Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 083 - Ν. 4495/17] Απαίτηση έκδοσης Βεβαίωσης Μηχανικού


Recommended Posts

2 επιλογές:

1.Αλλάζεις την ημερομηνία αυτοψίας σε σημερινή (εφόσον προφανώς είσαι σίγουρος ότι ισχύουν σήμερα όσα περιγράφονται στη δήλωσή σου) πας οριστική και εκδίδεις τη βεβαίωση που ισχύει για 2 μήνες από σήμερα. (εγώ αυτό κάνω)

2.Πας οριστική όπως είσαι, βγαίνει μια βεβαίωση που πιθανόν να έχει ήδη λήξει. Ανοίγεις νέο έργο και εκδίδεις βεβαίωση με μνεία στην 1η δήλωση.

Για μένα είναι λίγο χαζό να κάνεις το 2ο για την 1η βεβαίωση που εκδίδεις για το ακίνητο. Η ημερομηνία αυτοψίας έχει την έννοια του πότε επιβεβαίωσες ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετα πέραν των όσων αναφέρονται στη δήλωσή σου. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ταυτίζεται με την 1η επίσκεψη που έκανες στο ακίνητο.

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,4k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

5 λεπτά πριν, danaikaterina said:

Αλλάζεις την ημερομηνία αυτοψίας σε σημερινή (εφόσον προφανώς είσαι σίγουρος ότι ισχύουν σήμερα όσα περιγράφονται στη δήλωσή σου) πας οριστική και εκδίδεις τη βεβαίωση που ισχύει για 2 μήνες από σήμερα. (εγώ αυτό κάνω)

Και πολύ ορθώς πράττεις!

 

Link to comment
Share on other sites

(από μεταφορά-Pavlos33)

Ρε παιδιά υπάρχει κάπου στον νόμο με σαφήνεια συγκεκριμένο κείμενο που πρέπει να γράψει ο μηχανικός στην τεχνική έκθεση της βεβαίωσης καθώς και στα σχέδια του εάν έχει γίνει κάποια τακτοποίηση ? Εγώ π.χ. στην τεχνική έκθεση γράφω ότι "η τεχνική έκθεση ή το σχέδιο θα υποβληθεί στο σύστημα δηλώσεων του ν.4495/17. Δεν απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας, έχει γίνει εξόφληση του προστίμου και έχει γίνει περαίωση της διαδικασίας".

Λέει κάπου να γράψουμε κάτι άλλο ? Λέει π.χ. να γράψουμε οτι " ....έχει υποβληθεί..." αντί για "...θα υποβληθεί.." ?

Επίσης γράφει κάπου ότι οι τακτοποιήσεις πρέπει να περαιωθούν για να μεταβιβαστούν ?! Μα για αυτό δεν έχουν βγάλει και την πληρωμή με 30% του προστίμου για να μπορείς να μεταβιβάσεις πληρώνοντας σε δόσεις ?

Μήπως κάποιοι συμβολαιογράφοι ζητάνε ό,τι θέλουν ?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631

ΦΕΚ Β’ 3976/14.11.2017)

3. Για την εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 83 του ν. 4495/2017, ως αντίγραφα των σχεδίων από το πληροφοριακό σύστημα προσκομίζονται και επισυνάπτονται αντίγραφα των σχεδίων που φέρουν υπογραφή και σφραγίδα Μηχανικού, στα οποία αναγράφεται ο αύξων αριθμός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4495/2017 καθώς και ο μοναδικός ηλεκτρονικός κωδικός ελέγχου της δήλωσης, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού ότι είναι ταυτόσημα με αυτά που έχουν εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα.

4. Στα δικαιολογητικά στοιχεία και σχέδια που παραδίδει ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός στον ιδιοκτήτη, προσαρτώνται στα συμβόλαια ή υποβάλλονται για την έκδοση διοικητικών πράξεων, αναγράφεται ο αύξων αριθμός της δήλωσης υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4495/2017 καθώς και ο μοναδικός ηλεκτρονικός κωδικός ελέγχου της δήλωσης, συνοδευόμενα από υπεύθυνη δήλωση του Μηχανικού ότι είναι ταυτόσημα με αυτά που έχουν εισαχθεί στο πληροφοριακό σύστημα.
Τα δικαιολογητικά στοιχεία κατά το χρόνο ισχύος τους καθώς και τα σχέδια κατά το παρόν άρθρο, εφόσον προσαρτηθούν σε δικαιοπραξίες, δύναται να επικυρώνονται από συμβολαιογράφο κατά τις κείμενες διατάξεις προκειμένου να προσαρτηθούν σε μεταγενέστερες πράξεις.

5. Για την κατάρτιση συμβολαιογραφικών εγγράφων με αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε κάθε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των αδόμητων οικοπέδων, γηπέδων και αγροτεμαχίων καθώς και των συμβολαίων σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προσαρτάται στα συμβολαιογραφικά έγγραφα βεβαίωση του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 η οποία εκδίδεται, σε κάθε περίπτωση, μέσω του πληροφοριακού συστήματος της παρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας και φέρει μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό ελέγχου.

6. Για την εφαρμογή της διάταξης της παρ. ή του άρθρου 99 του ν. 4495/2017 σχετικά με την υποβολή ή μη της μελέτης στατικής επάρκειας, όπου απαιτείται, γίνεται ειδική μνεία σε κάθε βεβαίωση οριστικής υπαγωγής καθώς και σε κάθε βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας, καθώς και στη βεβαίωση της παρ. 2 (περ. γ) του άρθρου 83 του ν. 4495/2017 για μεταβίβαση.
Η αναφορά επί της βεβαιώσεως για την υποβολή ή μη μελέτης στατικής επάρκειας καταχωρείται από τον εξουσιοδοτούμενο Μηχανικό στην Τεχνική Έκθεση που συνοδεύει την έκδοση της βεβαίωσης της παρ. 2 (περ. γ) του άρθρου 83 του ν. 4495/2017. Σε κάθε περίπτωση εφόσον δεν υποβάλλεται μελέτη στατικής επάρκειας, αναφέρεται ρητά ότι η μελέτη στατικής επάρκειας πρέπει να υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και πριν τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου κατά τις κείμενες διατάξεις.
 

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Θέλω να εκδώσω ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙ ΜΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ για άδεια λειτουργίας φαρμακείου.

Κενά φύλλα καταγραφής και απλά στην τεχνική έκθεση (τελευταία σελίδα δήλωσης) αναφέρω ότι δεν απαιτείται υποβολή ΜΣΕ, σωστά?

 

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η βεβαίωση ουσιαστικά δεν αφορά μεταβίβαση, αλλά αν θυμάμαι καλά, κάπου μέσα στην όλη χαρτούρα την έχουν κάνει απαιτητή για την άδεια λειτουργίας φαρμακείου, θεωρώ ότι η αναγραφή για απαίτηση ή μη ΜΣΕ πλεονάζει. Βεβαίως, όταν έβάλαν την απαίτηση βεβαίωσης της οποίας ο σκοπός χορήγησης είναι η μεταβίβαση, δε νομίζω ότι σκέφτηκαν κάτι περισσότερο.

υ.γ Έπεσες σε ακίνητο χωρίς καμία αυθαιρεσία;

Link to comment
Share on other sites

Μπορώ να δώσω βεβαίωση αδόμητου σε αγροτεμάχιο που έχει μια πέργκολα(κληματαριά) 12τ.μ και βόθρο;

 

 

Μην ανοίγεις νέο θέμα χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση για ήδη υπάρχον με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. To θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν νήμα.

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής

Pavlos 33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

<< 5. Δεν απαιτείται το ανωτέρω  (εννοει καθολου τοπογραφικο η χωρις συντεταγμενες???) τοπογραφικό διάγραμμα στις εξής περιπτώσεις :
α) για ακίνητα εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού για τα οποία μέχρι
την έναρξη ισχύος του ν.4178/2013 έχει καταρτιστεί συμβολαιογραφική πράξη σύστασης οριζοντίων
/ καθέτων ιδιοκτησιών ή έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια,
β) σε κάθε περίπτωση για ακίνητα εντός σχεδίου για τα οποία έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής,
γ) για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, μη άρτια και μη οικοδομήσιμα, σύμφωνα με το εμβαδόν του
τίτλου,>>

Μολις  ειχαμε εντονη συζητηση με την συμβολαιογραφο,στην οποια ανεφερα οτι σε ακινητο εντος σχεδιου εχει εκδοθει αδεια ,αρα δεν απαιτειται τοπογραφικο κ η απαντηση της ηταν <<να μη το σκεφτεσαι καν, η υποθηκοφυλακας δεν το μεταγραφει>> ,και οταν ανταπαντησα οτι αυτο λεει ο νομος η απαντηση ηταν,ορθα κοφτα, <<θα φερνετε τοπογραφικα>>,σαν να ειμαι ο γραμματεας της.Μηπως πρεπει να ασχοληθουν αυτοι του ΤΕΕ επιτελους?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.