδο, επί του οποίου υπάρχει η γεώτρηση, αναγράφεται ως αρδευόμενο."

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρες,

είχα εκδόσει βεβαίωση νομιμοτητας για συμβολαια για πώληση σε περαιωμενη δήλωση του Ν.4178 η οποία έληξε αφού τα συμβόλαια άργησαν να γίνουν.

Τώρα μου ζητάνε νέα βεβαίωση την οποία πρέπει να εκδόσω από το σύστημα του Ν.4495.

Εκδίδω αυτήν που λέει οτι οι "υφιστάμενες αυθαίρετεσ κατασκευές...εμπιπτουν σε μία από τις εξαιρεσεις της παραγράφου 2 του αρθρου 82 και δεν υπαγονται...".

Σωστά ?

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι (σε συνέχεια των δύο παραπάνω):

 

Εχει εντοπίσει κάνεις "κάτι", που ενώ στον ν.4178 να μην συνιστούσε αυθαιρεσία (ή αν συνιστούσε είχε ρυθμισθεί οπότε και μπορούσε να εκδοθεί η βεβαίωση με τον ν.4178) ενώ στον ν.4495 (αυτό το "κάτι") να συνιστά αυθαιρεσία (οπότε πρέπει να τακτοποιηθεί πριν εκδοθεί η βεβαίωση με τον ν.4495) ? 

 

Ξέρω ότι ίσως είναι αφελής ερώτημα.

Link to comment
Share on other sites

Παίδες να κάνω μια ερώτηση:

 

4όροφη οικοδομή εντός σχεδίου ,όπου:

-Ισόγειο: Κατάστημα και Διαμέρισμα

-2ος,3ος,4ος: Δυο διαμερίσματα ανά όροφο.

 

Μετά την αυτοψία βρίσκω αρκετά μεγάλες διαφορές ως προς το εμβαδό στις παραπάνω ιδιοκτησίες λόγω επέκτασης στους φωταγωγούς, καθώς και επέκταση κοινοχρήστων εντός των Ο.Ι........οπότε πρέπει να προχωρήσουμε σε Ρυθμίσεις Αυθαιρέτων.

 

=> Αυτή τη στιγμή η οικοδομή είναι ιδιοκτησίας 2 αδελφών (ο πρώτος έχει Ο.Ι ισογείου & 1ου Ορόφου και ο δεύτερος τις Ο.Ι. του 2ου & 3ου Ορόφου)

=> Πρόκειται να μεταβιβαστούν τα 2 διαμερίσματα του 1ου ορόφου και τα 2 διαμερίσματα του 2ου Ορόφου.

 

Το θέμα είναι οτι σε σχέση με τις κατόψεις που ακολουθούν τη σύσταση οριζοντίου και τα εμβαδά του πίνακα ποσοστών, υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

 

Ποιά είναι η σωστή αντιμετώπιση?

 

1.Θεωρητικά αν προχωρήσω ΜΟΝΟ σε ρύθμιση 4495/17 για τα 4 διαμερίσματα μπορώ να εκδόσω βεβαίωση μεταβίβασης, σωστά?

2.Ωστόσο λόγω επέκτασης κοινοχρήστων εντός των Ο.Ι. και δεδομένου οτι ιδιοκτήτες είναι μόνο οι πωλητές, πρέπει να κάνω και χωριστή ρύθμιση κοινοχρήστων?

3.Πρέπει να κάνω μια υπαγωγή ανά Ο.Ι. ή μπορώ να κάνω μόνο 2,δλδ ανα ιδιοκτήτη?

 

4.Κανονικά δεν πρέπει να γίνει τροποποίηση της σύστασης οριζοντίου τουλάχιστον ως προς τα Εκαθ και Εμικτ, διατηρώντας ανέπαφα τα ποσοστά εδάφους ΚΑΙ να αντικατασταθούν οι λανθασμένες κατόψεις που συνοδεύουν τη σύσταση με τις σωστές? Πρέπει να με ενδιαφέρει αυτό ή εγω απλά κοιτάω εγκεκριμένες κατόψεις με την πραγματική κατάσταση για να εκδόσω βεβαίωση και ο συμβολαιογράφος ας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός?

 

5. Κατά την ανάγνωση του συμβολαίου σύστασης οριζοντίου, γίνεται αναφορά σε όλες τις στάθμες, τις Ο.Ι. που δημιουργούνται και την αναλογία στο οικόπεδο, ΑΛΛΑ δε γίνεται καμιά αναφορά για αέρινη στήλη/μελλοντικό όροφο. Αθροίζοντας τα ποσοστά των περιγραφόμενων Ο.Ι., το άθροισμα όμως είναι 900 τοις χιλίοις!?!?!? Πρόκειται για παράλειψη ή λάθος συμβολαίου? Σημειώνω οτι τις παραπάνω Ο.Ι. τις έλαβαν τα αδέρφια με γονική παροχή το 95 απο τον ακόμα εν ζωη πατέρα τους.

Link to comment
Share on other sites

Alsterwasser             "Μετά την αυτοψία βρίσκω αρκετά μεγάλες διαφορές ως προς το εμβαδό στις παραπάνω ιδιοκτησίες λόγω επέκτασης στους φωταγωγούς,"

 

 

προκειται για επεκταση σε κοινοχρηστα

αρα πας με το εκ κατασκευης, βαζοντας νεες κατοψεις.

 

Επίσης, εχεις και επέκταση κοινοχρήστων εντός των Ο.Ι.......

 

σημειωνεις οτι ειναι μικροτερο λογω επεκτασης απο τα κοινοχρηστα

 

και περιμενεις την ταυτοτητα...

 

Δεν εχεις τπτ να κανεις με την τροποποιηση της συστασης.

Θεωρω  οτι το θεμα αυτο εχει επιλυθει

και δεν ζητανε  ό,τι τους καπνισει, διοτι ο νομος λεει

 

"τακτοποιεις και βεβαιωνεις την τακτοποιηση και γινεται το συμβολαιο"

 

Ομως,

 

αφου οι ιδιοκτητες ειναι δυο

και προκειται να πουλησουν και οι δυο  και μπορει να αρχισουν τις γκρινιες οι αγοραστες για το τι θα γινει στο μελλον

[και τι θα τους στοιχισει...]

ας τους κανεις εξ αρχης ολες τις τακτοποιησεις

κανεις και εναν ωραιο πινακα δαπανων...και μια ωραια τροποποιηση της συστασης.

 

Ολα νοικοκυρεμενα...ειδικα που θα υπαρχουν  νεοι ιδιοκτητες...  που στο μελλον δεν ξερουμε τι θα λενε...

 

Οπότε κανεις μια αιτηση,

4-5 δηλωσεις,  αναλογα τους χωρους που τακτοποιεις  και μία για τα κοινοχρηστα

 

[και χανεις] :mrgreen: :mrgreen:

 

αρα, μια για καθε μια

και μια για τα κοινοχρηστα

 

οπως εσυ αποφασισεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.