Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απόδειξη χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

-ναι για το Ε9 [αλλα το ψαχνεις και εσυ  ως προς  την μορφη, την παλαιοτητα...δες και το γκουγλ στριιτ ή στο ΚΤΗΜΑΝΕΤ...]

-ναι,  κατ' αρχάς,  ο χρονος συνταξης ειναι ο σωστος. [τίακριβως ψαχνεις?]

 

Link to comment
Share on other sites

Σκαλώνω στην χρήση του Ε9 μετά και την σχετική απάντηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου που επισυνάπτω:

2338. Τα τελευταία έτη μαζί με το Ε9 παράγεται αυτόματα από το taxis, κάθε φορά που το Ε9 τροποποιείται και ένα αρχείο pdf που ονομάζεται απόδειξη υποβολής δήλωσης στοιχείων. Σε αυτό αναγράφεται η ημερομηνία κατάθεσης της τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει πίνακας με τα τροποποιημένα στοιχεία δήλωσης (ουσιαστικά ο πίνακας Ε9 που έχει όμως μόνο τις ιδιοκτησίες που τροποποιήθηκαν), ο οποίος ακολουθείται από αναλυτικές επεξηγήσεις όπως αυτές δηλώθηκαν από τον φορολογούμενο όπου για κάθε μεταβολή σημειώνεται ο ΑΤΑΚ της ιδιοκτησίας, η αιτία μεταβολής και η ημερομηνία που συνέβη αυτή η μεταβολή. Δεδομένο ότι το αρχείο αυτό παράγεται από την ΑΑΔΕ που είναι φορολογική αρχή και ότι το αρχείο αυτό περιλαμβάνει και την ημερομηνία της τροποποίησης και αναλυτικά σε τι αφορά η τροποποίηση, μπορεί αυτή η απόδειξη να θεωρηθεί ως βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής για την οποία κάνει λόγο η τελευταία εγκύκλιος του Ν.4495/17 ως απαιτούμενο προκειμένου το Ε9 οποιασδήποτε χρονολογίας να χρησιμοποιηθεί ως τεκμήριο παλαιότητας. Η Εγκύκλιος 2/31.5.2019 αναφέρει ότι: «Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα. Σε περίπτωση υποβολής εντύπου που έχει παραληφθεί από την αρμόδια υπηρεσία, όπως προκύπτει από σχετική θεώρηση, δεν απαιτείται περαιτέρω βεβαίωση.» Προφανώς, η παραπάνω απαίτηση αποτελεί θεωρητικά μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην προβεί ο ιδιοκτήτης σε αλλαγή του Ε9 δηλώνοντας τα συνολικά μέτρα και επωφελούμενος μειωμένου προστίμου από την παλαιότητα. Άρα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το έγγραφο που αναφέρετε στο ερώτημά σας.

 

Σε έχω παρακολουθήσει και γνωρίζω τη θέση σου ως προς τη χρήση του Ε9. Ωστόσο θεωρώ ότι εφόσον αποδεχόμαστε τα της εγκυκλίου 4 για τη χρήση του Ε9 που μας ευνοεί, στην οποία αναφέρεται ότι σημασία για τη χρήση του Ε9 δεν έχει το πότε συντάχθηκε, αλλά το τι λέει, θα πρέπει ομοίως και να μην παραλείψουμε την εφαρμογή και της εγκυκλίου 2. 

Από πού προκύπτει ότι για τον χρόνο κατασκευής λαμβάνουμε υπ όψιν στα δημόσιά έγγραφα το χρόνο σύνταξης και όχι το περιεχόμενο;

Στην δική μου περίπτωση έχω αίτηση του 4178 που θέλω να μεταφέρω στον 4495...Το αυθαίρετο αφορά σε 2000m2 για τα οποία έχω λοιπά αποδεικτικά χρόνου κατασκευής, αλλά για τα 80m2 δεν έχω τίποτα. Κατασκευάστηκαν το χειμώνα του 11 και δεν υπάρχουν σχετικές αεροφωτογραφίες πριν το 2014.  

 Εάν ο Ελεγκτής Δόμησης διαπιστώσει ότι η Δήλωση αφορά ακίνητο που δεν εντάσσεται στο άρθρο 96 του ν. 4495/2017 και στα αντίστοιχα άρθρα των ν. 4178/2013 και 4014/2011 όλη η δήλωση είναι άκυρη και δεν υπάρχει περιθώριο ένταξης, προς στιγμή, σε άλλο νόμο για την κατηγορία 5!!!

 

Link to comment
Share on other sites

εχεις ζητησει και εχεις παρει αυτη την "βεβαιωση" απο την ΥΔΟΜ, που λεει η εγκ 2???

"Στις περιπτώσεις που για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής αυθαιρέτων κατασκευών υποβάλλεται φορολογικό έγγραφο Ε9, μαζί με το ηλεκτρονικό έγγραφο θα πρέπει να συνυποβάλλεται και βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής από την οποία θα προκύπτει ο χρόνος υποβολής του και οι τυχόν τροποποιήσεις του στο σύστημα."

Ο νομος θελει Ε9...  τπτ αλλο.

Η ανω εγκ. 4 στην παρ. 22, αποδεχεται σαν πληρη αποδειξη αποδειξης χρονου κατασκευης ή εγκαταστασης της χρησης   το Ε9

 και δη το τελευταιο, τελικο/διορθωμενο/αυτο που θα σου φερει και θα φαινονται τα στοιχεια που υπογραφει και στην αιτηση/αναθεση.

Η διορθωση/τροποποίηση του  Ε9,  ειναι δικαιωμα του καθενος...και μαλιστα χωρις προστιμα, μεχρι να ολοκληρωθει το κτηματολογιο.

Αν καποιος διορθωσει την παλαιοτητα απο 2010 σε 1900...

φερει  αυτος την ευθυνη αυτου που γραφει

και εσυ την ευθυνη που δεν ειδες ενα κτισμα με αλουμινια τελευταιας "σειρας" πορτοπαραθυρα πατωματα κλπκλπ πολυ προσφατα, οπότε "το  ψαχνεις"

[ασε που μπορεις να ισχυρισθεις "ανακαινιση"]

 Γενικά, οφειλεις να δεις το "κτισμα" σαν ολοκληρη κατασκευη.

 

Για το αλλο ερωτημα,

αν εσυ εψαξες και δεν βρήκες  κανενα στοιχειο για το ετος κατασκευης αυτων των 80 τμ.

απο που θα βρει τα "εναντιον σου" ο ελεγκτης???

[κι αν σε φοβιζει...- δξ για ποιον λογο - βαλε τον τρακτερ με την οπισθεν...]

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε παλιό κατ'αρχήν κτίριο , προυφιστάμενο του 1983 και χωρίς άδεια  , από τις α/φ φαίνεται ότι για κάποια χρόνια μετά το 2000 ήταν χωρίς κεραμοσκεπή , προφανώς εγκαταλειμένο και κάποια στιγμή μετά το 2008 ( δεν προκύπτει ασφαλώς το πότε )επισκευάστηκε.

Ως προς την παλαιότητα μπορώ να θεωρήσω ότι το κτίριο προυπάρχει του 83 και να βάλω ως λοιπή παράβαση τη νέα κεραμοσκεπή ?




 

Link to comment
Share on other sites

η ΠΟΛ 1237 για το Ε9 εχει αυτες τις οδηγιες

(ΣΤΗΛΗ 14) Αναγράφεται το έτος κατασκευής του κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία ουσιώδη αναθεώρησή της. Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες (μη ουσιώδους) ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια πέργκολας, άδεια επισκευής πατωμάτων κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της παλαιότητας.
Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αναγράφεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, έναρξη ηλεκτροδότησης κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας.
Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος, κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3427/2005.
Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.

Δεν εκανες ουσιωδεις εργασιες ανακαινισης..

Εκανες αντικατασταση στεγης [εκτος εαν εχουν γινει και διαφορες υποστηρικτικες εργασιες   στον  φεροντα ή σε  άλλα σημεια]

Στο Ε9 τι γραφει?

 

Link to comment
Share on other sites

Θέλω να αποδείξω το χρόνο κατασκευής  αυθαίρετου υπογείου. Η οροφή του υπογείου είναι 1,5m πάνω από το έδαφος, αλλά οι αεροφωτογραφίες είναι θολές μαζί με φυτά και δεν βγαίνει άκρη. Δεν υπάρχουν δημόσια έγγραφα και δε θέλω να χρησιμοποιήσω πρόσφατο τροποποιημένο Ε9 (τουλάχιστον όχι αποκλειστικά). Σκέφτηκα το εξής: Οι εγκύκλιοι 3 και 4 του 4178 συνεχίζουν να ισχύουν, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με την εγκύκλιο2 ή τον 4495.  Η εγκύκλιος 3 αναφέρει σε 2 σημεία στο σχόλιο 26 του άρθρου 7 και στην ερώτηση 22 τα εξής κοινά : 

σχόλιο 26 -> Η υπαγωγή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης χώρου στο N. 4178/13 είναι δυνατή ακόµη και αν δεν υποβληθεί έγγραφο φορολογικής ή άλλης δηµόσιας αρχής, αλλά στην περίπτωση αυτή για τον υπολογισµό του προστίµου θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. ∆ιευκρινίζεται ότι τα ως άνω σχετικά µε την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ισχύουν αναλογικά και για τις περιπτώσεις κατασκευής αυθαίρετου παταριού, αυθαίρετου υπογείου και αυθαίρετης µετατροπής ηµιϋπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης.

ερώτηση 22 -> Κατά την παρ. 2 του άρθρου 7 του νόµου για την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρων είναι δυνατή η υπαγωγή στο ν. 4178/13 και για τον υπολογισµό του προστίµου στην περίπτωση αυτή θεωρείται ως χρόνος αλλαγής χρήσης η 1.1.2004. ∆ιευκρινίζεται ότι τα ως άνω σχετικά µε την απόδειξη του χρόνου κατασκευής ισχύουν αναλογικά και για τις περιπτώσεις κατασκευής αυθαίρετου παταριού, αυθαίρετου υπογείου και αυθαίρετης µμετατροπής ηµιϋπαίθριου χώρου σε κλειστό χώρο κύριας χρήσης.

Στη συνέχεια η εγκύκλιος 4 αναφέρει στο σχόλιο 10 του άρθρου 7 ότι "Τα αναφερόµενα στην ερώτηση 22 του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ 2 της Εγκυκλίου 3/13, αφορούν στο χρόνο απόδειξης αυθαίρετης αλλαγής χρήσης που πραγµατοποιήθηκε σε νόµιµο υπόγειο." 

Η εγκύκλιος 4 δεν κάνει καμία μνεία στο σχόλιο26, απλά διευκρινίζει τα λεγόμενα στην  ερώτηση 22. Αυτό σημαίνει ότι  ισχύει και το σχόλιο 26 ακριβώς ως αυτό διατυπώθηκε στην εγκύκλιο 3 και η ερώτηση 22, ως αυτή αποσαφηνίστηκε στην εγκύκλιο 4. Καταλαβαίνω λοιπόν ότι είτε έχουμε αυθαίρετο υπόγειο (με ή χωρίς ανωδομή), είτε έχουμε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης νόμιμου υπογείου,  μπορούμε όταν δεν υπάρχει αεροφωτογραφία ή άλλο δημόσιο έγγραφο για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής προ της 28/7/2011,  να θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι η αυθαιρεσία υφίσταται όντως προ τις 28/7/2011 και μάλιστα στις 1/1/2004.....κάνω λάθος

Link to comment
Share on other sites

Ναι. Η σίγουρη λύση είναι το σωστό Ε9. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυτοσχεδιασμοί....

Link to comment
Share on other sites

Η παλαιοτητα ειναι

α] αυτη που σου υπογραφει ο ιδιοκτητης

β] αυτη που βλεπεις εσυ  και κρινεις.

Οσα δεν μπορείς εσυ να δείς, δεν μπορει να τα "δεί" και να τα προβαλλει κανενας ελεγχος.

υγ

και τι εχει το  καημενο το Ε9 και δεν θες να το χρησιμοποιησεις???

[καλησπερα ιασονα]

.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

1 λεπτό πριν, dimitris GM said:

[καλησπερα ιασονα]

Καλησπέρα καλέ μου συναγωνιστή!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.