Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Από μόνο του όχι καθώς η υλοποίηση της άδειας θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει π.χ το έτος 1956. Είναι όμως μια πάρα πολύ καλή ένδειξη, η οποία σε συνδυασμό με συμβόλαιο του ακινήτου, τα μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου και το σωστό Ε9 είναι ισχυρά για να βεβαιώσεις. Προσοχή μήπως στο ακίνητο υπάρχουν μεταγενέστερες αυθαιρεσίες.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ. Αν η άδεια έχει τελική θεώρηση προ του 55 ή αν βρείς αεροφωτογραφία προ του 55 που να φαίνεται το κτίριο, προφανώς και το υπόγειο υπάρχει από τότε και μπορείς να δώσεις βεβαίωση. Στη χειρότερη το βάζεις όλο μια κατηγορία 1 για προ του 75. Και φυσικά ελέγχεις για μεταγενέστερες αυθαιρεσίες όπως είπε ο Παύλός.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 6/11/2017 at 9:39 ΠΜ, nik said:

Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. Τα κατά περίπτωση αποδεικτικά έγγραφα υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα και μνημονεύονται στην τεχνική έκθεση μηχανικού.

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά 

Θα ήθελα τη γνώμη σας.

Πελάτης μου έχει μετατρέψει την ισόγεια κατοικία του σε οδοντοτεχνικό εργαστήριο.

Δεν έχει καμία απόδειξη για το χρόνο αλλαγής χρήσης.

Μπορώ με βάση το άρθρο 87 να δηλώσω την αλλαγή χρήσης με ημερομηνία αλλαγής χρήσης την 1-1-2004?

Τι νόημα έχει ο ορισμός της ημερομηνίας, χωρίς αποδεικτικά, αφού το πρόστιμο για αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια χρήση  θα είναι μια παράβαση ?

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς. Νόημα έχει γενικά η εύρεση της χρονολογίας για να μπορείς να πείς ότι έγινε πριν το 2011 και άρα μπορεί να υπαχθεί στο νόμο, ανεξάρτητα από το αν παίζει ή όχι ρόλο στον υπολογισμό του προστίμου. Τώρα κάποια στιγμή κατάλαβαν (ευτυχώς) ότι για κάποιες εσωτερικές αυθαιρεσίες δεν υπάρχει τρόπος να αποδείξεις χρονολογία και θα ήταν άδικο να μην μπορούν να υπαχθούν καθόλου μόνο και μόνο για αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για αυθαιρεσίες που δεν δημιουργούν στην ουσία καμία επιβάρυνση. Οπότε πρόσθεσαν αυτή την παράγραφο που σου επιτρέπει να τις υπάγεις και χωρίς αποδεικτικό θεωρώντας την πιο πρόσφατη χρονολογία. Μπορείς να το κάνεις. Αρκεί φυσικά να μην υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για το αντίθετο... ότι δηλαδή έγινε σίγουρα μετά το 2011.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας.Εχω κάνει δήλωση του 4495 τον απριλη ,εχει πληρωθεί το παράβολο καθώς και το πρόστιμο.Μπορώ να χρησιμοποιήσω σαν αποδεικτικό παλαιότητας το ε9 το οποίο όμως θα τροποποιηθεί με τα σωστά τετραγωνικά τώρα ,δηλαδή μετά την υπαγωγή και μάλιστα οχι αναδρομικά για προηγούμενα έτη αλλά για το τρέχον έτος;

Link to comment
Share on other sites

Αναγκαστικά θα το χρησιμοποιήσεις πλην όμως το σωστό είναι μετά την αποτύπωση του ακινήτου και τον προσδιορισμό προστίμου να βάζεις τους ιδιοκτήτες να διορθώσουν και στη συνέχεια να κάνεις την υπαγωγή. Για αναδρομικές διορθώσεις δεν ασχολείσαι. Δεν είναι δική σου δουλειά. Αυτό συνήθως γίνεται από τους ιδιοκτήτες όταν προβούν σε πώληση λόγω του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ  που ζητάει ο νόμος για την μεταβίβαση. Για την υπαγωγή αρκεί το Ε9 που θα σου δώσουν. Δεν αναζητάς (ίσως μόνο για δική σου χρήση-επαλήθευση) παλιά Ε9.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όχι, αλλά σίγουρα έχεις στα χέρια σου μια καλή ένδειξη παλαιότητας την οποία μπορείς να την συνδυάσεις και με άλλες ενδείξεις και έτσι να είσαι σίγουρη όταν θα βάλεις το διορθωμένο Ε9 του ιδιοκτήτη με τη σωστή επιφάνεια βάσει αποτύπωσής σου και σωστή παλαιότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εγκύκλιος 2

Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.

Ξέρει κανένας συνάδελφος τι είναι αυτή η βεβαίωση και από πού μπορούμε να την πάρουμε? Έχω ρωτήσει λογιστή και άτομο σε εφορία και μου είπαν πως δεν έχουν γνώση…

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.