Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Γεια σας,

Η άδεια οικοδομής είναι αποδεικτικό χρόνου κατασκευής?

Εκδίδεται οικοδομική άδεια το 2000 για επισκευή υφιστάμενου κτίσματος με  μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος.

Στο τοπογραφικό της άδειας αναγράφεται πως το κτίσμα υφίσταται προ 1955.

Είναι αυτό επαρκές αποδεικτικό για το χρόνο ύπαρξης του κτιρίου? Επίσης στο Ε9 το γράφουν ως 1947. Πρέπει να το ψάξω και άλλο ή ένα τέτοιο διοικητικό έντυπο το εκλαμβάνω ως αληθές ?

Το κτίριο είναι πέτρινο. Σε αυτό έχουν γίνει 2 μικρές προσθήκες με τούβλο. (συνολικά 15 μ2). ΚΑΙ αυτές οι προσθήκες φαίνονται στην άδεια οικοδομής.

 

Link to comment
Share on other sites

Σαν προ του 55 αναφέρετε φαντάζομαι ολόκληρο το κτίριο, μαζί με τις προσθήκες. Εγώ πιστεύω πως αφού έχεις Ε9 με τα σωστά τετραγωνικά, έχεις αναφορά στην μεταγενέστερη Ο.Α. και αν και από την δικιά σου αυτοψία καταλήγεις και εσύ στο συμπέρασμα του προ 55, είσαι καλυμμένος, Μπορείς επίσης να κοιτάξεις και στο κτηματολόγιο, έχει κάποιες αεροφωτογραφίες με χρονολογία 1945-1960, ίσως βοηθήσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση.

Στο κτηματολόγιο κοίταξα και στις παλιές φωτογραφίες δε φαίνεται ή τουλάχιστον δεν μπορώ να το διακρίνω.

Στο τοπογραφικό της άδειας αλλά και στο σκαρίφημα φαίνεται το κτίριο μέσα στο οποίο γράφει "υφιστάμενο προ 1955" και αποτυπώνονται επίσης μια μιρκή προσθήκη εφαπτομενική του κτιρίου και μια μικρή αποθήκη σε απόσταση από το κτίριο μέσα στα οποία δεν αναφέρει τίποτε. Τα εμβαδά μετρώντας τα τώρα έχουν μικρές διαφορές αλλά αυτό μπορεί να θεωρηθεί πως έχει προκύψει από πολύ πιο ακριβή τωρινή μέτρηση. Θεωρώ πως για να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια τότε (2000) θα ήταν απαραίτητο να είχαν δοθεί κάποια δικαιολογητικά νομιμότητας ολων των κατασκευών. Δεν ήταν απαραίτητο ?

Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι αν μια τέτοια άδεια (διοικητική πράξη) αποτελεί τεκμήριο χρονολογίας κατασκευής για εμάς και δεν έχουμε την υποχρέωση να το ψάξουμε παραπάνω.

Βλέπω ένα πετρόχτιστο, βλέπω και 2 προσθήκες από τούβλο που φαίνονται παλιές (μπορεί να είναι προ 55 μπορεί και όχι, αλλά δεν το ξέρω), διαβάζω και το ε9 που λέει 1947.

Αυτά αρκούν ή έχουμε υποχρέωση ως μηχανικοί να αναζητήσουμε και αεροφωτογραφίες των αντίστοιχων περιόδων και να κάνουμε φωτοερμηνεία κλπ κλπ. ?

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

τπτ δεν θα αναζητησεις.

Οποιος θελει να αμφισβητησει την κριση σου,

ας κανει το τεστ ...ανθρακα 14....

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εκτός σχεδίου ισογειο αποθήκη με γεώτρηση (δεν εχει δηλωθει)δεν με καλύπτουν οι διαστάσεις για κατηγορι α 3, δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες κα οπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτητης έχει γίνει το 2010.Μπορω να τη δηλωσω με το διορθωμένο Ε9 και τη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Link to comment
Share on other sites

Ισόγεια μονοκατοικία ~85τμ σε χωριό με άδεια χωροφυλακής του '67 και στο ίδιο οικόπεδο κατασκευή αποθηκών (~230τμ)πάλι με άδεια χωροφυλακής το '73.

Υπάρχει στην κατοικία προσθήκη (σαλονάκι και εσωτερικό μπάνιο ~30τμ - μέχρι τότε είχαν μόνο εξωτερική τουαλέτα). Κατά τον ιδιοκτήτη η εν λόγω προσθήκη έγινε μαζί με τις αποθήκες το 73.

Στην περιοχή υπάρχουν κατά την ΓΥΣ αεροφωτογραφίες 1:40000 του 69 και 1:30000 του 77.
Πιστεύετε οτι θα διακρίνεται τέτοια προσθήκη; (30 μ2);
Δεν έχω ξανα αγοράσει και αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο... Πρόσθετα δν μου εξασφαλίζει το 1975 για ΚΑΤ 1.
 

Από τα υλικά κατασκευής μοιάζει να είναι σωστή η δήλωση του ιδιοκτήτη, αλλά πως το αποδεικνύει κανείς;;; Στο Ε9 τα δηλώνουν όλα με έτος 1967  (όχι σωστά τετραγωνικά φυσικά :90τμ την κατοικία και 180τμ αποθήκες).

Link to comment
Share on other sites

On 29/9/2019 at 6:36 ΜΜ, janna said:

Εκτός σχεδίου ισογειο αποθήκη με γεώτρηση (δεν εχει δηλωθει)δεν με καλύπτουν οι διαστάσεις για κατηγορι α 3, δεν υπάρχουν αεροφωτογραφίες κα οπως ισχυρίζεται ο ιδιοκτητης έχει γίνει το 2010.Μπορω να τη δηλωσω με το διορθωμένο Ε9 και τη δήλωση του ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση αντίστοιχη ζητήσαμε αεροφωτογραφία από τη ΓΥΣ στη συγκεκριμένη περιοχή για το 2010. Η ΓΥΣ δεν είχε και ζητήσαμε να μας δώσει έγγραφη βεβαίωση πως στο αρχείο της δεν υπάρχει φωτογραφικό υλικό εκείνης της περιόδου για τη συγκεκριμένη περιοχή.  Αυτή τη βεβαίωση μπορείς να την συμπεριλάβεις μαζί με το Ε9 του ιδιοκτήτη.

Δες και στο google earth αν υπάρχει φωτογραφικό υλικό για το 2010.

Αν εντέλει δεν βρείς αεροφωτό ούτε από ΓΥΣ ούτε από google earth τότε μπορεί, κατά τη γνώμη μου,  να δηλωθεί ο χρόνος ύπαρξης με το Ε9 του ιδιοκτήτη και επίσης την έγγραφη βεβαίωση της ΓΥΣ πως δεν έχει φωτογραφικό υλικό για εκείνη την περίοδο. 

Εφόσον από το 2011 έχουν υποσχεθεί να αναρτήσουν αεροφωτο και δεν το έχουν κάνει, τί άλλο μπορείς να κάνεις? 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.