Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

Γράφει η βεβαίωση ότι δεν έχει διαφοροποιήσεις στα ανοίγματα?????

Μήπως βεβαιώνει κάτι άλλο???

π.χ. μη υπέρβαση δόμησης,κάλυψης, ύψους ????

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η βεβαιωση ειναι το τυποποιημενο εγγραφο του ΤΕΕ όπως βγαινει από το συστημα.

" βεβαιώνω ότι:
 
Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια του ακινήτου (Οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσεις κτλ) στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο ή αυτοτελή ιδιοκτησία (οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία) : Δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που επηρεάζουν το ύψος, τη δόμηση ή την κάλυψη, του μεταβιβαζομένου ακινήτου ή αυτοτελούς ιδιοκτησίας (οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας) Kατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε ότι έχει εγκατασταθεί οποιαδήποτε αυθαίρετη χρήση."
 

Ομως ουτε τα σημερινά αναφερονται σε παραβασεις κατηγορίας 3...

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, έχω ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία του 1964 όπου έχω μία μικρή ανταλλαγή εμβαδών μεταξύ διαμερίσματος και κοινόχρηστου χώρου κλιμακοστασίου. Οι διαφορές στις διαστάσεις είναι της τάξης των 15 ως 20 εκατοστών χωρίς να επηρεάζεται το εμβαδόν του διαμερίσματος. Πρακτικά ο τοίχος που συνορεύει με το κλιμακοστάσιο αντί για τεθλασμένη γραμμή τελικά έγινε ευθεία. Φαίνεται και στη συνημμένη εικόνα. Πιστεύετε μπορώ να δώσω βεβαίωση?

diamerismaI5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να δωθεί βεβαίωση προ τακτοποίησης διότι παρα το γεγονός ότι η επιφάνεια του διαμερίσματος δεν άλλαξε, υπάρχει μικρή επιφάνεια (λόγω αλλαγής περιγράμματος κατά την κατασκευή) η οποία συντελεί σε διαφοροποίηση του "εγκεκριμένου" περιγράμματος της οριζόντιας ιδιοκτησίας και παραβιάζει κοινόχρηστο χώρο της οικοδομής.

Υπάρχει περίπτωση οι αποκλίσεις να εμπίπτουν στα ποσοστά ανοχής της βεβαίωσης;

Link to comment
Share on other sites

σωστα,

και να προσθεσω οτι,

το εμβαδον που "κατελαβε" το κλιμακοστασιο σε βαρος της ΟΙ, ειναι ανεξαρτητο,  δεν εμποδιζει την εκδοση βεβαιωσης για την πραγματικη κατασταση

  και λυνεται με το 98  παρ. 8 εδ. β και γ.

Το προβλημα της "επεκτασης" της ΟΙ με την -γνωστη- μετατοπιση της εξωπορτας

ή καλύπτεται  απο  το ποσοστό ανοχης όπως προανεφερε ο παυλος

ή "εκ κατασκευής" ή  σε ολους  τους οροφους.

[Για την τροποποιηση της συστασης....με εκεινο το  περιεργο  "σωρευτικα" που εβαλαν........ καλυτερα να μην πώ τπτ...]:mrgreen: 

εδιτ

προφανως δεν υπαρχει η εννοια "ανταλλαγη"  μεταξυ κοινοχρηστων και ΟΙ.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είμαι σίγουρη το 2% ποιας διάστασης θα έπρεπε να ελέγξω, ωστόσο δε νομίζω ότι είμαι εντός των ανοχών..

πραγματικά βαρέθηκα να πηγαίνω σε τέτοιες πολυκατοικίες με τόοοοσο μικρές αυθαιρεσίες και αντί για μία απλή βεβαίωση να πρέπει να πείσω τον ιδιοκτήτη για τακτοποίηση, δηλαδή για πακέτο μεγαλύτερο από αυτό που υπολόγιζε....(τα μισώ τα αυθαίρετα...:evil:)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να πείσεις κανέναν εφόσον έχεις  διασφαλίσει την αμοιβή σου για την αυτοψία και έλεγχο ακινήτου μέσω προεξόφλησης αμοιβής με τη συμφωνία έκπτωσης σε περίπτωση που ο πελάτης θελήσει να τακτοποιήσει. Έτσι θα εχεις αφενός πληρωθεί, αφετέρου μεταθέσει το πρόβλημα στον πραγματικό του "κάτοχο". 

Επί του προκειμένου αν δεν βγαίνουν οι ανοχές συστήνεις τακτοποίηση (δεν ξέρω αν έχει εφαρμογή το εκ κατασκευής και καθ ύψος, για να μη χρειαστείς συναίνεση. Το βλέπεις) την οποία λογικά θα δεχθεί στην περίπτωση που έχει βρει αγοραστή. Δεν χάνονται αγοραστές τη σημερινή εποχή επειδή ο άλλος θα καταβάλει επιπλέον 500  ή 1000 Ε. Αυτά από μένα και καλή επιτυχία στη δουλειά που έχεις αναλάβει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Γειά σας συνάδελφοι!

Βρήκα κάποια παρόμοια συζήτηση αλλά ήταν στην περίοδο ισχύος του 4014, οπότε ρωτάω εδώ: Καλούμαι να δώσω βεβαίωση για διαμέρισμα 8οροφης οικοδομής του 1957, της οποίάς υπάρχει μόνον το στέλεχος με το τοποσκαρίφημα. Κάποιος έκανε μερική ανασύσταση φακέλου και έχει πάρει βεβαίωση νόμιμου περιγράμματος. Εγώ σήμερα έτσι πως βλέπω το διαμέρισμα, το εμβαδόν στο συμβόλαιο, την περιγραφή, το φωταγωγό μέσα, κλπ, καταλαβαίνω ότι στην ιστορία του διαμερίσματος έγινε μόνον μία μικρή αναδιαρρύθμιση με γκρέμισμα τοίχων του χωλ, οπότε δεν θα είχα ούτε την παράβαση της διαμερισμάτωσης, αν σύγκρινα με σχέδια άδειας. Τα ερωτήματά μου είναι δύο:

- Θα αποτανθώ κι εγώ στην Πολεοδομία για βεβαίωση του περιγράμματος του διαμερίσματός μου;

- Εάν δεν το κάνω, πώς θα έχω την κάτοψη με τη βεβαίωση ότι καταχωρήθηκε στο σύστημα, εφόσον πρόκειται για απλή βεβαίωση και όχι ρύθμιση αυθαιρεσίας; Μήπως με το Ν.4495/2017, μπορώ πλέον να εισάγω αρχείο κάτοψης και για την απλή βεβαίωση;

Ευχαριστώ

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, σε οικόπεδο που ανήκει εξ αδιαιρέτου σε δύο ιδιοκτήτες 50-50 συστάθηκε προ διετίας κάθετη ιδιοκτησία (σε κάθε τμήμα υπάρχει από ένα κτίσμα). Το κάθε τμήμα εξακολούθησε να ανήκει εξ αδιαιρέτου στους δύο 50-50.

Τώρα θέλει ο ένας να αγοράσει το μερίδιο του άλλου (και στα δύο τμήματα). Να υποθέσω ότι θα χρειαστούν δύο βεβαιώσεις μηχανικού (μία για κάθε κτίσμα)?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.