Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλή εβδομάδα,

σε κτήριο κατοικιών με άδεια του 1970 έχει γίνει επέκταση υπογείου εκτός περιγράμματος και αλλαγή χρήσης υπογείου από ΒΧ σε ΚΧ.

Το 2000 έγινε αλλαγή χρήσης όλου του κτηρίου από κατοικία σε υπηρεσίες.

α) Η κατοψη υπογειου του 2000 δειχνει το υπόγειο στην αρχική του μορφή χωρίς την αυθαίρετη επέκταση, η οποία λόγω φέροντα οργανισμού υποθέτω οτι εχει κατασκευαστει ετσι εξαρχής. Θεωρω οτι ειναι λαθος του συναδελφου που εξεδωσε την αδεια του 2000, ωστόσο το αναφερω γτι μου φανηκε πολυ περιεργο και το αντιμετωπιζω πρωτη φορά.

β) Οι ιδιοκτήτες ισχυρίζονται οτι η αλλαγή χρησης υπογείου απο ΒΧ σε ΚΧ εγινε προ 2003. Στη νομοθεσια αναφερεται οτι θα πρεπει να προσκομισω τη θεωρημενη αδεια για συνδεση με δικτυα την οποια δεν βρισκω, διαφορετικα παιρνω ως ημερομηνια το 2004 κ μετά. Βασίζομαι στη δήλωση ιδιοκτήτη περι παλαιότητας με υπογραφή της σχετικής ΥΔ ή θα πρεπει να καταχωρήσω ως ημερομηνία το 2004?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο λέει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έγγραφο οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, ή μπορεί να εξηγηθεί από τον Μηχανικό ως αναγκαίο συνεπακόλουθο του τρόπου κατασκευής του κτιρίου (λίγο γκρίζα ζώνη εδώ (επιστημονικά)). Πάντως σκέτη ΥΔ (ιδιοκτήτη) ίσως είναι αδύναμο ή ανεπαρκές έγγραφο.

Edited by curzondax
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

46 λεπτά πριν, Aenor said:

......σε κτήριο κατοικιών με άδεια του 1970 έχει γίνει επέκταση υπογείου εκτός περιγράμματος και αλλαγή χρήσης υπογείου από ΒΧ σε ΚΧ......

Ένα "καλό" Ε9 όλα μπορεί να τα αντιμετωπίσει νόμιμα!

 

Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα καλησπέρα. Ε9 του 2020 εννοείς υποθέτω, όχι του 2003 και όλα τα επόμενα σωστά?

Το Ε9 μέχρι και το 2019 δείχνει κανονικά το χώρο με βοηθητική χρήση.

Link to comment
Share on other sites

Σε άδεια προσθήκης καθύψος υπάρχει αεροφωτογραφία που το δείχνει 1982 όμως στο συμβόλαιο που έγινε αναφέρεται σαν ημιτελή .Πρέπει να δηλωθεί σαν πριν 1982 ;Σωστα;

Link to comment
Share on other sites

Πιθανώς η αεροφωτογραφια θα δείχνει την πλάκα από πάνω, εκτός και αν έκανες φωτοερμηνεία ζεύγους και έχεις πλήρη εικόνα της κατάστασης του ακινήτου το 1982. Η άδεια μπορεί να εκδόθηκε το 1982 όπως αναφέρεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αποπερατώθηκε το νόμιμο κτίσμα μαζί με τις αυθαιρεσίες του, το ίδιο έτος. Στο Ε9 το πιθανότερο είναι να δηλώνει ως παλαιότητα το έτος 1982 της άδειας. Όμως από το έτος της άδειας και την αερ/φια έχεις σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια κοντινή (ακόμη και ίδια) χρονολογία. Από κει και πέρα θεωρώ ότι πλήρης απόδειξη δεν θα υπάρξει οπότε το παίρνεις πάνω σου βάσει του Ε9. Το συμβόλαιο μπορεί να αναφέρει ότι θέλει. Σίγουρα δεν είναι ενθαρρυντικό να αναφέρει το κτίσμα ημιτελές, αλλά από την άλλη δεν αποτελεί απόδειξη η αναφορά σε συμβόλαιο καθώς γνωρίζουμε ότι σε πολλά συμβόλαια οι ιδιοκτήτες δήλωναν ότι τους κατέβαινε. 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Στην περίπτωση παράβασης που υπολογίζεται με αναλυτικό και συγκεκριμένα ένα Στέγαστρο, που φαίνεται στην αεροφωτογραφία του 2013, αλλά όχι του 2010, και ο ιδιοκτήτης υποστηρίζει ότι το είχε φτιάξει πριν τον Ιούλιο του 2011, πως μπορώ να αποδείξω την παλαιότητα? Δεδομένου ότι δεν δηλώνεται στο Ε9.

Ευχαριστώ. 

Link to comment
Share on other sites

Αν πραγματικά δεν έχεις κανένα δημόσιο έγγραφο (μπορεί να είναι οτιδήποτε), τότε μία αδύναμη τεκμηρίωση μπορεί να ξεκινήσει με ακριβώς αυτό που είπες ("Δεν εμφανίζεται στο 2010 και εμφανίζεται μόνο στο 2013"). 

Δεν θα δώσω γνώμη εάν αυτό αρκεί αλλά σίγουρα πολλοί θα το έκαναν έτσι.

Link to comment
Share on other sites

δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό τεκμηρίωση curzondax, ο χώρος θα έχει δηλωθεί προ 28/7/11 προκειμένου να τακτοποιηθεί με έναν τρόπο, οπότε το ότι το δείχνει μια α/φωτογραφία του 2013 δεν λέει τίποτα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.