Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικονομική αδυναμία αποκατάστασης υποστυλωμάτων.


 

Recommended Posts

Καλημέρα. Σαν αρχιτέκτονας δεν θελω να μπώ στα χωράφια σας αλλά μου προέκυψε μια περίπτωση στην οποία δεν ξέρω τι συμβουλή να δώσω.

Εξηγώ: Κατα την διάρκεια επίσκεψης για αυτοψία και υπολογισμό αυθαιρετου σε οικοδομή του 82 με άδεια διώροφου και αυθαιρετη προσθήκη -χωρίς υποστυλώματα- ορόφου και αποληξης-σπιτακι ( σύνολο ισόγειο και 3 οροφοι), παρατήρησα εμφανέστατες φθορές στα υποστυλώματα του Ισογείου. Έχουν σκάσει σχεδόν όλες οι κολώνες, υπάρχει έντονο ΄πρόβλημα διάβρωσης και υγρασίας και εικάζω οτι θα έχει πρόβλημα και η θεμελίωση.( έχει πολλά νερά η περιοχη στο υπέδαφος)

Το πρόβλημα είναι οτι η οικογένεια  έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και οτι είναι η μοναδική τους κατοικία (Τρια διαμερίσματα για την ακρίβεια που μένουν οι γονείς και οι οικογένειες των παιδιών τους) Κι εγώ δωρεάν έκανα την επίσκεψη απλά για να ξέρουν οι άνθρωποι τι τους γίνεται με τις αυθαιρεσίες.

Γνωρίζουμε όλοι οτι η σωστή διαδικασία ελέγχου και αποκατάστασης είναι συγκεκριμένη αλλά παράλληλα και πολύ κοστοβόρα. Δεν υπάρχει περιπτωση να μπορούν να κάνουν τίποτα απο αυτά.

Εγώ όμως δεν μπορώ να σηκωθώ να φύγω έτσι και να τους αφήσω στο έλεος του θεού. Μπορείτε να με βοηθήσετε?

Πόσο επικίνδυνη εκτιμάτε οτι έιναι η κατάσταση ? (Πραγματική επικινδυνότητα παρακαλώ και όχι "by the book" γιατι όπως σας εξήγησα οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ.)

Ποια θα μπορούσε να έιναι μια προσωρινή λύση και ποιο το κόστος αυτής?

Ρωτήστε με οτι θέλετε.

 

Υ.Γ Παρακαλώ μη μου απαντήσετε μόνο τυπικά σαν μηχανικοί, γνωρίζω και εγώ την ανάγκη για κανονικό έλεγχο  και ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση τους (ΚΑΝΕΠΕ κλπ)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Θες να τους προτείνεις κάτι γενικό για την θεμελίωση κτλ ή απλά να επισκευάσεις τα εμφανή σημεία?Προσωρινή λύση είναι να φτιάξεις αυτά που βλέπει η πεθερά (σκασίματα, αποκάλυψη οπλισμού-καθαρισμό του αναστολέα διάβρωσης γεφυρα επισκευαστικό) ,αλλά μπορεί να επιταχύνεις ρυθμούς διάβρωσης οπότε και που σου απαντώ δεν έχει νόημα .Κόστος δεν μπορώ να πώ αν δεν ξέρουμε το εύρος εργασίας-περιοχής  και τι υλικά θα χρησιμοποιήσεις .

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Κατ αρχην θα σου προτεινα να συνεργαστεις με εναν πολ.μηχ.

Η θεμελιωση μπορει και να μην εχει προβλημα.Μια μικρη οικονομικη τομη μπορει να το δειξει

Για την ανωδομη ομως απαντωντας  "μαστορικα" και οχι "μηχανικα" μια απλη επισκευη (τοπικες καθαιρεσεις οπου υπαρχουν ρωγμες με καθαρισμο οπλισμων -κ.λ.π ) εφ οσον βεβαια η φθορα των οπλισμων ειναι < 10% (μετρα απομενουσα διαμετρο σε σχεση με την αρχικη και παρε λογους εμβαδων) .Κοιτα και το τσερκι  .

Απο εκει και περα. Να τους πεις ξεκαθαρα οτι μετα απο λιγα χρονια οι ρωγμες θα επανεμφανιστουν και η φθορα θα συνεχιζεται μεχρι να φτασεις σε ανεπανορθωτες βλαβες.

Δυστυχως ετσι ειναι .Το βλεπουμε παρα πολλες φορες αυτο το σεναριο.

Link to comment
Share on other sites

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση? Πως να σου πει κάποιος, πως να σου δώσει απάντηση, όταν η απάντηση είναι αποτέλεσμα της αυτοψίας και της μετέπειτα μελέτης???

 

Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προτροπή: Παρακαλώ μη μου απαντήσετε μόνο τυπικά σαν μηχανικοί......

 (σαν τι να σου απαντήσουμε? σαν φιλόσπλαχνοι πολίται? σαν δημοσιογράφοι? )

Για αυτό που λες για την οικονομική κατάσταση, είναι σίγουρα κατανοητό αλλά η νοοτροπία για επέκταση και υπέρβαση (κατακόρυφη προσθήκη) χωρίς να γίνει μια μελέτη μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα...τέτοια που δεν είναι δυνατόν να σωθούν με δωρεάν συμβουλές....

 

Θα σου έλεγα τελείως συναδελφικά να κάνεις αυτοψία με έναν συνάδελφο που να ασχολείται με αυτά τα θέματα....

Edited by ilias
Link to comment
Share on other sites

Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με καθαίρεση ορόφων. Προσωπικά είναι για μένα η ποιο οικονομική λύση και θα αυξήση την ασφάλεια του εναπομείνοντος τμήματος

 

Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Βάλε τουλάχιστον καμιά φώτο και ρώτα τους ένα ποσό που θα μπορούσαν να διαθέσουν? Γιατί αν ισχύει αυτό που λες "οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν ΤΙΠΟΤΑ" τι να σχολιάσουμε. 

Link to comment
Share on other sites

....

 

Υ.Γ Παρακαλώ μη μου απαντήσετε μόνο τυπικά σαν μηχανικοί, γνωρίζω και εγώ την ανάγκη για κανονικό έλεγχο  και ολοκληρωμένη μελέτη για την αποκατάσταση τους (ΚΑΝΕΠΕ κλπ)

Μόνο σαν μηχανικοί μπορούμε να μιλήσουμε, γιατί το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια.

Δυστυχώς (από οικονομική άποψη) κάποιες επεμβάσεις είναι εκ των ουκ άνευ, και μόνο με λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων μπορεί να εξαχθεί μια κάποια δαπάνη.  

Link to comment
Share on other sites

ΜΙα λύση είναι: Πάρε ένα δελτίο προσεισμικού ελέγχου (οασπ) και προσπάθησε να απαντήσεις μόνη σου στα καίρια ερωτήματα που έχει (Έχει πυλωτή? Έχει κοντά υποστυλώματα? κλπ)

Αλλά καλύτερα βρες ένα έμπειρο πολιτικό μηχανικό να κάνει μια απλή αυτοψία

 

Εδώ το δελτίο από ΟΑΣΠ: http://www.oasp.gr/userfiles/%CE%94%CE%95%CE%9B%CE%A4%CE%99%CE%9F%20%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%A5%20%CE%95%CE%9B%CE%95%CE%93%CE%A7%CE%9F%CE%A5%20%CE%9A%CE%A4%CE%99%CE%A1%CE%99%CE%A9%CE%9D%20(3%CE%B7%20%CE%88%CE%BA%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7).pdf

Edited by Γιάννης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το πιο σωστό θα είναι μια απλή επίσκεψη με κάποιον γνωστό σας πολιτικό μηχανικό. Αν δεν έχετε, γράψτε περιοχή και όλος και κάποιος από το forum μπορεί να προσφερθεί. 

Δεν μπορούμε να δούμε και πολλά με απλό οπτικό έλεγχο, αλλά σε σχέση με το τίποτα, κάτι είναι και αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.