Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

καλημέρα

η Χρονολογίας της έκδοσης ΟΑ είναι αποδεικτικό για επιλογη κατηγορίας (ΚΑΤ 2 εν προκειμένω) ή η ημερομηνία της τελευταίας σφραγίδας (τελικός έλεγχος οικοδομής μετά την αποπεράτωση;)

image.thumb.png.09a0489396af3744e80e0f24825510af.png

Link to comment
Share on other sites

συμφωνα με την ΠΟΛ 1237/14,  η παλαιοτητα,  για το Ε9, αρχιζει απο την εκδοση της αδειας

 

 "Αναγράφεται το έτος κατασκευής του κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία ουσιώδη αναθεώρησή της. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες (μη ουσιώδους) ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια πέργκολας, άδεια επισκευής πατωμάτων κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της παλαιότητας. Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αναγράφεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, έναρξη ηλεκτροδότησης κ.λπ.).

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας
. Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος, κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3427/2005. Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής."
 
 Με βαση το Ε9 θα γραψεις την παλαιοτητα.
Αλλως θα εχεις αλλη παλαιοτητα στο Ε9 και αλλη  στον υπολογισμο του προστιμου.
Αυτα γραφει η εγκ. 2:

1. Στην παρ. 1 ορίζεται ότι η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας ή άλλου δημοσίου εγγράφου.

Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.

Στις περιπτώσεις β) και γ) της παρ. 1 για τις οποίες η διαπίστωση της αυθαιρεσίας καθίσταται δυσχερής με τη χρήση αεροφωτογραφιών, αυτή αποδεικνύεται είτε με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, είτε από τον τρόπο κατασκευής και σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, είτε λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Ειδικότερα:

 Παντως, αλλη η αποδειξη κατασκευης  και αλλο η αλλαγη χρησης.
Αυτα γραφει η εγκ. 2 , η οποια τα διαχωριζει ως εξης:

1. Στην παρ. 1 ορίζεται ότι η απόδειξη του χρόνου ανέγερσης της αυθαίρετης κατασκευής γίνεται με την υποβολή σχετικής αεροφωτογραφίας ή άλλου δημοσίου εγγράφου. [άρα η εκδοση αδειας]

Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο

θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. [αυτο ο συντακτης της εγκ 2 το εβγαλε απο το μυαλό του]

Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.

Στις περιπτώσεις β) και γ)   της παρ. 1 για τις οποίες η διαπίστωση της αυθαιρεσίας καθίσταται δυσχερής με τη χρήση αεροφωτογραφιών, αυτή αποδεικνύεται είτε με έγγραφο φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής, είτε από τον τρόπο κατασκευής και σύνδεσης με τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, είτε λαμβάνεται ο χρόνος θεώρησης της άδειας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. Ειδικότερα: κλπ

 
Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν έχουμε ένα κτίριο του οποίου ο φέρων οργανισμός ολοκληρώθηκε το 1990 αλλά στο σύνολο του (κτίρια,σοβάδες, Η/Μ0 ολοκληρώθηκε και κατοικήθηκε το 2002 ποια ημερομηνία λαμβάνουμε υπόψη ως ημερομηνία παλαιότητας ?

Link to comment
Share on other sites

Tην ολοκλήρωση του ΦΟ αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις με δημόσιο έγγραφο κ.λπ.

 

Link to comment
Share on other sites

Θα βάζατε την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από υπόγειο σε κατοικία με αποδεικτικό παλαιότητας το επισυναπτόμενο έγγραφο της 1ης ηλεκτροδότησης (5-8-1975) στην κατηγορία 1;   ( Η ΟΑ ήταν υπερυψωμένο ισόγειο με υπόγειο περίπου 115,00τμ)

Με δεδομένο ότι ο νόμος μιλάει για καταληκτική ημερομηνία της Κ1 την 9-6-1975.

Πλην όμως η οικοδομή για να χτισθεί , απαιτεί και κάποιον χρόνο....

Υπάρχει όμως κάποιο "πάτημα" για να το ισχυριστεί αυτό κάποιος;

 

 

 

Χωρίς τίτλο1.png

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

η αιτηση πότε υποβληθηκε στην ΔΕΗ?

Πότε εκλεισε η οικοδομη?
Συνηθως αυτο γινονταν η αιτηση πολυ πιο  πριν, ωστε με το περας να εχε ελθει και το ρευμα.

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

karanus

Με βάση αυτό το έγγραφο, τυπικά δεν έχεις την απόδειξη.  Όμως μπορεί η οικοδομή να είχε αποπερατωθεί και λίγο πιο πριν από την ημερομηνία ηλεκτροδότησης (προ 9/6/75) .Έχεις μια πολύ ισχυρή ένδειξη. Με τροποποίηση του Ε9 και είσαι εντάξει.

(α) Πότε εκδόθηκε η Ο.Α;

(β) Στο Ε9 ως τώρα τι έχουν καταχωρήσει;

Στο Α 87 αναφέρεται ότι

γ)  ο χρόνος εγκατάστασης της αλλαγής χρήσης από βοηθητική σε κύρια σε κτίρια με οικοδομική άδεια 
αποδεικνύεται  με  έγγραφο  φορολογικής  ή  άλλης  δημόσιας  αρχής,  άλλως  λαμβάνεται  ο  χρόνος 
θεώρησης της αδείας για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου. 

Σε περίπτωση μη υποβολής εγγράφου της φορολογικής ή άλλης δημόσιας αρχής λαμβάνεται ως χρόνος 
αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. Τα κατά περίπτωση αποδεικτικά έγγραφα υποβάλλονται στο πληροφοριακό 
σύστημα και μνημονεύονται στην τεχνική έκθεση μηχανικού. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

dimitris GM

 Δεν ξέρω αν μπορεί να βρεθεί αυτό το στοιχείο. Θα το ρωτήσω αύριο.

Αν το έχει κάνει κάποιος συνάδερφος , ας μου απαντήσει.

Pavlos33

Η  ΟΑ είναι τον Απρίλιο του 1974.

Και το Ε9 επίσης αναφέρει το 1974, αλλά αναφέρεται στο υπερυψωμένο ισόγειο. Το υπόγειο το κάνει "γαργάρα"

Βέβαια αφού το ισόγειο είναι το 1974, τεκμαίρεται ότι το υπόγειο είναι  το 1974  μπορεί και νωρίτερα...

Edited by karanus
Link to comment
Share on other sites

Προχώρησε το άφοβα με κατηγορία 1. Άλλαξε αν χρειάζεται μόνο την επιφάνεια στο Ε9 σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση (αν υπάρχουν διαφορές). Την βεβαίωση χρόνου ρευματοδότησης μην την βάλεις ως αποδεικτικό στη δήλωση. Μόνο το Ε9.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

και τι σημαινει οτι το υπογειο "το κανει ..γαργαρα"???

δεν το γραφει πουθενα?..

Συμφωνω με τον παυλο.

"Επισκευασε " το Ε9 και προχωρα του

 

[κι ερχεται κι εκεινη η βλαμενη η εγκ 2 και σου λεει να γραψεις το ετος της διορθωσης/επιδιορθωσης ξερωγωτιλεει...για καποια βεβαιωση...:mad:]

 

για αυτο εδω λεω

"Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση."

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.