Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Ο νόμος στο άρθρο 99 ορίζει το εξής:

γ) Τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη 
κατασκευή ή χρήση, ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί του εντύπου οι αυθαίρετες κατασκευές. 

(...)

και αυτό θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε. Η εγκύκλιος στο σημείο αυτό  διαφοροποιείται από το νόμο και δεν εφαρμόζεται.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστό αυτό που λες, αλλά εγώ αναφέρομαι στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσεις το Ε9 ως αποδεικτικό παλαιότητας, και νομίζω ότι σε αυτή την περίπτωση αναφέρετε και η εγκύκλιος.  Και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να φανεί μια αύξηση των τετραγωνικών από α/φ.

Link to comment
Share on other sites

όπως το εφάρμοζες ως τώρα θα συνεχίζεις να το εφαρμόζεις. Θα τροποποιεί το Ε9 του με τα σωστά μέτρα και τη σωστή παλαιότητα. Θα σου προσκομίζει το πρόσφατο (τροποποιημένο Ε9) και αυτό θα βάζεις. Απλά και όμορφα όπως ο νόμος ορίζει.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Το πατάρι μπορεί να μπει στο Ε9 ως χώρος και ο εξώστης παίρνει την παλαιότητα του φ.ο. λόγω μονολιθικής σύνδεσης με αυτόν.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, έχει γίνει μια παρεξήγηση.

Ο νόμος στο άρθρο 99, αναφέρει τα δικαιολογητικά που πρέπει να ανέβουν στο σύστημα. Εκεί έχει και το πρόσφατο Ε9 το οποίο ανεβαίνει στην συγκεκριμένη επιλογή για το Ε9.

Αν το Ε9 χρησιμοποιηθεί και για τον χρόνο κατασκευής θα πρέπει να ανέβει και στην επιλογή για τα δημόσια έγγραφα. Η ΕΓΚ2 λέει πως τότε πρέπει να ανέβει και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα....

Δεν τροποποιεί τον νόμο αλλά διευκρινίζει το πως θα χρησιμοποιηθεί το Ε9 για απόδειξη του χρόνου δημιουργίας....

Το χρονικό ποιο είναι.

Πρώτη φορά μπήκε το Ε9 σαν αποδεικτικό με την ΕΓΚ4 για τον Ν4178

Ξαναμπήκε με την νέα ΕΓΚ2 αλλά με πρόσθετο δικαιολογητικό.

Τι λέει η νέα ΕΓΚ2 στο τέλος?
 

Παράθεση

 

Τέλος,  πέραν  των  ανωτέρω  κατ’  άρθρο  διευκιρνίσεων,  σημειώνεται  ότι  εξακολουθούν  να ισχύουν  διευκρινίσεις,  οδηγίες  και  κατευθύνσεις  που  έχουν  δοθεί  σε προγενέστερες εγκυκλίους  του  Υπουργείου  για  τις  υπαγωγές  με  τις  διατάξεις  των  νόμων  ν.4014/11  και ν.4178/14, εφόσον δεν ορίζονται διαφορετικά στην παρούσα και δεν αντίκεινται στις διατάξεις του ν4495/17, όπως εκάστοτε ισχύει.

Άρα η ΕΓΚ4 (για το συγκεκριμένο θέμα) δεν έχει εφαρμογή στον Ν4495/17.

Και τα ερωτήματα είναι δύο.

1 .Αν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προγενέστερες ΕΓΚ μέχρι την έκδοση της ΕΓΚ2. Θεωρώ πως ναι με την αιτιολογία πως η νομοθεσία έχει συνέχεια και σε περίπτωση που κάτι έχει διευρινιστεί παλαιότερα (ΕΓΚ4/Ν4178) και δεν έχει διευκρινιστεί με τον νέο νόμο (Ν4495) συνεχίζει να ισχύει εφόσον δεν έρχεται σε αντίθεση με τον νέο νόμο.

2. Αν μπορεί και πρέπει να εφαρμοσθεί αναδρομικά μια εγκύκλιος....Θεωρώ πως όχι. Σκεφτείτε πως έχει εκδοθεί μια ΟΑ με μια συγκεκριμένη ερμηνεία του νόμου και εκ των υστέρων βγαίνει μια ΕΓΚ που διευκρινίζει αλλιώς το συγκεκριμένο θέμα. Θα ανακληθεί η ΟΑ? Δεν νομίζω...

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Η ΕΓΚ2 λέει πως τότε "πρέπει να ανέβει και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα...."

Το Ε9 χρησιμοποιειται δυναμει ρητης διαταξης του νομου, ο οποίος ζηταει   και ειναι το "τελευταιο Ε9", χωρις κανέναν αλλον ορο.

"γ) Τελευταία δήλωση του εντύπου Ε9 στην οποία αναφέρεται το ακίνητο, όπου βρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση, ανεξαρτήτως αν έχουν δηλωθεί επί του εντύπου οι αυθαίρετες κατασκευές."

 

 Εχει διευκρινισθει  με εγκυκλιο  οτι το Ε9 αποτελει "δημοσιο εγγραφο" και αυτο δεν αλλαζει ούτε με την εγκ. 2.

Επομενως, το Ε9 παραμενει "δημισιο εγγραφο" και παραγει τα αποτελεσματα που οριζει ο νομος,

χωρις  κανενα  αλλο προαπαιτουμενο.

Η σημερινη -νεα- απαιτηση απο  την εγκ. 2,

"πως τότε πρέπει να ανέβει και βεβαίωση της αρμοδιας φορολογικής αρχής απο την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα...."

ειναι διαταξη εκτος γραμματος και πνευματος του νομου.

Αποτελει τροποποίηση στο νομο, διοτι προσθετει,  αυθαιρετα και παρατυπα νεους ορους στις  ισχυουσες  διαταξεις του νομου.-  σήμερα για πρωτη φορα  -  και ενω εχουν ήδη γινει χιλιαδες τακτοποιήσεις -  τις οποιες " εμεσως πλην σαφως τις ακυρωνει"

 [στο τελος, το μονο που απομενει ειναι να ορισουν και προσκομιση βεβαιωσης πληρωμης του ΕΝΦΙΑ,

ωστε το ΥΠΕΚΑ να υποκαταστησει πληρως το ΥΟΙΚ....]

Συμφωνω με τον παυλο

 

On 4/6/2019 at 12:01 ΜΜ, Pavlos33 said:

όπως το εφάρμοζες ως τώρα θα συνεχίζεις να το εφαρμόζεις. Θα τροποποιεί το Ε9 του με τα σωστά μέτρα και τη σωστή παλαιότητα. Θα σου προσκομίζει το πρόσφατο (τροποποιημένο Ε9) και αυτό θα βάζεις. Απλά και όμορφα όπως ο νόμος ορίζει.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη δεν διάβασες καλά το παραπάνω.....

Δεν πρόσεξες την διαφορά του Ε9 που λέει ο νόμος στο εδάφιο που παρέθεσες με την διαφορά του Ε9 για αποδεικτικό χρόνου κατασκευής που είναι σε άλλο άρθρο, το 87.

Link to comment
Share on other sites

πιθανον να μην τα ειδα καλα

παντως,   εγω διαβαζω αυτο :    

 Άρθρο 87: Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαίρετων κατασκευών

1. Στην παρ. 1 ορίζεται ότι η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας ή άλλου δημοσίου εγγράφου. [το Ε9 θεωρειται  δημοσιο εγγραφο]

Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.

και θεωρω  οτι αυτο το

"θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα".

ειναι -πρόσθετη - διαταξη που δεν αναφερεται στο νομο.

ερωτηση

αυτο την βεβαιωση φορολογικης αρχης για τις
"τυχον τροποποιησεις" την υποβαλαμε μεχρι σημερα  ή παιρναμε το "τελευταιο Ε9"???
 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, Faethon11 said:

 

Πράγματι ένα Ε9  του 2019 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό χρόνου κατασκευής(πχ προθήκης) και να υπερισχύει αεροφωτογραφίας του 2011 που έρχεται σε  αντίθεση(δεν υπάρχει η προσθήκη).

Edited by aias500
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.